10 octombrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.19 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere (PL-x 149/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 6 de pe ordinea de zi. Proiectul de Lege pentru completarea art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere; PL-x 149/2018; are caracter ordinar şi un amendament respins. Din partea comisiilor sesizate în fond, prezentarea raportului, vă rog.

Sándor Bende Mulţumesc, doamnă preşedinte. Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură au fost sesizate în fond asupra Proiectului de Lege pentru completarea art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, în sensul introducerii transportului necomercial al cailor de transport, cailor de hipoterapie şi al cailor de agrement în categoria transporturilor rutiere naţionale pentru care nu se aplică prevederile privind accesul la transportul rutier în cont propriu. În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Vă mulţumesc. La dezbateri generale? Domnul Antal István-János? Vă rog.

István-János Antal Bună ziua, doamnă preşedinte. Bună ziua, colegi. Este vorba de uşurarea transporturilor cailor de sport de agrement. Generaţia noastră este martora momentului istoric, când calul, această specie, trece, de la munci agricole, de la transporturi, acolo unde îi este locul - la sport, agrement, hipoterapie. Sigur, în decursul istoriei, calul întâi a fost încălecat, după care a fost înhămat. Uşurează foarte mult aceşti cai de sport care participă la concursuri. Fac paranteza că prima medalie olimpică a României, în 1936, a fost chiar la echitaţie. Sunt transportaţi de membrii familiei, de proprietari, cu cheltuieli enorme. Deci, această măsură uşurează mult transportul cailor la concursuri, la tratamente, la medici veterinari şi aşa mai departe. Vă rog să susţineţi. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Bumb Sorin-Ioan? Vă rog.

Sorin-Ioan Bumb Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, PNL va susţine extinderea acestei derogări - de la transport la autorizarea cailor de curse, a cailor care se folosesc pentru hipoterapie şi a celor de agrement - deoarece noi avem un ONG în judeţul Alba şi ştiu foarte bine, pentru hipoterapie, cât efort face acel ONG pentru a ajuta în special copiii cu Sindrom Down sau cu autism. Şi la noi în ţară este prea puţin dezvoltată această terapie. De aceea, eu cred că această lege va veni şi va fi de mare ajutor celor care, cu pasiune, încearcă să ajute copiii cu deficienţe. Vă mulţumesc. Şi, încă o dată, vă spun că PNL va vota pentru această lege.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii. Avem un singur amendament respins. Dacă doreşte cineva să-l susţină? Nu. Dacă sunt obiecţii la nr. crt. 1? Nu sunt. Adoptat. La nr. crt. 2? Articolul unic? Nu sunt. Adoptat. Proiectul merge la votul final. La 7 şi 8 nu s-au primit rapoartele.