Nicolae-Liviu Dragnea Bună ziua, stimaţi colegi. Vă rog să luaţi loc. Înainte de a începe şedinţa, trebuie să facem votul test. Vă rog să vă pregătiţi. Să înceapă votul. Vă mulţumesc. Sunt 260 de colegi prezenţi. Proiectul ordinii de zi... Vă rog, domnule lider. Pe procedură?
Nicolae-Liviu Dragnea 1. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor; PHCD 7/2018. Se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Să înceapă votul. Cu 274 de voturi pentru şi un coleg care nu votează, adoptat. 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen COM(2017) 570. Să înceapă votul. 273 de voturi pentru, o abţinere. Adoptat. 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea modificată de Directivă, a Parlamentului European şi a Consiliului, privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzări de bunuri, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Directivei 2009/22/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European şi a Consiliului COM(2017) 637. Să înceapă votul. 273 de voturi pentru, un vot împotrivă. Adoptat. Legi ordinare. Adoptări. 4. Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare"; lege ordinară; procedură de urgenţă. Comisia pentru apărare propune adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul. 276 de voturi pentru, două voturi contra. Adoptat. 5. Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol; procedură de urgenţă. Comisia pentru industrii şi Comisia pentru agricultură propun adoptarea proiectului de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Să înceapă votul. Cu 214 voturi pentru, 58 de abţineri, doi colegi care nu votează. Adoptat. 6. Proiectul de Lege pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia privind asigurarea reciprocă a sprijinului naţiunii gazdă, semnat la Bucureşti, la 12 septembrie 2017. Comisia pentru apărare propune adoptarea proiectului de lege. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Să înceapă votul. Adoptat în unanimitate. 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Să înceapă votul. Cu 175 de voturi pentru, 92 de voturi contra, 7 abţineri - adoptat.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Explicarea votului!
Nicolae-Liviu Dragnea Explicarea votului. Vă rog.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Am venit să vă reamintesc o promisiune pe care aţi făcut-o la începutul anului 2017 şi în campanie, că nu cresc taxele. Ordonanţa pe care tocmai aţi supus-o acum votului şi pe care aţi votat-o şi aţi confirmat-o, creşte accizele. Şi creştea accizele de la o lună la alta cu 20% şi este responsabilă pentru o bună parte din creşterea de inflaţie cu care ne confruntăm acum. Aţi minţit poporul român că nu veţi creşte taxele, dar v-aţi crescut indemnizaţiile şi, până la urmă, ne aflăm în situaţia în care suntem acum, cu o economie mai fragilă şi cu taxe mai ridicate. (Aplauze. Vociferări.)
Nicolae-Liviu Dragnea Şi cu o creştere economică foarte mică. Mai doreşte cineva explicarea votului? A renunţat. 8. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune. Comisia juridică propune adoptarea proiectului de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Să înceapă votul. 276 de voturi pentru, un coleg nu votează. Adoptat. Legi organice. Adoptări. 9. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative. Comisia pentru administraţie publică propune adoptarea proiectului de lege. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Să înceapă votul. Cu 182 de voturi pentru, 79 de voturi contra, 14 abţineri - adoptat. Domnul Roman, explicarea votului.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. La 100 de ani de la Marea Unire, nu avem doar o Românie dodoloaţă, avem şi un Guvern dodoloţ, cu 27 de miniştri şi circa 250 de secretari de stat sau asimilaţi ai acestora, mult peste orice structură similară din alte ţări membre ale Uniunii Europene. Zilele acestea sărbătorim, să zic aşa, 50 de ani şi de la ultima reformă administrativă, făcută de Nicolae Ceauşescu în 1968, şi astăzi am avut curiozitatea să mă uit pe structura Guvernului Maurer, din acea perioadă. Şi vă spun doar aşa, pentru buna cunoaştere, şi acel Guvern, şi cel de acum au o trăsătură comună - aveau 27 de miniştri, printre care şi domnul Ion Iliescu, pe atunci ministru al tineretului, în calitate de secretar al Comitetului Central al UTC. Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal a votat împotriva acestui proiect de lege, pentru că la 100 de ani de la făurirea statului unitar român modern, este nevoie cu adevărat de o reorganizare şi regândire administrativă. Apelul nostru la majoritatea parlamentară este - decât să ne pierdem timpul în tot felul de comisii şi comitete care nu au finalitate juridică, să găsim un proiect de stat serios, cum este reorganizarea administrativă, să ne aşezăm la masa discuţiilor şi să avem, la 100 de ani de la Marea Unire, o Românie dodoloaţă, cu un Guvern structurat şi cu o zonă administrativă după nevoile noastre. (Vociferări.) Am sperat, domnule Solomon... Am sperat ca atunci când domnul Dragnea a fost ministrul dezvoltării să rezolvăm această problemă, pentru că era un om care venea din zona administraţiei publice locale. Domnule Dragnea, din păcate, Guvernele dumneavoastră au dinamitat acel proiect. Guvernul Grindeanu a elaborat acea strategie de reorganizare şi descentralizare. Toate ministerele au răspuns şi au spus: "Nu avem ce competenţe să transferăm autorităţilor locale", Guvernul Tudose nu a făcut decât să pună batista pe ţambal acestei strategii de reorganizare administrativ-teritorială. Cred că era un proiect bun, un proiect pe care trebuie să-l discutăm, pentru că realitatea zilelor noastre ne arată că funcţionăm cu o administraţie după o formă de organizare care nu se mai pretează la ceea ce este în zilele noastre. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Domnul Benga, explicarea votului, înţeleg.
Tudor - Vlad Benga Cred că am discutat suficient şi la audierea miniştrilor, şi la învestirea Guvernului, nu are rost să mai intru în detalii despre cum avem cel mai mare şi stufos Guvern din Europa şi despre ineficienţa lui. Dar vreau să atrag atenţia la următoarea declaraţie pe care a făcut-o unul dintre liderii dumneavoastră importanţi din teritoriu, referitor la secretarii de stat: "Despre mulţi nu ştiu ai cui sunt. De mult timp au rămas acolo şi nu-i mai recunoaşte nimeni. Eu am unul la Ministerul Dezvoltării şi mai vreau unul la Transporturi". Modul acesta de a "felia" Guvernul ţării pe feude personale este profund contraproductiv pentru dezvoltarea naţiei. Nu putem să organizăm ţara, în funcţie de cum vor diverşii baroni ai PSD să îşi împartă "plăcinta". Mulţumesc frumos. (Aplauze. Vociferări.)
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc. Domnul Bichineţ. Acum v-aţi hotărât? Vă rog.
