4 iulie 2018 – Supunerea la votul final:

Florin Iordache Rog colegii să ia loc, să putem începe şedinţa de vot final. Pentru început, vă propun să facem un vot de control, stimaţi colegi. De acord? Bun. Să înceapă votul. (Vociferări.) 228 de colegi prezenţi. Suntem în cvorum. Putem începe şedinţa. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Procedură. Vă rog, doamnă deputat.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Iordache, Stimaţi colegi din majoritatea parlamentară, Astăzi aveţi în faţă pentru votul final câteva proiecte legislative, însă, dintre aceste proiecte, 4 proiecte au fost scoase cu penseta din ordinea de zi de vot final, cu toate că au fost dezbătute şi firesc ar fi fost să fie supuse votului final. Am întrebat de ce s-a întâmplat lucrul acesta şi, mai în glumă, mai în serios, mi s-a răspuns că din motive de siguranţă naţională. Aşadar, proiectele pe care le-aţi scos cu penseta şi pe care vă solicităm să le introduceţi pe lista de vot final se referă la: Circulaţia pe drumurile publice; Aveţi o problemă să guvernaţi pentru români şi să asiguraţi condiţii mai bune de circulaţie pe drumurile publice din România? Al doilea proiect se referă la cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică; Aveţi o problemă cu educaţia şi nu vă mai interesează decât Codul penal? Nu vă interesează măsuri de dezvoltare şi de stimulare a cercetării în România? Proiectul de lege referitor, din nou, la cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică; Probabil că educaţia vă creează mari probleme, mai ales cu un asemenea ministru în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale. Şi ce să vezi? Ultimul proiect de lege, scos de pe ordinea de zi cu penseta, se referă la un proiect de adoptare a unei ordonanţe a Guvernului cu actualul ministru al turismului; Şi pentru că acest proiect a fost atât de prost făcut şi aveţi un ministru atât de slab, care nu ştie să guverneze, v-aţi grăbit să scoateţi acest proiect şi să vă feriţi să ajungeţi într-o situaţie penibilă, de a respinge proiectul propriului ministru din Guvernul dumneavoastră. Cel mai probabil ar trebui să veniţi cu remanierea, dacă dumneavoastră aţi decis să scoateţi de la vot un proiect de ordonanţă referitor la turism. Aşadar, propunerea corectă a PNL - şi sper să acceptaţi cu toţii - este să puneţi la votul final aceste 4 proiecte, pentru că nu există nicio raţiune. Singura raţiune, de fapt, pentru lista de vot final este Codul penal. O ştie o ţară întreagă, ştiu toţi românii deja! Dar măcar mimaţi că vă pasă de educaţie, că vă pasă de turism, că vă pasă de circulaţia pe drumurile publice.

Florin Iordache Da. Singura raţiune regulamentară, doamnă, este că potrivit şedinţei Biroului permanent, şi mâine avem şedinţă de vot final. Fără îndoială, eu voi supune votului dumneavoastră introducerea acestor 4 proiecte. Dar, repet, în condiţiile în care nu vor fi introduse astăzi, mâine, potrivit Deciziei Biroului permanent şi votului pe care îl dăm în şedinţa plenului, mâine, în şedinţa de vot final, vor fi introduse cu siguranţă aceste 4 proiecte. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Da, doamnă, vă rog, altă procedură? Vă rog. Dumneavoastră doriţi să fie introduse? Supun votului, nicio problemă!

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Iordache, Stimate domnule Liviu Dragnea, preşedinte al PSD, Aceste proiecte au fost dezbătute înaintea proiectului de Cod penal. Oare Codul penal este mai important decât circulaţia pe drumurile publice? (Vociferări.) Oare Codul penal, care vă albeşte dosarul, este mai important decât măsuri de stimulare a cercetării şi educaţiei româneşti? (Vociferări.) Oare Codul penal este mai important decât stimularea turismului în România? Şi să-l transformăm într-un avantaj competitiv? Da, pentru dumneavoastră, (Vociferări.) şi pentru cei care îşi albesc dosarele cu acest proiect de Cod penal, însă nu pentru cei care vor suferi de pe urma acestui Cod penal, nu şi pentru cei care aşteaptă să guvernaţi şi să vă respectaţi Programul de guvernare. (Vociferări.) Astăzi, pentru faptul că aţi lăsat toate celelalte proiecte...

