Florin Iordache 18. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2018 pentru adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene; PL-x 417/2018. Guvernul? Vă rog, doamnă secretar de stat.
Florin Iordache Vă rog, Comisia pentru buget. Domnule Budăi, vă rog.
Marius-Constantin Budăi Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2018 pentru adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare transferul Programului operaţional "Iniţiativa pentru IMM-uri" de la Ministerul Fondurilor Europene la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în scopul evitării riscului de dezangajare a unor fonduri europene acordate la nivelul Programului Operaţional Regional. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2018 pentru adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Intervenţii din partea colegilor? Doamna deputat Roxana Mînzatu, PSD. Şi se pregăteşte domnul Neagu, de la PNL.
Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Eu doresc să felicit echipa de la Ministerul Dezvoltării, ca şi pe cea de la Ministerul Fondurilor Europene, pentru tot ceea ce fac pentru ca, prin Programul Operaţional Regional, care este foarte important şi pentru întreprinderi, şi pentru autorităţile locale, pentru tot ceea ce fac ca banii alocaţi prin acest program să ajungă exact la nevoile cele mai stringente din cele două zone. Ceea ce am votat astăzi, această mutare sau transferul acesta la Ministerul Dezvoltării care gestionează POR a celor 100 de milioane pe Programul Operaţional "Iniţiativa pentru IMM-uri", este foarte important pentru că este vorba de bani care vor garanta credite şi instrumente financiare facile de care vor beneficia şi beneficiază întreprinderi mici şi mijlocii din România, accesul la credit fiind foarte dificil, din câte ştim, pentru companiile mici. Eu felicit ministerul şi pentru tot ceea ce face, ca strategie de maximizare a banilor europeni pe POR, pentru modul în care aduce banii pe drumuri judeţene, inclusiv prin apelurile pe proiecte nefinalizate, pentru modul în care aduce banii pe toate cheltuielile din zona de infrastructură spitalicească care sunt, de asemenea, decontaţi din POR, din fonduri europene, şi respectă, astfel, un principiu foarte important pe care noi îl avem în vedere, ca stat membru, - adiţionalitatea. Şi ne gândim aici la faptul că orice investiţie pe care o autoritate publică o face pentru un drum judeţean sau pentru un spital, un ambulatoriu, e bine să încercăm s-o decontăm din bani europeni. Iar ceea ce Ministerul Dezvoltării face, prin toate apelurile şi modul în care a gestionat banii pe POR anul acesta, degrevează bugetul României, degrevează bugetul autorităţilor locale şi maximizează folosirea banilor exact în domeniile în care avem mai mare nevoie. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Florin Iordache Mulţumesc, doamnă deputat. Domnul Neagu, Grupul PNL. Vă rog. Grupul PSD, mai aveţi două minute. Vă rog, domnule Neagu. Aveţi cinci minute.
Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vreau să vă spun, Grupul Partidului Naţional Liberal susţine acest proiect de lege. Dar - există întotdeauna câte un dar - noi înţelegem o motivaţie corectă, normală. Nu am reuşit să ne ajustăm, să facem deconturile la timp pe Programul Operaţional Întreprinderi Mici şi Mijlocii, care au fost alocate către fonduri europene, le transferăm în cadrul Programului POR pe POIMM către dezvoltare regională, în sensul în care probabil e ceva, se poate închide ceva mai rapid în acest an. Foarte bine şi îl acceptăm! Problema e alta. Problema, pe fond, când facem astfel de discuţii, ar fi bine, în context, să spunem: "Domnule, în acest an, pe Programul Operaţional Întreprinderi Mici şi Mijlocii am avut proiecte depuse în decont de atâta, în principal pe această axă, în următoarea categorie de lucrări, suntem în situaţia la care am decontat sau vom deconta atât şi, din motive tehnice, pentru a aduce un surplus şi bugetului de stat, şi celor care au îndrăznit să facă solicitările, îl mutăm într-un alt sector, unde decontările sunt mai rapide". Motiv pentru care, rugămintea noastră este, la Comisia pentru buget, finanţe, dacă nu în altă parte, să ni se prezinte de către autorităţi situaţia exactă asupra decontărilor şi cât ar rămâne de decontat. Şi o ultimă rugăminte a noastră, pentru că discutăm în principiu de programele operaţionale, să nu le uităm pe cele mari. Şi pentru că înainte, antevorbitoarea lăuda cu cât sârg acţionăm noi, Guvernul României, încât să aducem fondurile europene, haideţi să rezolvăm într-un pact inteligent, încât ce vom face pe parteneriatele public-private, vom face pe parteneriate public-private când le-om avea şi când avem şi fondurile, să investim de acolo. Dar, în schimb, dacă Bruxelles-ul are banii pentru proiecte mari de infrastructură, haideţi să închidem povestea şi cel puţin infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, infrastructura energetică, infrastructura spitalicească s-o rezolvăm din fondurile europene, şi nu din parteneriate public-private. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Încă două minute domnul preşedinte Budăi. Vă rog.
Marius-Constantin Budăi Mulţumesc, domnule preşedinte. Sigur că un subiect atât de important, cel al atragerii fondurilor europene, nu putea fi ratat şi să fim criticaţi încă o dată. Dar haideţi să înţelegem cine ne critică. Cei care în 2012, când am preluat guvernarea, aveau grad de absorbţie a fondurilor europene 7%. Cei care în 2016 au preluat gradul de atragere a fondurilor europene la 52% şi ni l-au predat în 2017 tot la 52%. Şi astăzi suntem la absorbţie, la gradul de absorbţie, la peste 90%. Cam astea-s cifrele! Mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Nu sunt amendamente. Rămâne la votul final. Are caracter ordinar. Următorul.