29 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Fondului european de apărare COM(2018) 476 (PH CD 74 /2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 5. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Fondului european de apărare; este vorba de COM(2018) 476; PH CD 74 /2018. Din partea comisiei, vă rog, domnul vicepreşedinte. Vă rog, domnule Muşoiu, Comisia pentru afaceri europene. Vă rog.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport privind Proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaţilor, redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene, privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Fondului european de apărare COM(2018) 476. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare a Direcţiei pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată de Comisia pentru afaceri europene. Comisia pentru afaceri europene, în principal, a susţinut stabilirea priorităţilor Fondului, împreună cu statele membre, în cadrul programelor de lucru şi a subliniat importanţa dotării cu tehnică de luptă modernă a tuturor statelor membre, precum şi cu mijloace de răspuns adecvate avansului tehnologic înregistrat de războiul hibrid. A recomandat sporirea eforturilor de atragere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a societăţilor comerciale nou- înfiinţate, în programul spaţial al Uniunii Europene, pentru a spori rezilienţa programelor de apărare comune. A recomandat sprijinirea cercetării şi dezvoltării pe termen lung, care vizează impulsul tehnologic şi inovarea, în special cooperarea dintre entităţile din statele membre, în spiritul politicii de coeziune. A propus flexibilizarea Programului-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene, Orizont Europa, pentru a atrage proiecte de cooperare ale întreprinderilor mici şi mijlocii în domeniul apărării. A recomandat ca guvernanţa Fondului european de apărare să fie stabilită astfel încât statele membre şi reprezentanţii industriei să asigure respectarea deplină a liberei concurenţe. A recomandat accelerarea eforturilor depuse în derularea programelor spaţiale ale Uniunii Europene, în special a programului Copernicus, pentru a oferi informaţii rapide, complexe şi de rezoluţie cât mai ridicată, utile şi în domeniul apărării, precum şi al producţiei şi utilizării dispozitivelor care recepţionează semnalele de poziţionare geografică ale sistemului de sateliţi Magellan. Opinia, adoptată în unanimitate de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 23 octombrie 2018, este supusă aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Intervenţii? Intervenţii din partea grupurilor? Nu. Dacă la titlu sunt obiecţii? Nu. La preambul. Obiecţii? Nu. La articolul unic? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final. Următorul.