Florin Iordache 13. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul economic şi social european şi Comitetul regiunilor - O strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară - COM 28. Comisia pentru afaceri europene? Cine prezintă raportul? Domnule Muşoiu? Păi, înţeleg că dumneavoastră prezentaţi. Vă rog, pe scurt.
Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Cât se poate de scurt. Raportul privind Proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaţilor, redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul economic şi social european şi Comitetul regiunilor - O strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară COM (2018) 28. Comisia pentru afaceri europene, în principal, a recomandat sporirea eforturilor în direcţia standardizării, inclusiv a celei voluntare, a societăţilor comerciale producătoare din sectorul bunurilor de larg consum, pentru a reduce consumul de materiale plastice, pentru a elimina riscul defectelor de proiectare intenţionate şi pentru a sprijini repararea, ca alternativă, la înlocuirea prematură. A atras atenţia asupra necesităţii atingerii obiectivelor prevăzute în mod transparent pentru cetăţean, fără a spori povara administrativă şi mai ales cea fiscală. A recomandat încurajarea ambalării reduse la ceea ce este necesar şi scurtarea lanţurilor comerciale alimentare, pentru a scădea în acest mod proliferarea ambalării. A subliniat necesitatea derulării unor schimburi de experienţă şi a acţiunilor la nivelul Uniunii, în direcţia promovării în sistemele de educaţie a comportamentului responsabil în ceea ce priveşte colectarea selectivă şi mai ales în direcţia promovării unei educaţii tehnologice în conformitate cu obiectivele economiei circulare. Opinia, aşa cum a fost adoptată de Comisia pentru afaceri europene în unanimitate, în şedinţa din 8 mai 2018, este supusă aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc.
Florin Iordache La dezbateri generale, domnul Claudiu-Augustin Ilişanu, PSD. Hotărâţi-vă! Şi apoi doamna Tudoriţa Lungu.
Claudiu-Augustin Ilişanu Prezenta strategie europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară este total oportună şi necesară, în vederea soluţionării unor provocări de mediu privind producţia, utilizarea şi consumul de materiale plastice. Strategia va genera o valoare adăugată crescută în Europa şi va stimula inovarea, va reduce poluarea cu plastic şi impactul negativ al acesteia asupra vieţii şi asupra mediului. Având obiective clare, strategia va contribui la atingerea obiectivelor comisiei privind o Uniune energetică şi o economie modernă, cu emisii reduse de dioxid de carbon şi eficientă din punct de vedere energetic şi al resurselor. Grupul PSD din Camera Deputaţilor susţine această strategie europeană pentru materiale plastice. Mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Tudoriţa Lungu, Grupul PNL. Se pregăteşte domnul Cornel Zainea.
Tudoriţa Lungu În decembrie 2015, Comisia Europeană elabora planurile de acţiune privind economia circulară, identificând ca problemă majoră materialele plastice. Diminuarea deşeurilor de plastic şi a poluării generate de acestea se conturează ca fiind o problemă multifaţetată, întrucât are legătură atât cu latura socială, cât şi cu obişnuinţele individuale. Utilizarea tot mai intensă a materialelor plastice pentru o plajă tot mai mare de articole agravează din ce în ce mai mult această situaţie a răspândirii deşeurilor în mediu, mai ale acolo unde nu există o gestionare corespunzătoare. Deşi beneficiile economice ale acestui material sunt incontestabile, marea provocare o reprezintă reintroducerea deşeurilor plastice în lanţul valoric. Având în vedere aceste considerente, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal votează în favoarea acestei comunicări.
Florin Iordache Domnule Cornel Zainea, vă rog.
Cornel Zainea Mulţumesc, domnule preşedinte. Doresc şi eu să trag un semnal de alarmă. Într-adevăr, în acest moment, în oceanele şi mările lumii avem 150 de milioane de tone de plastic. 6% din producţia globală de petrol a lumii se transformă în plastic şi se estimează că, în 2050, 20% din procent va ajunge în mase plastice. Şi mai ştim că, anual, 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele planetei. Grupul USR susţine această comunicare şi tragem şi noi un semnal de alarmă pentru a promova mai ales reciclarea şi prevenirea, pe cât posibil, a folosirii materialelor de mase plastice. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Alte intervenţii dacă sunt? Nu mai sunt. Mergem la următorul proiect. Este vorba despre COM 32.