19 decembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al municipiului Braşov, pentru realizarea obiectivului de investiţie Construire Spital Clinic Regional de Urgenţă Braşov (PL-x 476/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 8. Proiectul de Lege privind transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, judeţul Braşov, în domeniul public al municipiului Braşov, pentru realizarea obiectivului de investiţie "Construire Spital Clinic Regional de Urgenţă Braşov". Dezbateri generale? (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Domnule Roman, v-am dat cuvântul pe procedură astăzi de trei ori... V-am dat cuvântul pe procedură mai înainte, şi aveaţi o problemă cu un coleg, să-l jigniţi şi să-i spuneţi ce peşte a mâncat într-o maşină. Asta-i procedură?! (Vociferări.) Deschideţi-i microfonul, să ne mai jignească puţin, că atâta ştie! (Se adresează staffului tehnic.)

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, Ţin să vă atrag atenţia că sunteţi deputat... (I se întrerupe microfonul.)

Petru Gabriel Vlase Nu-mi mai atrageţi dumneavoastră atenţia! O să-mi atrageţi atenţia când o să fiţi în locul meu! (Aplauze.) Mai este până acolo. Până acolo mai este! Vă rog, daţi-i cuvântul! (Se adresează staffului tehnic.)

Florin-Claudiu Roman Dictatura majorităţii în Parlamentul României...

Petru Gabriel Vlase Ştiu... aveţi dreptate, da...

Florin-Claudiu Roman ... un dictator în toată splendoarea lui.

Petru Gabriel Vlase Sigur...

Florin-Claudiu Roman Ieri, pe procedură, ţin să vă reamintesc că la votul pentru cotele defalcate din impozitul pe venit, s-a dat un vot, şi dumneavoastră - vă rog să vă uitaţi pe stenogramă - aţi spus următorul lucru: că un amendament votat este votat, şi el nu putea fi contestat decât la încheierea lui. V-am atras din nou atenţia, v-am solicitat la încheierea votului acelaşi lucru. Sunt de acord că trebuie să rezolvăm această problemă, dar nu cum faceţi dumneavoastră, după bunul-plac, domnule preşedinte de şedinţă! Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc. Domnule preşedinte de şedinţă, Cu tot respectul pe care vi-l port, vă rog, atunci când indicaţi de la acea tribună liderului PSD cum să voteze sau cum să nu voteze, să coborâţi la acest microfon şi, în mod egal ca şi noi, să vă exprimaţi opinia, de aici. Dumneavoastră, de acolo de sus, nu aveţi voie, conform Regulamentului, să spuneţi în ce direcţie sau cum să votăm. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, Nu am spus, doar am explicat, să înţelegem această dublă nuanţă cu votatul amendamentelor sau a eliminării lor. Dezbateri generale la PL-x 476? Domnul Chiriac Viorel, dezbateri generale. Vă rog.

Viorel Chiriac Mulţumesc, domnule preşedinte. Sigur, în demersul nostru, în susţinerea acestui proiect am argumentat suficient de mult. Nu cred că este cazul să reluăm aici argumentele pe care noi le-am adus la comisiile de specialitate, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Vreau în schimb să le mulţumesc tuturor celor care au înţeles demersul nostru, încă de la început, şi, evident, toţi cei care treceţi prin acest minunat oraş, pe care cu toţii îl vizitaţi, probabil chiar şi peste o săptămână, să simţim cu toţii că am făcut un lucru necesar, bun şi, evident, în folosul comunităţii din care noi provenim. Fiind coiniţiator la acest demers, le mulţumesc şi colegilor din toate celelalte partide pentru susţinere, pentru înţelegere şi pentru demersul pe care îl avem de făcut împreună, de aici încolo. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Andronache.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Încep prin a spune următorul lucru. Partidul Naţional Liberal va susţine, prin votul său, această propunere legislativă. Ar fi trebuit să îmi închei discursul aici. Însă vreau să mai fac o precizare care, în opinia mea şi în opinia colegilor mei, este importantă, şi anume aceea că proiectul iniţial avea o altă formă. În Senat a intervenit un amendament, care transformă obiectivul de investiţii pentru care se alocă acest teren din obiectiv de investiţii Spital Clinic de urgenţă în Spital Regional. Vom vota, la sfârşitul acestei şedinţe, proiectul în forma venită de la Senat, însă, ca membri ai opoziţiei, vă anunţăm că vom monitoriza cu atenţie dacă majoritatea guvernamentală va aloca bani pentru realizarea acestui proiect. Şi atunci ne vom da seama dacă amendamentul în cauză a fost făcut pentru realizarea acestui obiectiv sau pentru a bloca realizarea obiectivului. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule Andronache. Domnul Benga.