Florin Iordache Concluzionaţi, doamnă.

Raluca Turcan ... şi vă concentraţi doar pe Codul penal, arată care a fost adevăratul Program de guvernare - albirea dosarului domnului Dragnea şi ale celor din jurul Domniei Sale.

Florin Iordache După intervenţia liderului Grupului PSD, voi supune votului introducerea. Dar, repet, mâine avem şedinţă de vot final, doamnă! Şi mâine, în şedinţa de vot final, vor fi şi aceste 4 proiecte. Pentru noi toate sunt importante. O parte vor fi votate astăzi, o parte vor fi votate mâine. Deci nu facem discriminări, că unele sunt mai importantele ca altele. Deci, ceea ce vom adopta mâine plus aceste 4 proiecte vor fi supuse votului din şedinţa de vot final de mâine. Vă rog, domnule Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Doar o nuanţă a celor spuse de dumneavoastră. Şi o să încerc să vorbesc mult mai calm decât omoloaga mea de la Partidul Naţional Liberal, chiar dacă suntem amândoi ardeleni. În primul rând, mâine nu este vacanţă. Am votat în Biroul permanent ca sesiunea extraordinară să continue până pe data de 19 iulie. Mâine vom avea dezbateri şi plen, şi vot final, aşa că este o procedură normală. Eu înţeleg încercarea de tergiversare a doamnei Raluca Turcan a ceea ce urmează să votăm, dar vă spun foarte sincer şi foarte clar, mâine venim la muncă, stimaţi colegi, şi vom avea vot final, inclusiv la cele 4 proiecte de care amintea liderul de grup de la PNL. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Stelian, tot procedură, înţeleg.

Stelian-Cristian Ion Este foarte clar că graba cu care doriţi să treceţi aceste legi - Codul penal - este legată inclusiv de nişte şicane pe care ni le faceţi aici, în Parlament. Ştiţi bine că pentru contestarea la Curtea Constituţională, în procedură de urgenţă, trebuie respectat un termen de două zile. Vă dau o veste proastă. Vă spun că aceste contestaţii sunt aproape făcute, sunt aproape gata şi oricum vor fi depuse. Adică, în ciuda şicanelor pe care ni le faceţi aici, vom depune contestaţia la CCR, dar normal, pentru dezbatere, pentru democraţie, pentru respectarea Regulamentelor, ar fi fost să respectaţi toate aceste chestiuni. Ce era o zi în plus sau în minus? Aţi încălcat ieri Regulamentul, convocându-ne peste jumătate de oră la Comisia specială. Astăzi, aţi trecut, iată, la votul final această Lege de modificare a Codului penal, în speranţa că nu vom reuşi probabil să facem aceste contestaţii. Vom reuşi. Le vom depune!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Supun votului completarea ordinii de zi cu cele 4 proiecte invocate de doamna Turcan. Să înceapă votul. 180 de voturi împotrivă, 95 de voturi pentru, două abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Propunerea dumneavoastră, de completare a ordinii de zi, a fost respinsă. În aceste condiţii, pe ordinea de zi avem 14 proiecte. Începem. 1. Proiectul de Lege pentru instituirea Zilei de 9 noiembrie - Ziua Limbii Ucrainene - PL-x 274/2018. Comisia pentru drepturile omului propune adoptarea. Să înceapă votul. 269 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă, o abţinere, 2 colegi nu şi-au exprimat votul. Proiectul a fost adoptat. Explicarea votului. Vă rog.

