Florin Iordache 22. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României; PL-x 401/2017. Guvernul? Vă rog, domnul secretar de stat.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Raport comun, Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru cultură. Domnule Roman, vă rog, raportul comun, prezentaţi-l dumneavoastră.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru cultură au fost sesizate cu dezbaterea în fond, în procedură obişnuită, asupra proiectului de lege. Senatul l-a adoptat, în 24 octombrie. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Avem aviz favorabil, cu observaţii şi propuneri, de la Consiliul Legislativ, aviz favorabil de la Comisia pentru buget, finanţe şi aviz favorabil de la Comisia pentru muncă. Proiectul de lege, ca obiect de reglementare, v-a fost prezentat de domnul secretar de stat. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Grupul... da, vă rog.
Florin-Claudiu Roman În numele Grupului PNL. Stimaţi colegi, Sperăm să fie ultima improvizaţie făcută la acest departament extrem de important pentru ceea ce înseamnă Centenarul Marii Uniri. Mai întâi a fost numit în fruntea acestui departament un paznic, acum vorbim despre un fotbalist - meserii nobile, de altfel. Sper că până la 1 decembrie 2018 se va găsi totuşi o persoană, poate din sfera academică, poate din sfera universităţilor mari ale României, care să coordoneze activitatea acestui departament. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Daniel Gheorghe, al doilea vorbitor din partea Grupului PNL.
Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Evident că sărbătoarea Centenarului, primul Centenar - că vor mai veni câteva, foarte multe, sperăm, astfel de momente de evocare, în viitorul îndepărtat al istoriei noastre - al Marii Uniri de la 1918 este evenimentul fundamental al acestui an. Şi credem, noi, Partidul Naţional Liberal, că toate eforturile - atât ale Parlamentului, cât şi ale Guvernului - trebuie să meargă în direcţia închegării unui concept de unitate naţională şi a unui concept de naţiune puternică şi de demnitate, pe care noi trebuie să-l arătăm în acest moment. Să arătăm că suntem uniţi, să arătăm că suntem puternici, dar să arătăm că putem face şi lucruri concrete pentru oameni, la 100 de ani de la Marea Unire. Dacă, spre exemplu, acum, în 2018, Biserica Ortodoxă Română va sfinţi Catedrala Mântuirii Neamului, din păcate, guvernele din ultimii ani nu au reuşit să facă sau nu au fost în stare, mai corect spus, două autostrăzi - una care să meargă din Muntenia şi Oltenia în Transilvania, iar una care să meargă din Transilvania în Moldova -, lucruri care ar fi adus foarte mult în acest an, al Centenarului. Evident că este un an în care trebuie să ne aplecăm cu toate resursele noastre pe ceea ce suntem noi. Pentru că un popor, dacă nu ştie de unde vine şi dacă nu-şi cunoaşte trecutul şi nu-şi cunoaşte eroii, este predispus să nu aibă niciun viitor. Vorbind de Centenarul Marii Uniri, acest moment al Centenarului putem spune că porneşte încă de la Consiliul de Coroană, din 27 august 1916, când România intră în Primul Război Mondial, este parcurs de luptele grele care au avut loc în toamna lui 1916, de momentul 1917 - Mărăşti - Mărăşeşti - Oituz - şi este încununat de momentul 1918. Anul acesta avem de sărbătorit 3 Uniri - 27 martie, cu Basarabia, 28 noiembrie, Bucovina, şi în, cele din urmă, 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia, românii din Transilvania, din Banat, din Maramureş şi din Crişana au stabilit şi au decis unirea pe vecie, a lor, cu ţara-mamă. Aşadar, noi, acum, în 2018, avem de fapt punctul culminant al Centenarului, punctul culminant în care vedem ceea ce au însemnat pentru România nişte personalităţi istorice, precum Regele Ferdinand şi Regina Maria...
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat.
Andrei Daniel Gheorghe ... Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu. Dar aici nu ne oprim... staţi un pic, domnule preşedinte... avem 1919, când vom sărbători eliberarea Ungariei de sub bolşevism de către Armata Regală Română. Un fapt important şi un fapt care încununează acest moment al Marii Unirii. Şi este momentul în care România exportă democraţie şi exportă libertate în regiune.
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Andrei Daniel Gheorghe Şi totul se încheie în 1920, prin Tratatul de la Trianon. Şi de aceea vă spun că mai avem doi ani de sărbătorit Centenarul. Să nu uităm 1919 şi 1920 şi eforturile diplomatice ale Reginei Maria, ale lui Ionel Brătianu, Alexandru Vaida-Voevod şi ale Regelui Ferdinand. Avem un întreg traseu al Centenarului, nu doar un simplu an al Centenarului. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Eu vă mulţumesc.
