21 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea modificată de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzări de bunuri, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Directivei 2009/22/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European şi a Consiliului COM(2017)637 (PH CD 9/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 5. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea modificată de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzări de bunuri, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Directivei 2009/22/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European şi a Consiliului - COM(2017)637. Vă rog, domnule preşedinte Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Vă rog să-mi permiteţi să citesc raportul privind Propunerea modificată de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzări de bunuri, de modificare a Regulamentului nr. 2006/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Directivei 2009/22/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European şi a Consiliului - COM(2017)637. Comisia pentru afaceri europene a susţinut obiectivul unităţii normelor aplicabile vânzărilor de bunuri, indiferent de canalul de vânzări. Comisia noastră a solicitat Comisiei Europene informaţii cu privire la corespondenţa dintre propunere şi normele Uniunii Europene, referitoare la proiectarea ecologică şi etichetarea energetică. Totodată, am atras atenţia asupra necesităţii normelor unitare la nivelul Uniunii, pentru a se asigura protecţia datelor personale în cursul operaţiunilor comerciale. Comisia noastră a considerat utilă stabilirea unei perioade de tranziţie pentru aplicarea regimului unitar stabilit, pentru a veni în sprijinul statelor membre a căror legislaţie actuală privind protecţia consumatorilor conţine prevederi mai avantajoase pentru consumatori. Comisia a considerat că propunerea asigură o protecţie mult prea redusă a consumatorilor faţă de tehnici de inducere în eroare, specifice prezentărilor on-line. Opinia noastră, domnule preşedinte, a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene, din data de 13 februarie 2018, şi a fost adoptată în unanimitate. În aceste condiţii, supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Doamna Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Este o propunere de directivă bine-venită, care elimină obstacole în cazul contractelor de comerţ transfrontalier în Uniunea Europeană; este vorba de obstacole care ţin de dreptul contractelor. Desigur, propunerea de directivă are şi aspecte care, în cadrul opiniei Comisia pentru afaceri europene au fost sesizate; sunt aspecte care ar trebui reanalizate, inclusiv aspectele legate de modalităţi de plată, de moneda în care se efectuează plăţile. Dar, per ansamblu, Grupul PSD susţine adoptarea şi un vot favorabil pentru opinie, aşa cum a fost ea elaborată de Comisia pentru afaceri europene. Considerăm că este o directivă care va duce la creştere economică şi are absolut numai aspecte pozitive, care trebuie încurajate.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu. La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Vot final.