Corneliu Bichineţ În general sunt foarte atent la frazare, la cuvintele pe care le aşez în propoziţii şi la mesajul pe care-l transmit. Stimaţi colegi, Am asistat dimineaţă, când mulţi dintre dumneavoastră eraţi plecaţi în altă parte, la declaraţii politice, şi colegul nostru de la UDMR, de altfel un parlamentar foarte bun, care a sesizat că aproape nu ştim ce votăm acum jumătate de oră, era foarte supărat pe Partidul Comunist - pe bună dreptate -, ca şi mine, ca şi mulţi dintre dumneavoastră, că a stricat Regiunea Mureş-Autonomă Maghiară şi a făcut două judeţe. Domnilor, eu n-am fost prea supărat de treaba aceasta, că s-au făcut judeţele. Eram elev, la Bârlad, în 1968, când s-a conturat judeţul Vaslui şi toate celelalte judeţe. Ţara aceasta, cum a mers, cum n-a mers, a dat, totuşi, înainte şi ştiu, de când lucram la UNCJR, că vă bate gândul regionalizării. Lăsaţi în perioada aceasta să rămână ţara întreagă, pentru că este nevoie ca ţara aceasta să fie întreagă, şi judeţele să funcţioneze. De asemenea, nu pot să înţeleg cum un om poate fi atât de tânăr, atât de inteligent, educat, bine instruit, cum e colegul nostru Năsui, şi să fie atât de fariseu?! Să meargă la pupitru, aici, şi să-i spună domnului Dragnea sau celor de sus: "V-aţi mărit indemnizaţiile!". Domnule, mi se pare mie sau nu cumva au fost mărite indemnizaţiile pentru toţi?! N-am văzut niciun parlamentar al USR-ului - nu-s caii mei de bătaie aceştia, ca să lămurim - să facă un protest că i s-a dublat salariul! (Vociferări.) Mergem mai departe. Domnule Dragnea, este problema dumneavoastră dacă suportaţi la infinit tot felul de jigniri. Probabil că aveţi o socoteală. Domnule, haideţi să terminăm odată cu lecţiile despre penali, care... Domnule, în ţara aceasta, cum suntem, colegule, nu este exclus ca cineva să se supere pe dumneata şi într-o zi să te "umfle" de aici, cu tot cu mirul pe frunte! (Aplauze.) Domnule, este colega noastră aici, de la PSD, care a devenit vedetă naţională - Cosma. Este cumva aici? Voci din sală : Nu este!
Corneliu Bichineţ Că vrem să ştim, până la urmă - măi, vreau... am o nedumerire, nu masculină, nu de ordin freudian - până la urmă acel păcătos "Portocală", care s-a dovedit şi a fi un bărbat foarte prost, a "paradit-o" sau n-a "paradit-o"?! (Râsete. Aplauze. Vociferări.)
Nicolae-Liviu Dragnea Domnul Borza Remus. Domnule Bichineţ, m-aţi întrebat cum rezist eu la acestea? Păi, nu vreau să frustrez lumea de intervenţiile dumneavoastră! Vă rog, domnule Borza.
Remus-Adrian Borza Domnule preşedinte, Dragi colegi, Astăzi o să fiu de acord cu antevorbitorii de la PNL. Într-adevăr, administraţia publică locală trebuie să reprezinte o prioritate legislativă, trebuie într-adevăr să reprezinte un proiect de ţară pentru o guvernare responsabilă. Din păcate, administraţia publică locală este cea mai mare "gaură" neagră a României. Anul trecut au avut venituri - primăriile şi consiliile judeţene - de 135 de miliarde de lei; aceasta înseamnă vreo 35 de miliarde de euro. Vreo 40 de miliarde de euro au şi anul acesta. Vorbim, iată, de peste 200 de miliarde de euro alocări bugetare, în ultimii 10 ani, pentru administraţia locală. Unde sunt banii ăştia?! Două treimi din satele ţării nu au utilităţi - şi aici mă refer la gaz, la asfalt, la canalizare, la apă curentă. Doar 9% din unităţile administrativ-teritoriale se autofinanţează, restul stau cu mâna întinsă la pomana statului. Nu putem accepta comune cu 500 de locuitori sau orăşele cu 1.000 de locuitori. Haideţi să mergem la exemplul Poloniei! În 1998, Polonia, după cum bine ştiţi, o ţară dublă ca populaţie faţă de România, cu 38 de milioane de locuitori şi cu o suprafaţă cu 90.000 de kilometri, mai mare decât a României, a trecut la o reformă radicală