Andrei Daniel Gheorghe Şi "La mulţi ani!", şi dumneavoastră, domnule preşedinte, şi tuturor colegilor, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Bacalbaşa. Totuşi, cu o precizare. Centenarul e o singură dată. Vă mulţumesc. Domnul Bacalbaşa.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Dragi colegi, Esenţa acestei legi este de fapt trecerea sărbătoririi Centenarului, din punct de vedere organizatoric, din supravegherea prim-ministrului în supravegherea Ministerului Culturii. Faptul este legitim şi de salutat. Pentru că, sigur, cu toate avatarurile citate de colegul Gheorghe, până la urmă, Marea Unire, stropită abundent de sânge românesc, a fost realizată prin aplicarea principiilor preşedintelui Wilson, ale statelor naţionale. Or, elementul de naţional înseamnă limbă, înseamnă simţire şi ţine de elemente culturale. Pentru mine este deosebit de trist că Centenarul fiinţei naţionale este folosit şi de astă dată de o serie întreagă de colegi, pentru mărunte dispute politicianiste. Sigur că putem vorbi de bâlbâială organizatorică, de fotbalişti care ajung..., dar dacă o luăm aşa cel care a adus Statelor Unite supremaţia militară, preşedintele Reagan, n-a fost fotbalist, a fost actor. Dacă discutăm despre meseriile oamenilor şi nu despre calităţile intrinseci ale oamenilor, dăm dovadă dacă nu de rea-voinţă, atunci de prostie. După părerea mea, prostia este mult mai onorantă decât reaua-voinţă. În ceea ce priveşte, iarăşi, colegii liberali, să lăsăm brătienii, pentru că iată că a venit un preşedinte de partid care peste noapte, înainte de a-şi da demisia, a trecut liberalii, de la liberali, la nişte formaţiuni politice - Partidul Popular European, care defilează sub lozinca "Deutschland, Deutschland über alles!". Aşa încât felicit pe cei care se ocupă, pe plan cultural, de 100 de ani ai României. Doamne ajută!
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Paşcan, Grupul PMP.
Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Tehnic vorbind, acest proiect legislativ e o formalitate. A trece un Departament Centenar, de la prim-ministrul, în subordinea Ministerului Culturii nu semnifică mare lucru, cu atât mai mult cu cât e absolut firesc, când resursele financiare au fost alocate Ministerului Culturii, pentru Centenar, e firesc să aibă resursele Departamentul Centenar, pe care ministerul îl preia. Aş vrea să vă vorbesc însă despre altceva. Parcă nu ştim noi să punem în valoare, să preţuim aşa cum s-ar cuveni, să umplem de conţinut această mare sărbătoare a tuturor românilor. În sensul că făcând parte din Comisia mixtă, Cameră - Senat, Comisia Centenar, am văzut o bună parte a proiectelor care au fost depuse până acum. Sunt, din păcate, mărginite în zona de festivism, în care ne stropim cu zeamă de mititei şi cu stropi de şampanie şi sărbătorim declamativ. Or, nu cred că acesta este rostul acestor manifestări, câtă vreme nu asumăm şi noi, politic, un proiect de ţară. Un proiect care poate fi asumat şi de către Camera Deputaţilor, declarativ, şi de către Senat - Unirea Basarabiei cu România. Poate fi unirea Vestului României cu Estul, prin autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş şi Târgu Mureş - Oradea. Iată două proiecte concrete pe care le putem asuma într-o solidaritate politică şi asumând noi, ca model, ca exemplu, o resurecţie morală, spirituală, etică a clasei politice şi un exemplu pentru întreaga Românie. Deci, lucruri concrete ar trebui să ne preocupe, fiindcă altminteri, sigur, administraţiile publice locale vor promova acest festivism, dar proiectele concrete, mari, de ţară, care se cuvin asumate de România ţin de competenţa noastră. Şi să nu uităm încă un lucru foarte important. România are o diasporă de peste sau aproape patru milioane de români în afara ţării. Oare ne gândim şi la ei când promovăm aceste manifestări centenare? Oare n-ar trebui şi ei să coparticipe, fiindcă fac parte din România, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea profesională, poate temporar, în afara ei? Sunt câteva lucruri care ar trebui să ne pună pe gânduri, să reflectăm şi să găsim o formulă simbol, model pentru întreaga naţiune română, în primul rând, al unităţii noastre şi al solidarităţii pe proiecte politice concrete. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul USR, domnul Moşteanu.
Liviu-Ionuţ Moşteanu Da, s-a vorbit mai devreme că domnul Paul Cotîrleţ, coordonatorul Departamentului Centenar, este un fost fotbalist care n-a reuşit să se facă mare fotbalist şi a declarat că de-asta a intrat în politică. Nu asta este problema. Problema este că nu se întâmplă nimic. Problema este că domnul Cotîrleţ este fostul şef de Cabinet al domnului Bădălău şi a fost pus să păzească bugetul de 32 de milioane de euro, de la Departamentul Centenar. Pentru toţi cei care ştiu cum funcţionează Guvernul şi cum funcţionează relaţia între SGG şi ministere, este foarte clar că atunci când vrei ca nişte lucruri să se mişte, nişte lucruri în care sunt implicate mai multe ministere, să se mişte repede şi bine, trebuie să le ţii în subordinea prim-ministrului şi la SGG. Şi de-asta era foarte bine la Secretariatul General al Guvernului, de-asta era foarte bine acolo unde era. Acum a plecat la Ministerul Culturii, nimeni nu ştie exact ce se întâmplă, ce e plănuit pentru anul acesta. Pentru că foarte probabil ne vom apropia de sfârşitul anului şi ne vom trezi că n-am făcut mai nimic cu sărbătorirea Centenarului, domnul Cotîrleţ e bine mersi acolo şi lucrurile nu se întâmplă. Noi vom vota împotriva acestei treceri, pentru că - din nou, repet - dacă vrem să se întâmple lucruri, este o chestie foarte importantă pentru România, acest departament trebuie să fie foarte aproape de prim-ministru.
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Nu mai sunt intervenţii. Neavând amendamente, rămâne la votul final.