Florin Iordache 7. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Viitorul sectorului agricol şi al agriculturii - COM(2017) 713; PH CD 13/2018. Domnul preşedinte, Angel Tîlvăr. O sinteză, domnule preşedinte!
Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. În sinteză... în conformitate cu prevederile art. 170 alin.(1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, având în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru agricultură, având în vedere Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de Direcţia pentru Uniunea Europeană, a Camerei Deputaţilor, şi analiza realizată de secretariatul Comisiei pentru afaceri europene, comisia noastră subliniază că unele activităţi, cum ar fi cultivarea de plante pentru biocombustibili sau creşterea albinelor, pe de o parte, şi agricultura, pe de altă parte, iau în considerare în mod diferit cerinţele de mediu şi recomandă iniţierea unui mecanism de rezoluţie la nivelul Uniunii Europene, pentru a evita materializarea acestui potenţial conflictual. Totodată, subliniem nevoia de flexibilitate în implementarea PAC la nivel de stat membru şi necesitatea creşterii importanţei guvernanţei locale în dezvoltarea rurală. Reamintim că un pilon de dezvoltare rurală puternic va asigura continuarea modernizării şi crearea locurilor de muncă necesare pentru vitalitatea acestor zone. Considerăm că plafonarea plăţilor directe nu este o soluţie viabilă, pentru că ar afecta fermele mari, oneste, are contribuie esenţial la economia naţională. Susţinem diminuarea sarcinii de reglementare a PAC şi sporirea gradului său de integrare în alte politici europene. Recomandăm sprijinirea diversificării activităţilor agricole, prin folosirea resurselor genetice, a experienţei tehnologice şi a cererii create de diversitatea obiceiurilor alimentare de la nivelul statelor membre, astfel încât să fie redusă vulnerabilitatea la preţurile volatile. Totodată, domnule preşedinte, susţinem obiectivul declarat al transferării în agricultură şi dezvoltarea rurală a rezultatelor cercetării şi inovării din laboratoare pe teren şi pe pieţe, şi recomandăm extinderea cooperării cu sectorul de afaceri, în acest sens. Într-o manieră sintetică, aceasta a fost prezentarea COM şi, în acest context, dat fiind faptul că în şedinţa din 21 februarie 2018 comisia a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezentul proiect, propunem adoptarea lui şi de plenul Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Florin Iordache Da, mulţumesc. Dezbateri generale. Domnul Ştefan Muşoiu, PSD.
Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Având în vedere evoluţiile recente de pe pieţele agricole globale şi noile angajamente ale Uniunii Europene privind combaterea schimbărilor climatice şi dezvoltarea durabilă, Politica Agricolă Comună trebuie reformată, pentru a face faţă acestor provocări. În comunicare sunt conturate ideile privind viitorul sectorului alimentar şi cel al agriculturii. În Uniunea Europeană există un sprijin larg pentru Politica Agricolă Comună, iar majoritatea cetăţenilor consideră că fermierii au nevoie de sprijin direct pentru venituri, cu scopul de a menţine securitatea alimentară europeană, iar politica agricolă ar trebui să genereze mai multe beneficii pentru mediu şi pentru climă. Noua arhitectură ecologică propusă, care va fi parte a noilor propuneri legislative, se bazează pe experienţele pozitive în ceea ce priveşte măsurile de eco-condiţionalitate şi va face uz de tehnologia modernă. Avem aspiraţii ambiţioase privind reuşitele viitoare ale agriculturii şi ale mediului rural şi privind contribuţiile pe care le-ar putea avea acestea la societate în ansamblul ei. Subliniem că există o nevoie imperioasă de a acţiona rapid, pentru a asigura menţinerea şi dezvoltarea comunităţilor rurale în zonele care se confruntă cu dificultăţi specifice din cauza izolării, a condiţiilor naturale mai puţin favorabile şi a sărăciei cronice. Grupul PSD susţine adoptarea Opiniei privitoare la COM 713, în forma prezentată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Da, mulţumesc. Grupul PNL, domnul Vasile Gudu. Vă rog, domnule deputat.
Vasile Gudu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Documentul european supus dezbaterii şi adoptării reflectă concluziile consultării politice, care a generat un număr record de peste 320.000 de răspunsuri. Acest fapt arată că există un sprijin larg pentru Politica Agricolă Comună, că majoritatea cetăţenilor consideră că fermierii au nevoie de sprijin direct pentru venituri, cu scopul de a menţine securitatea alimentară europeană şi că politica agricolă ar trebui să genereze mai multe beneficii pentru mediu şi pentru climă. Cu acest prilej, Comisia Europeană a reiterat faptul că va continua procesul de reflecţie asupra viitorului Politicii Agricole Comune, fără însă a aduce atingere structurii viitorului cadru financiar multianual, ceea ce înseamnă că deschide uşa unor viitoare abordări politice, şi nu financiare. În Proiectul de opinie elaborat, Comisia pentru afaceri europene întăreşte poziţia exprimată de România prin vocea preşedintelui Iohannis, referitoare la necesitatea păstrării actualei arhitecturi financiare a Politicii Agricole Comune, accentuând în aceeaşi măsură importanţa pe care Politica Agricolă Comună o are în sprijinirea eforturilor fermierilor de a accesa fonduri europene. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota pentru aprobarea proiectului de hotărâre. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Nemaifiind intervenţii, trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlu sunt obiecţii? Nu. Adoptat. Dacă la preambul sunt obiecţii? Nu. Adoptat. La articolul unic dacă sunt obiecţii? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final.