Matei-Adrian Dobrovie Mulţumesc, domnule preşedinte. USR susţine această iniţiativă. Este necesar ca toate minorităţile să aibă dreptul de a învăţa în limba maternă. Solicităm ca acest lucru să se întâmple şi în cazul Ucrainei. Ne dorim ca şi Ucraina să înţeleagă că drepturile minorităţii româneşti de acolo trebuie respectate. Nu pot fi desfiinţate şcolile în limba română. Mai mult decât atât, vreau să-i mulţumesc domnului Petreţchi, reprezentant al comunităţii ucrainene din România, care este şi iniţiator al acestui proiect de lege, pentru modul exemplar în care a susţinut, în Comisia specială care s-a deplasat la Kiev, a susţinut faptul că Guvernul de la Kiev operează cu cifre false, a susţinut faptul că există un liceu de limbă română în Sighetu Marmaţiei şi că România îşi îndeplineşte în mod exemplar toate angajamentele privind respectarea drepturilor minorităţilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Doamnă Turcan, explicarea votului? V-aţi înscris sau nu? Nu. Domnul Codreanu. Vă rog. Grupul PMP, explicarea votului.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule vicepreşedinte. Distinşi colegi, Trei lucruri, pe scurt. 1. Partidul Mişcarea Populară a votat "pentru". Am rămas consecvenţi tezelor pe care le-am expus în dezbaterea pe marginea acestui proiect de lege şi suntem convinşi că este un principiu greşit să pui povara comportamentului antidemocratic al Kievului pe umerii conaţionalilor noştri de etnie ucraineană. Nu am răspuns afirmativ tentaţiei de a vota împotrivă şi sunt convins că nimeni din această sală nu a fost mai tentat decât mine, cetăţean care are interdicţie până în 2019 de a intra pe teritoriul Ucrainei, iar interesele statului român, stat care trebuie să rămână stat-exemplu atunci când vorbim despre respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, sunt mai presus. 2. Domnului Petreţchi, colegul nostru de la Uniunea Ucrainenilor din România, îi adresez o rugăminte. Sper ca mass-media din Ucraina să aibă acces la informaţii despre acest proiect de lege, despre ceea ce am votat astăzi în Parlamentul României, şi să se vorbească cât mai mult despre proiectul de lege respectiv şi, de ce nu, poate chiar autorităţile centrale de la Kiev să aibă cunoştinţă de acest proiect de lege şi să înţeleagă că logica stalinistă în care există de ceva timp, începând cu 5 septembrie 2017, trebuie să înceteze şi nu mai trebuie să insiste pe divizarea artificială între români şi moldoveni, între limba română şi limba moldovenească şi să se oprească din asimilarea forţată pe care o aplică în cazul etnicilor români. 3. Şi, la final, voi invoca un crâmpei dintr-un discurs pe care sunt sigur că îl cunoaşteţi - I have a dream - "... Am un vis, că vom ajunge în situaţia în care etnicii români din afara graniţelor ţării vor beneficia măcar de o parte dintre drepturile pe care le oferim minorităţilor naţionale din România". Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Petreţchi. Vă rog.

Nicolae-Miroslav Petreţchi Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, În primul rând, permiteţi-mi să vă mulţumesc pentru susţinerea acestui proiect legislativ. Şi, aşa cum au spus şi antevorbitorii mei, acest proiect legislativ a fost propus pentru cetăţenii români de etnie ucraineană care, bineînţeles, la fel ca şi noi, toţi, îşi doresc stabilitate în această parte a ţării şi relaţii de bună vecinătate. Vă mulţumesc mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Următorul. 2. Proiectul de Lege pentru instituirea Zilei Limbii Macedonene - PL-x 308/2018. Comisia pentru drepturile omului propune adoptarea. Să înceapă votul. 276 de voturi pentru, un vot împotrivă, o abţinere. Adoptat. Explicarea votului. Nu. A, vă rog, domnule Benga. Nu apărea pe ecran dorinţa dumneavoastră. Vă rog.

