10 aprilie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.87/2017 pentru completarea art.5 din Ordonanţa Guvernului nr.70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local (PL-x 90/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 8, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2017 pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local; este PL-x 90/2018. Avem un raport fără amendamente; este în procedură de urgenţă; are un caracter ordinar. Domnul preşedinte al Comisiei pentru sănătate, prezentarea raportului, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc. Este vorba de raportul comun al Comisiei pentru administraţie şi al Comisiei pentru sănătate; PL-x 90. Senatul a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Am avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 87/2017 pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/2002, în sensul ca, şi unităţile de asistenţă medico-socială înfiinţate prin hotărâri ale consiliilor locale din oraşe care au mai mult de 5.000 de locuitori, să treacă în responsabilitatea administrativă şi financiară a consiliilor judeţene, dacă consiliile locale respective şi consiliile judeţene hotărăsc de comun acord în acest sens. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, proiectul face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Dezbateri generale, domnul deputat Ungureanu Emanuel, vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Era foarte bine dacă am fi ştiut la care unităţi administrativ-teritoriale ne referim. Avem o problemă în Parlament atunci când la expunerea de motive şi la motivare nu găsim exact cui ne adresăm. În principiu suntem de acord ca pentru salvarea unor spitale, a unor unităţi de îngrijire a bolnavilor cronici şi aşa mai departe să se găsească soluţii între UAT-uri, pentru finanţarea lor. Pentru că sunt comune mai bogate, sunt consilii locale care pot să finanţeze anumite zone, sunt consilii judeţene care pot să sprijine. Principiul este sănătos. Ca de fiecare dată când vine în comisie o asemenea propunere, ne întrebăm: oare ce oraşe? Oare ce comune? Oare către cine se îndreaptă acest amendament sau proiect de lege? Aşa că argumentul transparenţei este foarte important. Ca să nu ne întrebăm, aşa cum o faceţi şi dumneavoastră, mai pe şoptitelea, către cine se îndreaptă? Cine are un interes în spate? Sau dacă nu cumva este chiar un proiect bun pentru comunitate? Vom fi pentru acest proiect, din principiu. Însă rugămintea mea este ca atunci când veniţi cu asemenea propuneri să aveţi în spate în mod transparent şi un exemplu. La cine ne referim, la ce oraş, la ce comună, la ce situaţie punctuală. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea PNL, doamna Fădor Angelica, vă rog.

Angelica Fădor Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Vă salut şi eu, Hristos a înviat!. Grupul Partidului Naţional Liberal va vota pentru această propunere legislativă deoarece considerăm că este oportun ca şi unităţile de asistenţă medico-socială, înfiinţate prin hotărâri ale consiliilor locale din oraşe care au mai mult de 5.000 de locuitori să treacă în responsabilitatea administrativă şi financiară a consiliilor judeţene dacă consiliile locale respective şi consiliile judeţene hotărăsc de comun acord în acest sens. În acest moment, acestea se află în responsabilitatea administrativă şi financiară a consiliilor locale, care fac eforturi financiare uriaşe pentru a face faţă cheltuielilor pentru buna funcţionare a unităţilor de asistenţă medico-socială. Iar dacă colegul meu, anterior, întreba de un exemplu în acest sens, eu vă pot da un exemplu din judeţul Suceava. Este vorba de oraşul Broşteni, unde Consiliul Local Broşteni, într-adevăr, face eforturi susţine pentru a susţine acolo activitatea şi pentru a avea grijă de cei peste 40 de bătrâni care sunt atât din acea localitate, cât şi din zona întreagă. Acestea sunt motivele pentru care Partidul Naţional Liberal va vota pentru. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea UDMR, domnul Vass Levente, vă rog.

Levente Vass Mulţumesc, doamnă preşedinte. Sunteţi prima preşedintă care a exprimat corect numele meu, de Vass. Mulţumesc mult. Permiteţi-mi să spun că această modificare legislativă este una bună. Are exemple domnul deputat, este scris în expunerea de motive. Este o modificare bună pentru că merge spre descentralizare. În principiu, ţine de principiul solidarităţii, pentru că comunitatea locală împreună cu consiliul judeţean pot decide împreună. Şi, foarte important, ţine şi de principiul sustenabilităţii. În aceste unităţi medico-sociale se internează din judeţ foarte mulţi pacienţi. Nu este şi nu poate fi numai obligaţia comunităţii locale de a susţine această unitate. Noi o considerăm, Grupul parlamentar al UDMR, una bună, da, şi o să votăm această modificare legislativă. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea PMP, domnul deputat Paşcan Emil-Marius, vă rog.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, doamnă preşedinte. Distinşi colegi, Sigur că şi Grupul parlamentar al PMP susţine iniţiativa legislativă. Aş vrea doar să observ, conform celor stipulate şi în raportul Consiliului Legislativ, că nu prea se justifică ordonanţa de urgenţă. Adică modificăm, prin această ordonanţă de urgenţă - guvernanţii o fac, în locul nostru - o ordonanţă a Guvernului, din 2002. Ne-am trezit astăzi că este o urgenţă imperativă, o cale extraordinară de a promova un astfel de act normativ, în condiţiile în care există, stimaţi colegi, un proiect legislativ, exact cu acelaşi obiect, în circuitul legislativ, promovat în octombrie, anul trecut. Cu alte cuvinte, noi permitem Guvernului să legifereze în locul nostru, sau validăm ceea ce hotărăşte Guvernul în locul nostru. Chiar dacă pe fond iniţiativa este incontestabil bună, dar nu putem persevera în a admite ca Guvernul să legifereze în locul Parlamentului. Mai ales dacă există deja pe circuit o astfel de iniţiativă legislativă şi nu se justifică caracterul extraordinar al urgenţei. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul deputat Buicu Corneliu-Florin, preşedintele Comisiei pentru sănătate.

Corneliu-Florin Buicu Sărut mâna! Bună ziua! Vreau să le mulţumesc celor care au înţeles că acest act normativ este pentru comunităţi şi pentru pacienţi. Pentru că, la urma urmei, aceste comunităţi locale, autorităţile locale, consiliile judeţene vor binele celor pe care, la urma urmei, îi reprezintă. Faptul că Guvernul reglementează şi legiferează e atribuţia Guvernului. Aşa că susţinem şi vom vota acest act normativ. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Neavând amendamente, proiectul de lege merge la votul final.