2 mai 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Evaluarea intermediară a Programului Orizont 2020: maximizarea impactului cercetării şi inovării din UE COM (2018) 2 (PHCD 25/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Evaluarea intermediară a Programului Orizont 2020: maximizarea impactului cercetării şi inovării din UE COM (2018) 2; Este vorba de PHCD 25/2018. Este cu maximizarea impactului cercetării... Acesta. Două aveţi dumneavoastră. Vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Opinia referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Evaluarea intermediară a Programului Orizont 2020: maximizarea impactului cercetării şi inovării din Uniunea Europeană. În conformitate cu prevederile art. 170 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru afaceri europene, împreună cu Comisia pentru industrii şi servicii şi cu Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport, au fost sesizate pentru examinarea fondului Comunicării Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor. Având în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza Comisiei pentru afaceri europene, comisia noastră se raliază opiniei Comisiei Europene, conform căreia simplificarea gestionării programului este în curs şi apreciază în mod deosebit efortul depus de Comisia Europeană, în special prin măsurile de simplificare adoptate la începutul anului 2017. Considerăm că rolul Programului-cadru 2020, de a stimula creşterea economică şi de a crea locuri de muncă, poate fi consolidat prin atragerea mai puternică a sectorului de afaceri, în special în zonele care necesită susţinere structurală şi pentru coeziune. Noi subliniem că societatea digitală impune extinderea Programului-cadru "Orizont 2020", astfel încât să cuprindă investigaţiile ştiinţifice ale elevilor şi ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi ale tinerilor cercetători. Recomandăm concentrarea evaluării Programului-cadru "Orizont 2020" pe valoarea adăugată pe impactul asupra rezilienţei diversificării economice şi influenţa asupra noilor moduri de muncă. În aceste condiţii, domnule preşedinte, Comisia pentru afaceri europene, întrunită în şedinţa din 24 aprilie, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezentul proiect de opinie, care să fie transmis Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Propunem informarea instituţiilor Uniunii Europene şi Guvernului României asupra observaţiilor şi recomandărilor sale, ca o contribuţie la procesul de formulare a unor politici eficiente în domeniul de referinţă. Totodată, propunem transmiterea observaţiilor sale Comisiei Europene în cadrul dialogului informal propus de Comisia Europeană, în comunicare furnizând rezultate pentru Europa. În aceste condiţii, supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. (Doamna deputat Roxana Mînzatu solicită să ia cuvântul.) Păi, cartelă?! A rămas la Braşov. Vă rog. Grupul PSD. Vă rog.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. În numele Grupului PSD, aş vrea să spun că susţinem proiectul de opinie în forma în care a fost prezentat plenului de Comisia pentru afaceri europene şi subliniem cât de importantă este această evaluare intermediară a Programului Orizont 2020, un program care susţine cercetarea şi inovarea pe continentul european cu un buget fără precedent, de 80 de miliarde de euro, un program de care beneficiază şi IMM-urile, şi IMM-urile din România, cu impact pe competitivitatea economiei europene şi a economiei româneşti, un program a cărei simplificare, aşa cum este gândită în evaluarea intermediară, este foarte importantă, pentru ca această finanţare substanţială să ajungă la companiile care se pot folosi de bani europeni pentru a oferi produse şi servicii mai competitive pe piaţa globală. Aşa cum spuneam, PSD susţine forma adoptată de comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Dacă la titlu sunt intervenţii? Nu. Adoptat. La preambul dacă sunt intervenţii? Nu. Adoptat. La articolul unic? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final. Următorul.