Tudor - Vlad Benga Dragi colegi, Aşa cum v-am spus şi săptămâna trecută, când am adoptat Proiectul de Lege privind instituirea Zilei Limbii Elene, veţi putea conta tot timpul pe noi, pentru acest suport, pentru că acestea sunt valorile şi credinţele noastre, drepturile şi libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor şi ale tuturor minorităţilor. Însă, la fel cum vă spuneam şi săptămâna trecută, dragi colegi de la Grupul minorităţilor, există un punct în care naţia asta îşi va pune nişte întrebări. Dacă astăzi această oroare de Cod penal va trece cu ajutorul votului minorităţilor, (Vociferări.) va veni un timp în care...

Florin Iordache Reveniţi la subiect, domnule coleg!

Tudor - Vlad Benga ... cetăţenii acestei naţii se vor întreba... Nu mânjiţi comunităţile dumneavoastră! Nu vă vindeţi pe 30 de arginţi! (Vociferări. Gălăgie.) Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule Pambuccian... colega dumneavoastră din partea minorităţii... (Domnul deputat Varujan Pambuccian solicită să ia cuvântul.) A, vreţi dumneavoastră? Vă rog.

Varujan Pambuccian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Niciodată, dar niciodată să nu mai faceţi aşa ceva! Puteţi convinge un om ca mine, care nu a votat Codurile, să le voteze, tocmai pentru ce aţi făcut adineauri. (Aplauze.) Niciodată să nu mai încercaţi să mai ameninţaţi grupul acesta, în vreun fel! (Vociferări.)

Florin Iordache Da. Mulţumesc.

Varujan Pambuccian Şi asta este valabil pentru absolut toată lumea din sala asta! Niciodată, dar niciodată să nu mai încercaţi aşa ceva!

Florin Iordache Doamna Popescu. Vă rog.

Varujan Pambuccian Sper că am fost foarte clar. Sper că nu mai este nevoie vreodată să mai intervin pe tema asta! Faptul că există grupuri mari şi grupuri mici, nu înseamnă că grupurile alea mici trebuie să fie ameninţate de un grup mai mare decât ele. Niciodată! (Vociferări.)

Florin Iordache Doamnă Popescu, vă rog. (Domnul deputat Tudor-Vlad Benga solicită să ia cuvântul.) Nu aveţi replică. Îmi pare rău! Doamnă Popescu, mai doriţi să interveniţi? Nu. Mulţumesc. (Domnul deputat Tudor-Vlad Benga solicită să ia cuvântul.) (Vociferări.) Deci procedura... nu v-a pronunţat numele. Îmi pare rău! 3. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 şi abrogarea alin. (2) al art. III din Legea nr. 224/2015 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 - PL-x 244/2018. Comisia pentru industrii şi Comisia pentru administraţie propun adoptarea. Să înceapă votul. 258 de voturi pentru, 24 de abţineri. Proiectul de Lege a fost adoptat. (Domnul deputat Vasile Varga solicită să ia cuvântul.) Păi... explicarea... Domnule Varga, vă rog. Domnule Varga, trebuia să apăsaţi şi pe buton. Da, vă rog.

Vasile Varga Stimaţi colegi, Vă mulţumesc pentru votul acordat acestei iniţiative legislative. Este adevărat că, faţă de forma iniţială, ea are foarte multe schimbări. Vă mulţumesc în numele celor 17.000 de semnături pe care le-am luat la Brăila, pentru ca o dată pentru totdeauna, ca şi în celelalte municipii, să existe această posibilitate ca apa pluvială care cade din cer pe casele noastre să nu mai fie plătită de cetăţeni. Vă mulţumesc încă o dată, tuturor grupurilor parlamentare!

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. 4. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM INVEST ROMÂNIA - PL-x 128/2018. Comisia pentru buget şi Comisia pentru industrii propun adoptarea. Să înceapă votul. 253 de voturi pentru, 21 de abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Proiectul de lege a fost adoptat. (Vociferări. Gălăgie.) Vă rog, domnule deputat... Domnule deputat, vă rog, luaţi... Domnule deputat Ungureanu, vă rog luaţi loc să putem... Vă rog frumos, luaţi loc în bancă! Vă mulţumesc. Grupul PNL. Domnul Popescu. Vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Prietenii mei din USR, Vreau să fac un apel la dumneavoastră şi la cei care astăzi suntem mai vocali. Haideţi, totuşi, când avem o zi de naştere, când avem o petrecere pentru o zi de naştere, să avem respect faţă de sărbătorit. Nu este OK să stricăm o petrecere şi o zi de naştere aşa de frumoasă, a domnului Dragnea, astăzi, aici. (Vociferări.) Aşa că, dacă tot avem...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.