a administraţiei, de la vreo 4.300 de unităţi administrativ-teritoriale, în prezent la 2.700. Noi defilăm cu acelaşi număr de UAT-uri, vreo 3.200 din anii 90. Chiar în perioada 2000-2004 am mai făcut, aşa, pe bandă rulantă, pe vremea domnului Cozmâncă, vreo 200. Este o administraţie nefuncţională! E o administraţie care nu reuşeşte nici să atragă fonduri europene, nici să cheltuiască de o manieră judicioasă alocări de la buget. Preponderent, banii se duc pe subvenţii, pe salarii, pe aparatul propriu, în loc să meargă în servicii pentru comunitate. La fel - ştiţi, e o vorbă: "Peştele de la cap se împute!" - sunt de acord iarăşi că avem un Guvern "gonflat" cu 28 de ministere, dintre care trei ministere gestionează problematica fondurilor europene. Ştiţi, e o vorbă la români: "Copilul cu mai multe moaşe rămâne cu buricul netăiat". Aceasta nu înseamnă că o se crească gradul de absorbţie acum, dacă avem un vicepremier şi două ministere, ceea ce este evident că ne-am dori să crească, dar anul trecut, din păcate, a fost doar 2,7% absorbţia fondurilor europene, fondurilor de coeziune şi fondurilor structurale. Sigur că ar trebui să reprezinte o prioritate zero, mă bucur că este doamna ministru Rovana Plumb, s-a întors la Ministerul Fondurilor Europene, şi am gândit-o ca o structură de sine stătătoare. Cred în profesionalismul dânsei. A fost singura care anul trecut a reuşit în câteva luni să autorizeze autorităţile de management, după ce vreo trei ani de zile au stat în nelucrare pe exerciţiul financiar 2014-2020. Dar cred în continuare în nişte structuri suple, atât în administraţia centrală, cât şi în administraţia locală, care să răspundă mult mai bine nevoilor imperativelor şi dinamicii economice sau sociale. Deci, dragi colegi, vă îndemn pe toţi la reformă! Reforma statului, modernizarea instituţiilor statului şi a marilor sisteme publice, fie că vorbim de sănătate, învăţământ, administraţie, infrastructură, cultură etc. Mulţumesc mult, domnule preşedinte, pentru amabilitate. Voci din sală : Azi dimineaţă au fost declaraţiile politice!
Remus-Adrian Borza Tocmai voi vorbiţi?!
Nicolae-Liviu Dragnea Domnule Borza, vă mulţumesc mult. Am şi încălcat Regulamentul, neafiliaţii trebuiau să vorbească ultimii, iar o să primesc o plângere penală. Domnule Năsui, vă rog. Dumneavoastră doriţi pentru...
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Drept la replică.
Nicolae-Liviu Dragnea Drept la replică. Vă rog.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte, că-mi acordaţi acest drept la replică. Cred că fariseism este mai degrabă să ceri românilor să strângă cureaua, în timp ce noi ne creştem indemnizaţiile. Dacă nu ne-aţi auzit protestând împotriva acestor creşteri de indemnizaţii, poate n-am vorbit suficient de tare, dar suntem singurul partid care a votat împotriva acestor creşteri ruşinoase, (Gălăgie.) în condiţiile în care cereţi românilor să plătească mai multe biruri, să vă creşteţi salariile. Este o ruşine! (Gălăgie.) Şi, domnule Dragnea, domnule preşedinte, ieri, acelaşi domn Bichineţ a venit la această tribună şi a făcut aluzii care sunt nedemne pentru un deputat al României, nedemne la adresa femeilor, inclusiv a femeilor din PSD. Astăzi vedem că face acelaşi lucru şi dumneavoastră, colegi bărbaţi din PSD, râdeţi la aceste glume. Este o ruşine şi sper că alegătorii dumneavoastră din judeţul Vaslui ştiu ce imagine daţi acestui judeţ, în momentul în care veniţi la această tribună şi vorbiţi cum vorbiţi despre femei, care ar trebui tratate cu demnitate şi cu respect. Şi, în ultimul rând, da, vom da lecţii despre penali, pentru că într-o ţară în care penalii sunt în continuare în funcţii publice, trebuie cineva să se opună şi de aceea USR este singurul partid care susţine campania împotriva penalilor în funcţiile publice. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Remus-Adrian Borza Şi alaltăieri, când am discutat pe moţiunea simplă pe muncă, am vorbit de ipocrizia şi populismul unor colegi. Ce ipocrizie sau care este ipocrizia mai mare, decât să votezi împotriva propriilor indemnizaţii şi să te calci pe picioare la casierie ca să le încasezi?! (Râsete. Aplauze.) N-am văzut niciun semnatar, din cei 52 de semnatari pe moţiunea simplă, că s-au legat cu lanţuri, ca o formă de protest împotriva acestor indemnizaţii sau că au refuzat să le încaseze, după cum nici la USR n-am văzut niciun coleg să dea o declaraţie la casierie, prin Secretariatul General, că refuză încasarea indemnizaţiilor. Dragii mei, Până la urmă, indemnizaţia este un drept constituţional pe care, care orice demnitar, evident că avem dreptul să-l încasăm. Ce pretenţie aveţi? Să venim desculţi, să venim în cioareci, în opinci, în blugi?! Până la urmă, ca nivel de ierarhizare, avem un coeficient de 8. Nu suntem în vârful piramidei salarizării personalului bugetar. Nu suntem la 12, nici la 11, suntem la 8. Este o indemnizaţie decentă 9.000 de lei. Nu spun că e mică, nu spun că e mare, dar să faci un caz în fiecare zi pe chestiunea aceasta, iarăşi mi se pare un populism deşănţat şi păgubos. Un demnitar prost plătit este vulnerabil la prostie şi la corupţie. Asta doriţi în continuare?! Haideţi să punem la adăpost demnitarii ţării de astfel de tentaţii! Altminteri, pe un salariu mizer nu o să-ţi vină un om de calitate din mediul privat, din zona antreprenorială, să facă performanţă, să modernizeze şi să reformeze statul! (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc. Domnul Ovidiu Ganţ. (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.) Nu, nu, aşteptaţi! E o ordine aici, totuşi. Cine doreşte, apasă pe un buton şi apare aici. (Se adresează domnului deputat Pavel Popescu.) Ştiu, dar e înainte domnul Ganţ! Îmi pare rău.
Ovidiu Victor Ganţ Vă mulţumesc. Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor colegi, Nu intenţionam să iau cuvântul, dacă n-aş fi fost din nou martor la o alocuţiune în plenul Camerei Deputaţilor, absolut inadmisibilă. Când am devenit deputat, în 2004, am avut convingerea că vin într-o instituţie în care lucrează, colaborează şi dezbat doamne şi domni. În cea mai mare măsură este adevărat. Dar, din nefericire, iluzia mi-a fost spulberată chiar din prima legislatură şi, din nefericire, situaţia se perpetuează până în ziua de astăzi. Este absolut incalificabil ce auzim în această legislatură, de la acest microfon. Am fost cu toţii de acord şi am votat un Cod de conduită. Am exprimat şi atunci rezerve, având convingerea că un Cod de conduită nu poate să suplinească lipsa de educaţie şi de bun-simţ şi, din nefericire, am primit confirmarea gândurilor mele. Dar, totuşi, domnule preşedinte, stimaţi colegi, membri ai Biroului permanent, totuşi, dacă educaţie nu există, atunci trebuie să funcţioneze coerciţia. Aveţi atribuţiile conferite de Regulament şi de acest Cod de conduită, pentru a stopa astfel de derapaje de la cea mai elementară educaţie şi bun-simţ în intervenţiile membrilor Camerei Deputaţilor. Ceea ce vă rog, din suflet, este să faceţi uz de ele. Să întrerupeţi de îndată asemenea luări de cuvânt, pentru că nu putem accepta ca de la cel mai înalt for al statului să dăm astfel de exemple societăţii. Se uită la noi oameni tineri, copii şi ce exemplu să urmeze? Jigniri la adresa colegelor, a colegilor? Este absolut incredibil ce se întâmplă! Iertaţi-mi patetismul, domnule preşedinte, stimaţi colegi, dar este incredibil ce se întâmplă! Vă mulţumesc frumos. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc. Vă rog.