Tudor - Vlad Benga Bună ziua! Încep şi eu prin a spune că Grupul parlamentar al USR va susţine acest proiect. Acest proiect a fost iniţial dovada faptului că putem colabora, la nivel parlamentar, pentru priorităţile semnificative de infrastructură ale judeţului. Suntem coiniţiatori în acest proiect, membri ai tuturor grupurilor parlamentare, şi vreau să adaug că este foarte important de înţeles că infrastructura spitalicească a Braşovului este extrem de fragmentată. Diferite secţii foarte importante sunt în locaţii improprii, aflate la distanţă mare unele de altele pe suprafaţa municipiului, şi există raţiuni şi pur logistice, pentru care este foarte important ca acest spital clinic de urgenţă să le adune pe toate sub acelaşi acoperiş, pentru că au existat diverse dezbateri pe acest subiect, în comisie. Acum, lăsând acest aspect la o parte, vin şi eu să spun acelaşi lucru. Modul în care acest proiect de lege a fost amendat în Senat este de natură să ridice mari suspiciuni vizavi de intenţia PSD de a finaliza cu adevărat acest proiect. Este foarte important de înţeles că pentru realizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov comunitatea s-a mobilizat, într-un mod exemplar, pe parcursul multor ani de zile. Proiectul este foarte avansat. BERD şi-a arătat disponibilitatea de a finanţa o mare parte din studiul de fezabilitate şi am creat vehiculul... sau a fost creat, în comunitate, vehiculul financiar şi de project management, pentru ca el să poată fi finalizat de comunitate. Încă o dată, noi avem amendamente - şi o să ajungem şi la discuţia aceea - vom vota proiectul, indiferent, dar vom monitoriza cu mare atenţie în ce măsură acest proiect va primi finanţarea pentru a fi finalizat. Vă mulţumesc frumos!

Petru Gabriel Vlase Doamna Mînzatu.

Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Gabi Andronache, Tudor Benga, Aşa cum ştiţi, îngrijorarea pe care o manifestaţi aici este un pic lipsită de obiect, câtă vreme autorităţile locale din Braşov, municipalitatea, Consiliul judeţean au îmbrăţişat forma proiectului de lege, aşa cum a fost amendat la Senat, adică transferul terenului pentru a construi un nou spital clinic regional de urgenţă, şi cred că ar trebui să susţinem acele iniţiative în care parlamentarii se întâlnesc la mijlocul drumului cu autorităţile locale şi cu Guvernul. Şi aceasta s-a întâmplat. Iată, în acest an atât de tulbure pe acest proiect de lege. Pe parcursul legiferării, Guvernul României, PSD, a adoptat, prin Memorandum, decizia ca la Braşov să se construiască un spital regional. Cred că a fost şi este foarte adecvat că am amendat proiectul de lege, în sensul în care pe terenul pe care îl transferăm municipalităţii să construim acest spital regional, prin eforturile, inclusiv financiare, comune ale Primăriei Braşov şi ale Ministerului Sănătăţii. Şi cred că Hotărârile Consiliului local, adoptate de Primăria Braşov, nr. 515 şi nr. 597, spun destul despre faptul că municipalitatea, spre deosebire de o parte din colegii parlamentari, susţine proiectul de lege în forma în care vă propunem să-l votaţi. PSD susţine votarea acestui proiect de lege, în forma în care a venit de la Senat, tocmai pentru că garantează faptul că nu doar vom transfera cele 11,45 de hectare, ci vom realiza, vom construi acest spital regional, aşa cum, de altfel, avem şi susţinerea integrală a ministrului sănătăţii şi a ministrului fondurilor europene. Aşa că, vă rog pe toţi, un vot favorabil, chiar în unanimitate, ar fi un mesaj extraordinar de bun transmis nu numai comunităţii din Braşov, ci tuturor românilor care vizitează acest oraş, în număr foarte, foarte mare. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Anton.

Anton Anton Domnule preşedinte, Dragi colegi, Îmi pare tare rău că am să vă dezamăgesc, dar luăm teren de la o instituţie de cercetare pe care nu am întrebat-o. Nu, nu am întrebat-o. Problema nu este câţi ari luăm, problema este că această instituţie de cercetare, care a mai dat Braşovului teren pentru aeroport, şi pe care s-au construit case, şi care nu s-a terminat, această instituţie de cercetare, fără să fie întrebată, cedează teren. Şi vă spun foarte sincer că cercetarea românească este nu subfinanţată, este ridicol de finanţată şi ca să o ajutăm îi mai luăm şi teren. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Tomac... Sunteţi 3 înscrişi de la PMP... Domnul Tomac.