Pavel Popescu ... dacă tot sărbătorim astăzi Codurile penale, (Vociferări.) haideţi, frumos, să ne comportăm ca atare, ca şi cum v-aţi comporta la ziua de naştere a unui prieten! (Vociferăr.i)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Benga. Explicarea votului.

Tudor - Vlad Benga Mulţumesc. Domnule Pambuccian, nu am ameninţat pe nimeni! Am invitat la responsabilitate, atâta tot! (Vociferări.) Eu sunt deputatul cu cel mai pro minorităţi istoric de vot, din această legislatură. (Vociferări.) De departe... (I se întrerupe microfonul.)

Florin Iordache Domnul Varujan Pambuccian. Vă rog.

Varujan Pambuccian Stimate domn, A mai făcut cineva aşa ceva. Este aici, de faţă. Şi i-a părut rău după aceea, credeţi-mă! Nu cred că este bine să insistaţi. Eroarea este umană, dar a persista în eroare, nu-i foarte înţelept!

Florin Iordache 5. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 298/2013 privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea patrimoniului Muzeului Naţional Filatelic - PL-x 342/2018. Comisia pentru buget şi Comisia juridică propun adoptarea. Să înceapă votul. 187 de voturi pentru, un vot împotrivă, 89 de abţineri. Proiectul a fost adoptat. 6. Propunerea legislativă privind modificarea alin. (2) al art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare - Pl-x 136/2018. Comisia pentru buget şi Comisia pentru administraţie propun adoptarea. Să înceapă votul. 257 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă, două abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Propunerea legislativă a fost adoptată. Explicarea votului. Vă rog, domnule coleg. Şi apoi domnul Roman.

Cătălin Drulă Domnule vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Domnule preşedinte de şedinţă, Vă rog insistent să respectăm Regulamentul. Dumneavoastră aveţi datoria de a menţine ordinea aici şi să cereţi evacuarea de pe locurile destinate comisiilor a domnului Neacşu, de acolo, vă rog. (Vociferări.)

Florin Iordache Domnul Roman. Vă rog. Şi apoi Domnul Suciu.

Cătălin Drulă Nu are dreptul să fie acolo. Trebuie să-mi răspundeţi la solicitare. Nu tratăm aşa...!

Florin Iordache Deci...

Cătălin Drulă În ce calitate stă acolo, pe locurile rezervate deputaţilor? (Vociferări.)

Florin Iordache Treceţi în bancă, vă rog! Vă rog frumos! Mulţumesc. Domnule Roman, vă rog frumos. (Gălăgie.)

