4 aprilie 2018 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (PL-x 240/2017/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 5. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului; PL-x 240/2017/2018; caracter organic. Comisia juridică, domnul vicepreşedinte Varga. Vă rog.

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Într-adevăr, avem un raport asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 3/2000, lege care a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, la 22 decembrie 2017. La 27 decembrie 2017, legea a fost transmisă preşedintelui României, pentru promulgare. La 4 ianuarie 2018 s-a formulat o sesizare de neconstituţionalitate, din partea a 27 de senatori din Partidul Naţional Liberal. La 15 martie 2018, preşedintele a solicitat reexaminarea Legii, cererea de reexaminare fiind înaintată Senatului, ca primă Cameră sesizată, cu procedura reexaminării. Senatul a reexaminat Legea şi a respins cererea de reexaminare. Preşedintele României a solicitat reexaminarea legii, pentru următoarele considerente. Preşedintele României apreciază că Legea este neclară şi neprevizibilă şi de aceea ar putea să fie neconstituţională. De asemenea, preşedintele României face o precizare cu privire la sintagma "depăşeşte limitele revizuirii", spunând că acest lucru nu poate fi interpretat prin sintagma "încalcă limitele revizuirii". Aceasta este o eroare, întrucât atunci când limitele revizuirii sunt limitativ prevăzute de lege, orice adăugare care depăşeşte aceste limite este evident că încalcă prevederile respective. Cu privire la celelalte obiecţii, respectiv, imprevizibilitatea şi neclaritatea legii, acestea sunt motive de neconstituţionalitate şi nu de retrimitere a legii la reexaminare. Membrii Comisiei juridice au reexaminat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000, în şedinţa din 29 martie 2018. În urma dezbaterii, membrii Comisiei juridice au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea Cererii de reexaminare formulată de preşedintele României şi au propus plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în forma adoptată de Senat. Amendamentul respins este redat în anexa care face parte integrantă din raport.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii din partea colegilor? Da, doamna deputat Mînzatu.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PSD va vota pentru adoptarea acestei legi, în forma adoptată de Senat. Este o lege care vine ca urmare a voinţei exprimate de nu mai puţin de 2.700.000 de români, în urmă cu 3 ani. Este un pas absolut necesar modificarea Legii referendumului, pentru ca voinţa acestor români să poată fi supusă procedurilor prevăzute de Constituţie. 3 milioane de români aşteaptă adoptarea acestei legislaţii şi nu mai tolerează blocaje sau tertipuri, pentru ca voinţa lor - şi vorbim aici de redefinirea familiei în Constituţie să fie supusă referendumului. Este extrem de important deci să ne asumăm foarte clar faptul că avem majorităţi tăcute în această ţară, care, prin manieră democratică, cu iniţiativă legislativă cetăţenească, semnând şi asumând să-şi exprime o anumită intenţie cu privire la valorile fundamentale ale României, să fie respectate. Aici, în Parlament, dar şi la Preşedinţia României, este necesar să înţelegem că atunci când 3 milioane de români spun că vor modificarea Constituţiei, avem datoria, nu în 3 ani, ci în cel mai scurt timp, să facem toate demersurile legislative, pentru ca voinţa lor să fie supusă votului şi să devină realitate constituţională. Aşa încât, încă o dată spun, Partidul Social Democrat susţine modificarea Legii referendumului, în forma adoptată de Senat, şi, apoi, continuarea demersurilor legale, pentru ca iniţiativa cetăţenească pornită în urmă cu 3 ani să fie în sfârşit supusă referendumului popular.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul USR, domnul Stelian Ion.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc. La dezbateri generale, aş vrea să fac o singură afirmaţie. Această modificare nu se referă la referendumul pentru redefinirea familiei. Deci această modificare se referă la Legea referendumului, care va fi folosită ori de câte ori fie o iniţiativă parlamentară, fie o iniţiativă cetăţenească va conduce la un astfel de referendum. Aşadar, toate referirile la acest referendum, în mod special, nu au absolut niciun fundament. În plus, textul, pe care l-a votat Senatul şi care este propus pentru a fi votat în Camera Deputaţilor, este, aşa cum a remarcat şi preşedintele României, unul neclar. Este un text elaborat defectuos. De aceea, am formulat chiar şi un amendament, pe care urmează să-l susţinem. Este de neacceptat să votăm astfel de texte în Parlamentul României, pentru că, repet, ele vor fi folosite pentru toate referendumurile care se vor organiza de la votarea acestei legi şi după aceea. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu. Când ajungem acolo, o să vă dau cuvântul, la acel amendament respins, de reformulare a articolului respectiv, domnule coleg. În continuare... (Doamna deputat Camelia Gavrilă solicită să ia cuvântul.) Păi, este procedură de urgenţă, doamna colegă. A vorbit, din partea Grupului PSD, colega noastră, doamna Mînzatu. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem un singur amendament respins. Este vorba de art. 6 alin. (3), o reformulare. Dacă se susţine acest amendament? Domnul Stelian Ion. Deci este vorba de reformularea de la alin. (3) al art. 6, amendamentul dumneavoastră. Şi îl voi supune votului.

Stelian-Cristian Ion Îl voi susţine, cu o scurtă explicaţie, într-o propoziţie. Textul supus votului, textul iniţial, lasă impresia că ar fi vorba de trimiterea către Curtea Constituţională a fiecărei variante adoptate în fiecare Cameră. De aceea, propunem următorul text. Art. 6 alin. (3). Proiectul Legii Constituţionale, adoptat de către ambele Camere ale Parlamentului, se trimite de îndată Curţii Constituţionale, care procedează potrivit legii. Dacă se constată că legea de revizuire depăşeşte limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată şi se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată.

Florin Iordache Da.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc.

Florin Iordache Pentru corecta informare a colegilor noştri, sintagma pe care dumneavoastră o propuneţi este aceea de înlocuire a actualului text "adoptat de către fiecare Cameră a Parlamentului". Practic, este mai limitativ textul pe care dumneavoastră îl propuneţi. Pentru că, aşa cum ştiţi, în momentul în care se adoptă texte diferite, trebuie, într-un plen reunit, adoptat, cu... Nu, am dat... era o simplă observaţie. Supun votului amendamentul pe care dumneavoastră l-aţi depus. Să înceapă votul. 81 de voturi împotrivă, 32 de voturi pentru, 7 abţineri. Amendamentul a fost respins. Supun votului art. 6 alin. (3) în forma propusă de comisie. Să înceapă votul. 102 voturi pentru, 18 voturi împotrivă, 10 abţineri. A fost adoptat. Rămâne la votul final. Are caracter organic. Mergem mai departe.