Eugen Tomac Eu vreau să le transmit braşovenilor, de aici, aşa cum am discutat şi cu viceprimarul nostru, domnul Costel Mihai, care m-a asigurat că există şi resurse, şi o voinţă de fier din partea primăriei de a pune în aplicare acest proiect. Acesta este şi unul dintre motive pentru care partidul nostru va vota această iniţiativă.

Petru Gabriel Vlase Domnul Bichineţ sau domnul Paşcan? Domnul Bichineţ.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Vă mulţumesc pentru că mi-aţi acordat cuvântul după liderul grupului nostru. Susţinem acest proiect de lege. Este foarte bine ca la Braşov să se construiască un spital regional. Am înţeles din Programul dumneavoastră de guvernare că spitale de acest gen se vor înfiinţa şi la Iaşi, şi la Târgu Mureş, şi la Timişoara şi aşa mai departe. Vă întreb, asta se va întâmpla în timpul vieţii mele, sau când? Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri nu mai sunt. La articole? (Domnul deputat Emil-Marius Paşcan solicită să ia cuvântul.) Domnule Paşcan, au fost doi vorbitori de la PMP. Vă rog să mergeţi în bancă. Raportul comisiei. (Domnul deputat Emil-Marius Paşcan solicită să ia cuvântul.) Domnule Paşcan, au mai fost doi vorbitori de la PMP. Ba da, domnule deputat. Este procedură ordinară, doi vorbitori. Vă rog. Domnul Dunava, raportul.

Costel Neculai Dunava Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au fost sesizate spre dezbatere, în fond, cu proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a adoptat proiectul de lege. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de membrii celor două comisii, s-a hotărât, cu majoritate de voturi, să se supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise, redate în Anexa nr. 1 şi cu amendamente respinse, redate în Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Da. Domnule Benga, vreţi la articole... La dezbateri generale dacă mai este cineva care nu a vorbit din partea grupurilor? Nu. La articole, vă rog, domnule Benga.

Tudor - Vlad Benga Deci eu am un prim amendament, care se leagă de...

Petru Gabriel Vlase Precizaţi-l!

Tudor - Vlad Benga Da. Marginal 1, textul este următorul: "Lege privind transmiterea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în domeniul public al municipiului Braşov, şi în administrarea Consiliului local al municipiului Braşov, pentru realizarea obiectivului de investiţie «Construire Spital Clinic Regional de Urgenţă Braşov»". Şi acesta este o clarificare care a fost cerută inclusiv în avizul consultativ al Consiliului Legislativ. Şi aş invita pe toată lumea să voteze pentru, pentru că reglementează...clarifică...

Petru Gabriel Vlase Marginal 1 de la respinse, da?

Tudor - Vlad Benga Da.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, vot. Doar 17 voturi pentru, domnule Benga. 120 de voturi împotrivă, o abţinere. Mai aveţi vreo intervenţie la articole? Vă rog.

Tudor - Vlad Benga Nr. 3, tot de la respinse: "Prin derogare de la art. 31 alin. (2) din Legea nr. 45/2009 privind funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă transmiterea unui teren în suprafaţă de 11,45 ha, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în domeniul public al municipiului Braşov şi în administrarea Consiliului local al municipiului Braşov, în vederea realizării obiectivului de investiţie «Construire Spital Clinic de Urgenţă Braşov»". Motivarea amendamentului - ne întoarcem la toată povestea cu amendamentul regional, adăugat la Senat. Temerea noastră majoră este că acest proiect, care are un parcurs cât se poate de clar, cu finanţare şi sprijin pe expertiză tehnică dinspre BERD şi cu finanţare din Comunitate şi atrageri din zona privată, va fi de fapt blocat în momentul în care se introduce şi această sintagmă. Nu există nimic care, ulterior demarării proiectului, în măsura în care Guvernul vrea să intre să sprijine proiectul, să poată fi adăugată partea de regional. Dar temerea noastră este că atâta vreme cât acest cuvânt rămâne acolo, practic parcursul autonom în Comunitate va fi dinamitat. Şi acesta este motivul pentru care am introdus acest amendament. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, vot. 14 voturi pentru, 123 de voturi împotrivă, 7 abţineri. Respins. Mai susţineţi, domnule Benga? Nu. Mai susţine altcineva la respinse? Nu. Vă rog, liderii de grup, să veniţi o secundă până la prezidiu, pentru că avem o problemă. (Consultări.)