21 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen COM(2017)570 (PH CD 8/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 4. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen. Comisia? Domnul preşedinte Angel Tîlvăr, vă rog. Suntem onoraţi! Finally!

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte, pentru cuvintele bune. Doresc să-mi permiteţi să citesc raportul privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen. Comisia pentru afaceri europene a subliniat că de beneficiile şi componentele integrării europene trebuie să beneficieze pe deplin toate statele membre ale Uniunii Europene. Totodată, comisia noastră a subliniat că sunt necesari paşi concreţi pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, în conformitate cu declaraţiile Comisiei Europene privind necesitatea deschiderii imediate a spaţiului de liberă circulaţie pentru România. Comisia s-a aliat poziţiei Comisiei Europene, conform căreia aderarea României la spaţiul Schengen va contribui la consolidarea încrederii reciproce dintre toate statele membre. Comisia a subliniat că aderarea României la spaţiul Schengen constituie un obiectiv care nu ar trebui să depindă de alte instrumente sau procese din Uniunea Europeană sau din lume. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 13 februarie şi a fost adoptată în unanimitate. În aceste condiţii, domnule preşedinte, supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Comentarii? Obiecţii? Dezbateri generale? Nu. Da? Vă rog, domnul Leoreanu. Scuzaţi! Am şi eu o etate de acum...

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Ne asumăm cu toţii că, într-adevăr, spaţiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene şi, plecând de la ideea că de beneficiile integrării europene trebuie să se bucure fiecare stat membru, plecând şi de la ideea că Comisia Europeană susţine consolidarea spaţiului Schengen, revizuirea şi întărirea Codului frontierelor, dar şi sprijinul pentru ca România să adere la acest spaţiu, considerăm că este un moment propice şi Grupul deputaţilor PNL va susţine acest proiect, drept pentru care vom vota pentru. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Muşoiu, vă rog.

Ştefan Muşoiu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Un spaţiu Schengen consolidat contribuie la întărirea cooperării în materie de securitate şi a încrederii reciproce între mai multe state membre. Comunicarea face referire la faptul că, pentru întărirea protecţiei frontierelor externe, este necesară deschiderea imediată a spaţiului de liberă circulaţie pentru Bulgaria şi România. În vreme ce spaţiul Schengen s-a confruntat cu provocări critice fără precedent, Uniunea Europeană şi statele sale membre au cooperat pentru a lua măsuri de consolidare a frontierelor externe şi pentru a asigura securitatea şi ordinea publică, cu scopul apărării spaţiului de liberă circulaţie. Apreciem poziţia Comisiei Europene, conform căreia spaţiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene, şi salutăm concluziile de punere în aplicare a foii de parcurs "Înapoi la Schengen". Decizia Parlamentului European de la finalul anului trecut, referitoare la accesul parţial al României şi al Bulgariei la Sistemul de informaţii Schengen privind vizele, trebuie implementată cât mai rapid. Considerăm benefică facilitarea unui schimb de informaţii şi experienţă între statele membre ale Uniunii Europene, care fac parte din spaţiul Shengen, care aplică în mod eficient prevederile acquisului Schengen, şi statele membre ale Uniunii Europene în curs de aderare la spaţiul Schengen. Grupul PSD susţine adoptarea opiniei cu privire la comunicarea comisiei, în forma prezentată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Gheorghe.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Sunt de acord cu punctele de vedere exprimate mai devreme, atât de colegul nostru de la PNL, cât şi de domnul deputat de la PSD. Dar în acest context al COM-urilor, care, după părerea mea, ar trebui să fie ori dezbătute foarte amplu în plen, ori să se restrângă la activitatea în comisie şi să nu mai fie nevoite să treacă prin votul plenului Camerei Deputaţilor, doresc să pun una, două întrebări retorice. Noi astăzi vorbim de spaţiul Schengen. Trebuie să luăm în calcul transformările intervenite la nivel european, după marea criză a migranţilor. În 2015, acest spaţiu Schengen în care ne dorim să intrăm, s-a prăbuşit. S-a prăbuşit efectiv! Am avut, practic, un fel de autostradă internaţională Kabul-Bagdad-München-Bruxelles, pe vreo zece benzi, care a dat drumul marelui val de migranţi dinspre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Sunt o serie de provocări, despre care cred că ar trebui să avem o dezbatere amplă în România, ţinând cont că, în cazul în care am adera la Schengen, România ar fi mult mai expusă valului de migranţi decât se găseşte în acest moment. Nu doar că ar deveni o ţintă şi dintr-o placă turnantă a migraţiei afro-asiatice, ci ar putea să devină un spaţiu în care ceilalţi parteneri europeni să ne retrimită persoanele din afara spaţiului comunitar care au intrat în Europa, ceea ce ar presupune nişte riscuri majore de securitate naţională. Aţi văzut că în timpul marii crize a migranţilor au fost trei ţări afectate pe plan european, foarte grav - Grecia, Ungaria şi Italia. Toate sunt ţări de primă intrare în spaţiul comunitar de liberă mişcare şi nu au putut să reziste acestui val migrator deosebit de serios, care a intervenit în 2015. Aşadar, trebuie să le luăm măsuri mari de protejare a graniţelor, iar în acest context România are obligaţia să joace un rol european şi să atenţioneze instituţiile europene cu privire la aceste vulnerabilităţi care există în spaţiul Schengen, spaţiul Schengen care ne-a demonstrat de atâtea ori că este mult mai fragil decât pare, că este mai curând decât o instituţie de apărare colectivă, o instituţie pur birocratică. Aşadar, personal, eu nu-mi doresc să văd Dobrogea transformată în insula Lesbos şi Banatul în Lampedusa, ca să fiu sincer. Cred că trebuie să fim foarte responsabili, să ne spunem clar punctul de vedere în faţa instituţiilor europene şi să gândim în perspectiva provocărilor care pot apărea, nu doar a unui idealism politic care ne-a caracterizat mult prea des. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Ionuţ Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul Partidului Mişcarea Populară va susţine această propunere. Eu cred că vine rândul nostru să fim la masă cu cei care conduc Uniunea Europeană, iar România s-a arătat un partener solid şi un partener puternic în Uniunea Europeană, aşa încât ne merităm locul în spaţiul Schengen. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Mă bucur că avem în faţă două rapoarte, în legătură cu nişte idei în derulare, în reglementările europene, în care România începe să aibă, în sfârşit, o voce critică, nişte întrebări, nişte suspiciuni spuse clar şi cred că această comisie, de data aceasta, şi-a făcut datoria. Referitor la intervenţia colegului nostru liberal, dinainte, intervenţie cu care parţial sunt de acord, eu cred că această ţară merită să fie în spaţiul Schengen, iar problematica pe care a ridicat-o Domnia Sa trebuie rezolvată altundeva, unde, din păcate, România nu a dat glas acestor suspiciuni legate de această imigrare necontrolată în Uniunea Europeană, iar oficialii români, atât în Parlamentul European, cât şi în Comisie, reprezintă ideea deschiderii necontrolate, largi, în faţa acestei imigrări. Şi poate ar fi bine ca România, din interesul bine gândit, propriu al ţării noastre, să schimbe macazul în acest domeniu. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Vot final.