Pavel Popescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Am participat în această legislatură şi în legislatura trecută la multe "momente" de stand-up comedy de la acest pupitru şi, într-adevăr, umorul este cea mai fină formă de inteligenţă. Tuturor ne-a plăcut să vedem meciuri interesante între domnul fost preşedinte Traian Băsescu, domnul preşedinte, domnul Tăriceanu. Da? Eram toţi cu zâmbetul pe buze. Dar eu mă declar şocat de faptul că unii din această sală sau că mulţi din această sală pot să zâmbească sau să râdă în hohote la grobianismul domnului Bichineţ. Şi, da, domnule Bichineţ, vă pronunţ numele de 20 de ori, să-l audă şi domnul preşedinte şi colegii noştri, şi să se folosească de pârghiile pe care le avem în această instituţie, să vă sancţioneze! Pentru că, dacă este unul în această sală, un parlamentar în această sală care nu-şi merită salariul, cu siguranţă sunteţi dumneavoastră. Mai este un parlamentar, dar n-am să-i spun numele, că risc prea mult, care este în aceeaşi situaţie. (Vociferări.) Dar să vă fie ruşine, de fiecare dată când vă urcaţi la acest pupitru şi folosiţi limbajul licenţios pe care-l folosiţi! Nu reprezentaţi această instituţie, nu mă reprezentaţi, şi împreună cu Partidul Naţional Liberal ne delimităm de comportamentul pe care îl practicaţi în faţa acestei ţări! Domnule Remus Borza, v-am ascultat... Da, sunteţi prietenul meu, dar v-am ascultat această pledoarie, vizavi de salarii. Haideţi să vă spun eu ce înseamnă populism. Populism a însemnat săptămâna trecută, când m-am dus în organizaţie la mine şi a venit un laborant în audienţă, care lucrează pe 1.300 de lei, cu tot cu spor de toxicitate, net. Aceasta după ce i-a scăzut salariul. Ştiţi cum m-am simţit eu când el m-a întrebat dacă mi-a mai crescut salariul cu 840 de lei? Voci din sală : Donaţi diferenţa!
Pavel Popescu Am dat diferenţa, mi-am donat diferenţa pe un an de zile, da, dacă mă întrebaţi! Ştiţi cum m-am simţit eu? Aşa ar trebui să ne simţim cu toţii! Şi Partidul Naţional Liberal, ca şi colegii noştri, s-au opus modificării salariale pe care am avut-o. Nu suntem demni şi domnul nostru coleg ne-a demonstrat astăzi aici că nu suntem demni de banii pe care-i primim, dacă ne comportăm aşa cum ne comportăm! (Vociferări.) V-aş ruga, pe viitor, să nu mai reacţionăm pozitiv la astfel de intervenţii! Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Mai doreşte cineva să intervină, indiferent pe ce? (Râsete.) Vă rog. Staţi, că a fost bună întrebarea!
Roxana Mînzatu Doar o secundă... Mă adresez unuia dintre antevorbitorii mei, pentru că deja, de la tribuna Parlamentului, de câteva zile avem replici misogine, deşănţate. N-am să le reproduc, însă, în numele colegelor deputat, din PSD, din toate partidele, ne delimităm de astfel de discursuri, care sunt jignitoare la adresa femeilor. (Aplauze.) Nu contează că e vorba de o colegă deputat al PSD sau din alt partid. Aş vrea, stimaţi colegi şi stimate colege, să avem decenţă şi respect şi să arătăm că nu este doar discurs când vorbim de egalitate de gen şi facem seminarii, dezbateri şi chiar şi iniţiative legislative. Pentru că dacă de la tribuna acestui Parlament, al Camerei Deputaţilor, nu putem să ne respectăm între colegi şi nu dăm acest mesaj, restul este absolut inutil! Nu rămâne nimic altceva de completat. (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Mulţumesc mult. De aceasta am insistat, totuşi, să mai intervină cineva, pentru că era absolut necesar. Mai văd aici... Doamna Bîzgan?
