Petru Gabriel Vlase 14. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Vă rog, comisiile?
Dănuţ Păle Bună ziua. Raport comun - Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au fost sesizate spre dezbatere în fond cu Legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, ca urmare a cererii de reexaminare formulată de Preşedintele României. Această lege, adoptată de Parlamentul României, a fost transmisă spre promulgare Preşedintelui României, la data de 30 decembrie 2017. Preşedintele României a formulat cererea de reexaminare asupra legii transmise spre promulgare. Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare acordarea de ajutoare de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de reproducţie, inclusiv pentru prima populare. Se urmăreşte eficientizarea activităţii acestui sector şi implementarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, în vederea îmbunătăţirii nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de creştere şi exploatare a suinelor, prin îmbunătăţirea producţiei. De asemenea, se urmăreşte atât menţinerea efectivelor de porci, cât şi eficientizarea sectorului de creştere a porcilor, care reprezintă consumatorii principali de cereale, respectiv porumb şi orz, precum şi de oleaginoase, aceasta determinând creşterea producţiei şi valorificarea superioară a materiilor prime. Nivelul ajutorului de stat este cuprins între 40% şi 90% din costul standard/loc cazare al investiţiei, iar valoarea totală a ajutorului de stat, de 360 de milioane de euro, se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu această destinaţie. Programul se va derula începând cu anul 2018. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a admis cererea de reexaminare şi a adoptat legea, în şedinţa din 19 februarie 2018. În urma analizării cererii de reexaminare şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, admiterea cererii de reexaminare a Preşedintelui României şi adoptarea legii cu amendamentele admise prezentate în anexa care face parte din prezentul raport. Legea face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Dezbateri, domnul Oros.
Nechita-Adrian Oros Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Sigur, acest proiect este necesar şi este aşteptat de cei din domeniu, încă de anul trecut, când a trecut prima formă a proiectului. Practic, dacă acest proiect este gestionat corect de minister, ar putea să repare o aberaţie care se petrece de câţiva ani şi anume, exportarea subvenţiilor. Citind cu atenţie noua formă a proiectului, vedem că sunt foarte multe amendamente care exced cererii de reexaminare şi nu ştim dacă avem un răspuns pozitiv de la Comisia Europeană sau doar unul neoficial, în urma notificării. În speranţa că, de data aceasta, proiectul va avea finalitate şi că nu va avea destinul pe care l-a avut Programul "Tomate", anul trecut, când s-au cheltuit 63 de milioane de lei, total inutil, pentru că deficitul comercial pentru tomate, anul trecut, a fost cu 20% mai mare decât în 2016, vom vota acest proiect de sprijin. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Năsui.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum aţi văzut şi aşa cum s-a şi menţionat, acest proiect de lege, acum, supus reexaminării, excede cadrului reexaminării. Adică preşedintele a supus nişte articole reexaminării şi noi am reexaminat altele, am reexaminat mai mult. Deci sunt nişte vicii procedurale. Şi, de asemenea, ştiţi foarte bine că subvenţiile, în Uniunea Europeană, în agricultură, sunt reglementate în cadrul european. Şi este posibil ca noi să nici nu putem să facem aceste subvenţii, pentru că ne împiedică Uniunea Europeană, pentru că ele sunt deja reglementate acolo şi nu poţi să schimbi cadrul concurenţial oricum vrei tu. Dar o problemă care nu a fost ridicată astăzi şi pe care aş vrea să o ridic este talia acestor subvenţii. Să înţeleagă toată lumea, veţi vota, şi în legea aceasta, şi în legea următoare, un cadru total de peste jumătate de miliard de euro. Deci este vorba de 559 de milioane de euro, pe care îi vom da, ca subvenţii, crescătorilor de porci şi se pare că producătorilor de găini sau de alte animale. Ideea fiind că intervenim în economie, începem să găsim noi înşine, ca politicieni, să decidem noi cărui sector neproductiv trebuie să-i mai prelungim durata de viaţă. Şi asta, evident, cu ce bani? Păi, cu bani publici, cu bani de la sectoarele de activitate care muncesc, produc valoare şi plătesc taxe şi impozite în România. Voiam doar să vă spunem că noi considerăm că nu aşa ar trebui să funcţioneze o economie productivă. Nu aşa funcţionează o economie de piaţă. Şi USR se va opune. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Simionca.
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Domnule deputat Năsui, într-adevăr, sunteţi un economist bun şi vă pricepeţi la numere, dar nu prea mult la agricultură. Fără să jignesc pe nimeni, agricultorii noştri au nevoie de sprijin. Şi dacă este să investim în agricultura românească, o jumătate de miliard sau 500 de milioane de euro, cât aţi spus dumneavoastră, cred că sunt necesari. Unde merge această subvenţie - să înţeleagă şi românii? Merge în zonele de reproducţie. Noi importăm tot ce înseamnă purceluşi de îngrăşare, din Ungaria sau din Polonia. Nu avem baze şi ferme în care să facem material de reproducţie suină. Cred că este o propunere legislativă utilă şi cred că România are nevoie. Într-adevăr, sunt mulţi bani, sunt din bani publici, dar sunt pentru agricultorii noştri. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Păle.
Dănuţ Păle Nu aş fi intervenit dacă colegul de la USR ar fi fost sincer. Preşedintele României a cerut două lucruri: să trecem 2018, nu 2017, că legea nu lucra retroactiv; şi doi - dacă avem discuţii cu Comisia Europeană. Ambele lucruri s-au făcut. Eu vă spun doar atât. Că aceste ferme de reproducţie înseamnă stabilitate şi înseamnă un balon de oxigen pentru producătorii de cereale. În acest moment, noi importăm purcelul cu 85 de euro. Dacă vom face aceste ferme de reproducţie, costul va scădea la 45 de euro. Înmulţiţi un milion de purcei cu 40 de euro şi o să vedeţi în cât timp facem ca această prevedere legislativă să fie extraordinar de bună pentru ţara noastră. Mulţumesc. (Aplauze.) (Domnul deputat Claudiu-Iulius-Gavril Năsui solicită dreptul la replică.)
Petru Gabriel Vlase Eu vi-l dau oricum, dar să-mi spuneţi la început ce a fost ofensator. Vă rog.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Domnule preşedinte, S-a menţionat faptul că n-am fost sincer. Vă rog frumos să vă uitaţi pe raportul comisiei, pentru acest proiect de lege, şi o să vedeţi acolo că sunt amendamente care exced celor spuse de colegul dumneavoastră din Comisia pentru agricultură. De altfel, discuţia despre excederea acestui cadru al reexaminării a avut loc şi în Comisia pentru buget, finanţe. Şi, până la urmă, au fost lăsate lucrurile aşa, pentru că s-a trecut la vot şi aţi trecut, cu tancul majorităţii parlamentare, peste procedură. Dar, uitaţi-vă pe amendamente. Veţi vedea că sunt amendamente care nu privesc aceste două puncte. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Am înţeles. Intervenţii la anexe? Nu sunt. Mulţumesc. Vot final. Stimaţi colegi, Vă invit respectuos să luaţi parte la şedinţa de interpelări care va începe în următoarele 3 minute.