22 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de decizie a Consiliului referitoare la încheierea, în numele Uniunii, a Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte COM (2018) 495 (PH CD 72 /2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 7. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de decizie a Consiliului referitoare la încheierea, în numele Uniunii, a Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte COM 495 (PHCD 72/2018). Domnule preşedinte Tîlvăr, vă rog, prezentaţi raportul.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Opinia s-a făcut în conformitate cu prevederile art. 170 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. Comisia pentru afaceri europene, împreună cu Comisia pentru afaceri externe au fost sesizate pentru examinarea fondului Propunerii de decizie a Consiliului referitoare la încheierea, în numele Uniunii, a Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte. Am avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică externă, nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată la nivelul Comisiei pentru afaceri europene. Astfel, comisia noastră susţine încheierea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Georgia, pe de altă parte, în condiţiile descrise în actuala propunere de decizie a Consiliului; susţine deschiderea treptată a pieţei în ceea ce priveşte accesul la rute şi reciprocitate, precum şi asigurarea pentru operatorii economici a unor condiţii echitabile şi nediscriminatorii de concurenţă, pe baza principiilor tratatelor Uniunii Europene. Totodată, sprijină alinierea legislaţiei georgiene în domeniul aviaţiei la legislaţia Uniunii Europene, în domeniile siguranţei şi gestionării traficului aerian. Susţinem pe deplin eforturile Georgiei pe calea integrării europene, tot aşa cum a demonstrat susţinere Parlamentului României atunci când a ratificat, în unanimitate, Acordul de asociere Uniunea Europeană - Georgia. România a fost primul stat din Uniunea Europeană care a ratificat acordul. Susţinem implicarea României în eforturile de extindere a Uniunii Europene, astfel încât să fie asigurat un cadru stabil de cooperare şi armonizare, în concordanţă cu nevoile statelor membre. Domnule preşedinte, Comisia pentru afaceri europene, întrunită în şedinţa din 16 octombrie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezentul proiect de opinie, care să fie transmis Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Dezbateri generale, domnul Muşoiu, Grupul PSD. Vă rog.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Politica de vecinătate a Uniunii Europene urmăreşte, printre altele, înfiinţarea unui spaţiu aerian comun între Uniune şi ţările sale vecine. Acordul are ca obiectiv deschiderea treptată a pieţelor în ceea ce priveşte accesul reciproc la rute şi la capacitate, pe bază de reciprocitate. Acordul vizează nediscriminarea şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru agenţii economici, pe baza principiilor tratatelor Uniunii Europene, precum şi alinierea legislaţiei georgiene în domeniul aviaţiei la legislaţia Uniunii, în privinţa unor chestiuni precum siguranţa, securitatea şi managementul traficului aerian. Subliniem că parteneriatul estic şi politica de extindere a Uniunii Europene sunt prioritare pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestru al anului 2019. Grupul PSD susţine adoptarea opiniei privitoare la comunicarea COM 2018/495, în forma prezentată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlu, intervenţii? Nu. Preambul, intervenţii? Nu. La articolul unic intervenţii? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final.