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Nu am nimic de adăugat faţă de ce au spus deja colegele şi colegii din acest Parlament. Aş dori doar să-mi exprim solidaritatea cu colegele mele din toate partidele politice şi, de asemenea, cu colegii care au simţit nevoia şi care ştiu că nu sunt de acord cu anumite lucruri care s-au spus astăzi aici. De asemenea, probabil că se impune, domnule preşedinte - şi o să discutăm împreună la Comisia pentru egalitatea de şanse - poate o sancţiune pentru lucruri care s-au spus aici, în mod repetat, deşi au fost de multe ori încercări să fie corectate. Vă mulţumesc.
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc şi eu. Dacă vreo doamnă mai doreşte să intervină sau domnişoară? Iurişniţi Cristina-Ionela.
Cristina-Ionela Iurişniţi Doresc să vă reţin atenţia... Doresc doar să mă adresez domnului Bichineţ, care a provocat acest circuit de replici şi răspuns la replică, să vină să-şi ceară scuze faţă de toate femeile parlamentar din această sală. Mulţumesc. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse. Mulţumesc.
Nicolae-Liviu Dragnea Domnule Bichineţ, aveţi microfonul.
Corneliu Bichineţ Eu sunt capabil să-mi prezint scuze ori de câte ori greşesc. Domnule, să nu aveţi cu toţii televizor, să nu fi aflat că "Portocală" - Negulescu, folosea - şi eu am citat - că "singura lui bucurie în lumea aceasta este «paraditul» la cetăţeni"?! Dar dacă s-a înţeles altfel, prezint scuze domnişoarelor, doamnelor şi domnilor! Atât am de spus! (Aplauze.)
Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc mult. Vă propun să trecem la ultimul punct al ordinii de zi. 10. Moţiunea simplă iniţiată de 62 deputaţi. Se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Să înceapă votul. 96 de voturi pentru, 157 de voturi contra, 16 abţineri, 2 colegi care nu votează. Moţiunea simplă a fost respinsă. (Aplauze.) Declar închisă şedinţa Camerei Deputaţilor de astăzi. (Domnul deputat Dan Vîlceanu solicită să ia cuvântul.) Cine? Explicarea votului? Vă rog. Vă rog să luaţi loc! Îmi cer scuze! Vă rog să luaţi loc pentru a asculta explicarea votului şi vreau să vă mai fac două... Vă rog să luaţi loc! Vă rog insistent să luaţi loc! Domnule Iancu, vă rog să luaţi loc! Stimaţi colegi, Vă rog să luaţi loc! Ştiu că programul l-am lungit foarte mult, este deja ora 13,00, dar vă rog să-mi mai acordaţi câteva minute. Domnule Nicolicea, îmi cer scuze că vă întrerup!
Dan Vîlceanu Nicio problemă, domnule preşedinte, vor fi câteva secunde, de fapt, pentru că nu vreau decât să vă spun că eu, unul, mă declar dezamăgit profund de faptul că am oferit majorităţii PSD-ALDE ocazia de a recunoaşte eşecul măsurilor pe care le-a luat şi a recunoaşte toţi, de a vedea faptul că am fost sfidaţi, şi noi, şi cetăţenii, chiar de la tribuna Parlamentului, şi să oprim acum un astfel de comportament. Trebuia să recunoaştem cu toţii că au existat scăderi de salarii, că au fost măsuri proaste, să ne oprim, să vedem ce s-a întâmplat, să corectăm ce trebuie corectat şi lucrul acesta nu se putea face decât începând cu demiterea ministrului care a generat tot acest haos în sistemul de salarizare, şi public, şi în privat. Vă mulţumesc.