Florin-Claudiu Roman Stimaţi colegi, Nu am venit pentru circ la microfon, am venit doar să vă mulţumesc. Este un proiect de lege al Partidului Naţional Liberal, un proiect iniţiat de colegul senator Stângă, un proiect care dă ceea ce trebuie administraţiilor publice locale, adică autonomie în ceea ce priveşte politica de personal. Nu putem să stabilim de la Bucureşti de câţi oameni este nevoie la spaţii verzi, de câţi oameni este nevoie la Serviciul judeţean de drumuri sau la Serviciul local de apă. În numele Grupului PNL, vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi votat această lege şi, fără să fiu sarcastic, le spun celor care n-au votat-o că nu au înţeles nimic! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnule Suciu, vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Am tăcut câteva luni, fără să mă refer la apostolii Regulamentului din această sală. Şi mă refer la cineva din stânga. Şi haideţi să vedem cine ne vorbeşte nouă despre Regulament. Ne vorbesc colegii deputaţi care dorm în plen, cei care au transformat sala de plen în video-chat, cei care s-au înşirat aici cu fundul la colegii lor şi la cei care ne privesc din spatele televizoarelor, cei care mănâncă din tomberoanele Parlamentului şi spun că au o mare victorie (Vociferări.) cei care fură microfoane, cei care refuză să plece de la microfoane, cei care, stimată doamnă, în timp ce această şedinţă se transmite live, dumneavoastră, mă repet, transformaţi acest plen în video-chat. Nu ne mai povestiţi despre Regulament, în timp ce dumneavoastră faceţi orice să-l călcaţi în picioare! Şi dacă... să răspund punctual... cei care sunt în dreapta au tot dreptul regulamentar să se afle aici. Vă mulţumesc. Nu mai sunt intervenţii. Mulţumesc. 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România - PL-x 188/2018. Comisia juridică şi Comisia pentru apărare propun adoptarea. Să înceapă votul. 262 de voturi pentru, un vot împotrivă, 19 abţineri. Proiectul de lege a fost adoptat. 8. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 56/2010 privind accesibilizarea fondului forestier naţional - PL-x 494/2017. Comisia pentru agricultură propune adoptarea. Să înceapă votul. 282 de voturi pentru, 3 abţineri. Adoptat. Legi organice. Adoptări. 9. Proiectul de Lege privind unele măsuri referitoare la sumele acordate reprezentând ajutoare de urgenţă - PL-x 396/2018. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Să înceapă votul. 258 de voturi pentru, 23 abţineri. Adoptat. 10. Proiectul de Lege pentru detaşarea personalului prevăzut la art. 24š alin. (1) şi alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, de la Ministerul Afacerilor Interne la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor - PL-x 335/2018. Comisia pentru administraţie propune adoptarea. Să înceapă votul. 286 de voturi pentru, o abţinere. Proiectul de lege a fost adoptat. Explicarea votului. Domnul Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Vorba unui coleg... de dat asta... fără colegul de la USR... Grupul PNL a votat această lege. Era urgentă şi necesară, întrucât riscam să blocăm serviciile judeţene de evidenţă a persoanei pe perioada de vară, când, de regulă, există oricum supraaglomerare, motiv pentru care, în numele Comisiei pentru administraţie, vă mulţumesc pentru votul dat.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Mai departe. 11. Proiectul de Lege privind transmiterea unor suprafeţe de fond forestier din grupa I funcţională - vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale - PL-x 125/2018. Comisia pentru administraţie publică, Comisia pentru mediu şi Comisia pentru agricultură propun adoptarea. Să înceapă votul. 285 de voturi pentru, un vot împotrivă. Adoptat. Vă rog, doamnă deputat Fădor Angelica, Grupul PNL. Vă rog, doamnă deputat.

Angelica Fădor Vă mulţumesc, stimaţi colegi, în numele tuturor parlamentarilor suceveni pentru votul acordat astăzi. Vă mulţumesc din suflet, pentru că aţi înţeles importanţa acordării acestui vot, prin care autorităţile publice locale vor putea, practic, investi în pădurile-parc. Vă aşteptăm, de asemenea, noi, parlamentarii suceveni, în Cetatea de Scaun a Sucevei, unde, pentru a ajunge, trebuie să treceţi prin Parcul Şipote, care va fi, într-adevăr, o oază de verdeaţă şi de frumuseţe. Mulţumesc din suflet, încă o dată. (Aplauze.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, doamnă deputat. Alte intervenţii? Nu sunt. 12. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice - Pl-x 245/2017. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Să înceapă votul. 208 voturi pentru, 65 de voturi împotrivă, 8 abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Vă rog, explicarea votului. Domnul Vîlceanu Dan şi apoi domnul Toma. Vă rog. Grupul PNL întâi.

