Florin Iordache 25. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2018 privind prorogarea termenului reglementat de alin. (4) al art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil; PL-x 476/2018. Raport fără amendamente. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat. Şi Comisia pentru industrii, vă rog, să prezinte raportul.
Florin Iordache Comisia pentru industrii? Doamna deputat Roxana Mînzatu. Vă rog. prezentaţi raportul.
Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru industrii şi servicii a fost sesizată în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2018 privind prorogarea termenului reglementat la alin. (4) al art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil; PL-x 476/2018. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul. Consiliul Economic şi Social, de asemenea. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 17 septembrie 2018. Ordonanţa supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare prorogarea termenului prevăzut la art. II alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2010, termen până la care urma să se aprobe, prin ordin al ministrului economiei, prescripţia tehnică pentru stabilirea condiţiilor şi cerinţelor tehnice de autorizare a persoanelor fizice şi a persoanelor juridice ce efectuează verificări tehnice în vederea autorizării funcţionării şi verificării tehnice în utilizare la instalaţiile şi echipamentele prevăzute în Anexa nr. 2 la Legea nr. 64/2008. În prezent, singura entitate care efectuează aceste verificări tehnice în condiţii de siguranţă este Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune. Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii au examinat proiectul în data de 16 octombrie şi au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului adoptarea proiectului. La lucrările comisiei au fost prezenţi 15 deputaţi din totalul de 20. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Cameră decizională pentru acest proiect este Camera Deputaţilor.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale, doamna deputat Prună. Se pregăteşte domnul deputat Popescu.
Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Vi se cere astăzi un vot pe prorogarea unui termen. Probabil că vi se pare că nu este nimic neobişnuit. Însă aş vrea să ne uităm un pic mai în detaliu la ce înseamnă prorogarea acestui termen. De fapt, se cere ca o companie de stat, CNCIR, care a fost înfiinţată în anul 2010 şi care în prezent efectuează verificările tehnice pentru tot ce înseamnă instalaţii sub presiune, de ridicat şi aparate consumatoare de combustibil, această companie, practic, să fie în continuare un monopol de stat, pentru că nu au fost scoase prescripţiile tehnice. Aşa cum am spus, această companie a fost înfiinţată în 2010. Astăzi suntem în 2018 şi nu avem aceste prescripţii. Şi ce ni se spune în expunerea de motive? Faptul că această companie este una profitabilă şi a fost inclusă în FSDI. Da, FSDI, fondul acela care a fost respins de Curtea Constituţională, după ce a fost atacat de USR, de PMP şi de alţi deputaţi ai opoziţiei, şi acel fond care încă este blocat la minister, şi nu are avizul Ministerului Justiţiei şi Ministerului Energiei. Deci, practic, în expunerea de motive, această companie este consfinţită ca fiind monopol de stat, pentru că este profitabilă şi pentru că este o vacă de muls în FSDI. Şi... normal că este profitabilă, pentru că este un monopol de stat. USR nu va vota şi nu va gira prin votul său acest proiect de lege.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Popescu, Grupul PNL.
Virgil-Daniel Popescu Domnule preşedinte, Dragi colegi, PNL va susţine această prorogare de termen. Numai că trebuie să vă atragem atenţia că prorogarea nu rezolvă problema. Nu rezolvă problema liberalizării preţului şi nu rezolvă problema ministrului economiei, care trebuie să rezolve, cu acel ordin de liberalizare a pieţei respective. Faptul că încă în România n-am liberalizat această piaţă nu este un lucru bun. Faptul că trebuie să se mai gândească ministrul economiei putem să acceptăm, dar nu poate să invoce la nesfârşit motive de siguranţă naţională, motive de funcţionare în siguranţă a anumitor instalaţii care sunt componentă a securităţii energetice a ţării, cum sunt cele de la Cernavodă, tocmai pentru a evita această liberalizare. Vom vota, repet, această prorogare. Dar este ultima. Şi somăm Guvernul şi Ministerul Economiei să-şi facă treaba. Mulţumim.
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu sunt. Nu sunt amendamente. Rămâne la votul final, miercuri. Următorul.