Dan Vîlceanu Doamnelor şi domnilor, Una dintre categoriile de persoane de care v-aţi bătut joc foarte tare în acest mandat au fost chiar pensionarii. (Rumoare.) După ce i-aţi privat de dreptul lor, acordat prin lege, de a avea pensiile indexate cu 1 ianuarie, acum urmează pensionarii care au lucrat în cele mai grele condiţii de muncă. Practic, prin această modificare legislativă, le furaţi banii pensionarilor care au lucrat în condiţii grele de muncă şi care beneficiau de acest drept de recalculare, conform Legii nr. 192, începând cu 1 ianuarie 2016. Pe toată perioada aceasta, de la 1 ianuarie 2016 până la 1 octombrie 2018, le-aţi luat banii. Era dreptul lor să li se recalculeze pensiile, conform legii - lege în vigoare. Şi veniţi şi ne spuneţi acum că dumneavoastră vreţi să corectaţi inechităţile. Care inechităţi? Pe care le-aţi generat dumneavoastră, prin Hotărârea de Guvern nr. 291. Doamna Olguţa este în sală, vă poate explica cam ce a făcut cu această hotărâre de Guvern.

Florin Iordache Mulţumesc.

Dan Vîlceanu N-am terminat, domnule preşedinte!

Florin Iordache Vă rog.

Dan Vîlceanu Am trei minute, conform Regulamentului.

Florin Iordache Păi, v-aţi oprit! Nu... vă rog.

Dan Vîlceanu Mi se pare că în momentul în care începeţi să acoperiţi găurile din buget, tocmai cu banii pensionarilor, depăşiţi o altă limită. V-aţi bătut joc de pensionari, le-aţi promis, i-aţi minţit ca să vă voteze, şi acum veniţi şi le luaţi banii.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Dan Vîlceanu Foarte, foarte urât!

Florin Iordache Domnule Toma, vă rog, Grupul PSD.

Ilie Toma Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Îmi pare rău pentru anumiţi colegi deputaţi din sală, care intră într-un joc în care nu-i cunosc regulile. Nu noi am tăiat pensiile cu 25%, în primul rând. (Rumoare.) În al doilea rând, acea hotărâre de Guvern - nu ştiţi despre ce vorbiţi, îmi pare rău! - n-a făcut decât să stabilească regulile de aplicare a unei legi deja existente. Partidul Social Democrat, prin adoptarea acestei legi, nu a demonstrat decât că este preocupat de problemele oamenilor, de problemele cetăţenilor României, de problemele pensionarilor care sunt bunicii, care sunt părinţii noştri. Prin adoptarea acestui proiect de lege nu am făcut decât să îndreptăm anumite inechităţi, şi să corelăm, şi să nu mai existe dezechilibre între categoriile de pensionari din România. Se acordă 50% spor de punctaj pentru cei care au lucrat în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv grupă specială, grupă deosebită. O lege mult aşteptată, pentru că, cu toţii au lucrat în condiţii foarte grele de muncă, au lucrat în condiţii de siderurgie, de subteran, au lucrat în condiţii de extremă temperatură, de periculozitate şi merită acest drept. Vă mulţumesc pentru votul acordat, în numele a peste 100.000 de pensionari şi, totodată, vreau să apreciez şi să felicit buna conlucrare dintre grupurile de parlamentari care au iniţiat acest proiect de lege, între Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, între Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor şi, nu în ultimul rând, grupului de colegi parlamentari ai PSD ai judeţului Hunedoara, care m-au ajutat şi ne-am ajutat unii pe alţii şi am avut o mare preocupare pentru a vota legea doamnei Lucreţia Roşca. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. 13. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie - PL-x 340/2018. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. 183 de voturi pentru, 96 voturi împotrivă, doi colegi nu şi-au exprimat votul. Adoptat. Explicarea votului. Da, domnule Andronache, vă rog, sigur.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Partidul Naţional Liberal a votat împotriva acestui proiect. De fapt, este prima încercare pe care o faceţi pentru a termina această lege, Legea nr. 78/2000. Încercaţi marea cu degetul, veţi vedea dacă vă iese sau nu. Din câte am văzut, din păcate, acest proiect a trecut. Practic, este o altă modalitate prin care încercaţi să faceţi ca infracţiuni reglementate în prezent să nu mai poată fi aplicate nimănui în ţara aceasta. Păcat şi ruşine!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Rog colegii să ia loc, să putem continua şedinţa. Mai avem un singur proiect de lege. 14. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie - PL-x 406/2018. Comisia specială vă propune adoptarea. Să înceapă votul. 167 de voturi pentru (Aplauze.) ... Da, chiar aţi votat corect, stimaţi colegi! 167 de voturi pentru... Îmi daţi voie şi mie să văd... 167 de voturi pentru, 97 de voturi împotrivă, 19 abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Adoptat. Explicarea votului acum. Explicarea votului, domnul Barna. Vă rog. În ordine, doamnă Turcan. Domnul Barna.

Ilie Dan Barna De astăzi, România nu mai este un stat de drept. (Gălăgie.) De astăzi, România a devenit un stat de Dragnea. Astăzi, dumneavoastră aţi votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani şi i-a dat partidului, să fie premiat. Dumneavoastră aţi considerat că nu este o infracţiune, ci este o faptă pe care v-o asumaţi şi cu care vă mândriţi. De astăzi, infractorii vor putea să păstreze acasă armele, chiar după expirarea permisului! Dar vine şi o zi de mâine, doamnelor şi domnilor care aţi votat acest Cod penal al ruşinii, această lege pentru fărădelege! Eu am încrederea că acest Cod penal nu va intra în vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosi în zilele următoare - Curtea Constituţională, preşedintele, chiar Tribunalul. (Vociferări.) Vom strânge semnături pentru "Fără penali!". Vom continua această luptă şi până la urmă România va câştiga, pentru că România este mai mult decât o gaşcă de penali! Vom câştiga pentru că, da, suntem de partea corectă a istoriei! (Aplauze.)

Florin Iordache Doamna Turcan. Şi apoi Domnul Tomac. Să pot închide şedinţa... Da, domnule Tudose... la ora 14,00 începe şedinţa de plen.

Raluca Turcan Quod erat demonstrandum! Uitaţi-vă aici şi veţi vedea că adevăratul Program de guvernare al PSD, acesta a fost - Codul penal -, legea care-l scapă basma curată pe liderul suprem al partidului de guvernare şi un set de acoliţi politici. Dezincriminarea abuzului făcută de dumneavoastră, astăzi, reprezintă un atac direct la statul de drept, la profilul european al României. Reprezintă un atac direct la Constituţia României. Toate asigurările pe care le-aţi dat românilor în campania electorală, partenerilor internaţionali nu au fost decât gesturi de a simula buna-credinţă şi comportamentul european. Astăzi, aţi dovadă, încă o dată, că adevăratul comportament care vă caracterizează este acela al unei grupări cu comportament infracţional. Ce s-a întâmplat astăzi reprezintă o fraudare uriaşă a încrederii celor care v-au votat în campania electorală şi este mai clar ca niciodată că cei care astăzi conduc Partidul Social Democrat v-au transformat pe toţi cei din majoritatea de guvernare într-o majoritate toxică pentru România. (Rumoare.) Din nefericire, PSD şi cei din ALDE, care au votat astăzi acest proiect, nu sunt decât o majoritate care lucrează împotriva românilor, lucrează împotriva propriului popor. Există un acut sentiment de deznădejde, pentru că dumneavoastră, astăzi, de fapt, aţi îngenuncheat viitorul european al României. Am convingerea, însă, că mai există speranţă. PNL va contesta la Curtea Constituţională acest vot. Partidul Naţional Liberal va utiliza toate pârghiile instituţionale, democratice, pentru a dejuca acest plan care a fost premeditat încă de la prima apariţie şi înfăţişare în faţa propriului dumneavoastră electorat. Adevăratul Program de guvernare a fost Codul penal. I-aţi minţit pe alegătorii dumneavoastră şi sunt convinsă că niciunul dintre cei care cu voie, părtaşi la solicitările lui Liviu Dragnea, au făcut astăzi această îngenunchere a României, nu va rămâne nesancţionat la întâlnirea cu poporul!