13 iunie 2017 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea art.17 şi art.25 din Legea nr.205/2004 privind protecţia animalelor (republicată în 30 aprilie 2014), în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri (Pl-x 220/2015). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 17. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 17 şi art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, republicată în 30 aprilie 2014, în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. Iniţiatorul este domnul Cernea, care nu mai e cu noi. Comisia juridică?

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Anul trecut, la această propunere legislativă plenul Camerei Deputaţilor a hotărât retrimiterea ei la celor două comisii. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins iniţiativa legislativă. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul interzicerii folosirii animalelor sălbatice, capturate din natură ori născute în captivitate, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Propunerea legislativă pentru modificarea art. 17 şi art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, republicată, în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, cu amendamentele admise redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul... Vreţi acum? Nu. Domnul Giugea, da? Nu văd aici...

Dănuţ Păle Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Această reglementare a născut multe dezbateri, dar să ştiţi că este o decizie bună şi, cu această hotărâre, cred că ne aliniem şi noi la multe ţări din Uniunea Europeană. Legea nr. 205 urmează să fie amendată şi o să venim în faţa dumneavoastră şi cu alte completări, pentru că noi constatăm, doar la nivelul sancţiunilor umblăm. Dar ea trebuie adusă în actualitatea românească şi în actualitatea europeană. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Pentru noi e un subiect destul de delicat. Să nu uităm că aceste forme de circ ajung în multe colţuri ale României, unde copilaşii nu au unde să vadă animale exotice, să vadă tigri, să vadă leii sau, ştiu eu, alte specii sau alte animale. În acelaşi timp, suntem pentru protecţia animalelor şi vrem ca aceste animale să fie tratate ca atare, să nu fie bătute sau să fie hrănite şi îngrijite cum trebuie. Partidul Mişcarea Populară se va abţine la vot. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Giugea.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal nu va vota împotriva acestei legi, din dragoste faţă de animale, dar ne vom abţine, întrucât iniţiatorul a venit cu un colaj nereuşit de elemente juridice, în condiţiile în care o lege trebuie să fie completă, aplicabilă. Or, proiectul acesta de lege are foarte multe neajunsuri. Unul dintre ele ar fi acela că nu este definit ceea ce înseamnă un animal sălbatic. Stau şi mă întreb acum: câinele este animal sălbatic sau domestic? Elefantul, dromaderul sunt animale sălbatice sau animale domestice? Nu ştiu cum vor pune în aplicare cei care vor fi obligaţi să aplice această lege. De asemenea, stau şi mă întreb, un animal pe care noi îl includem ca specie în animale sălbatice, care este la a cincea generaţie în captivitate, mai este animal sălbatic? Nu ştiu, mă întreb şi eu! Iar... nu apreciez şi nu am apreciat niciodată făţărnicia. Venim şi spunem că animalele prinse în spectacolele de circ sunt agresate, sunt stresate, în schimb nu ia nimeni atitudine faţă de televiziunile care transmit în direct vânătoare şi masacrează animalele. Niciodată n-o să-mi duc copiii sau nepoţii la vânătoare! O să-i duc la circ! Am propus, în schimb, o lege a bunăstării animalelor utilizate în spectacolele de circ, a fost respinsă de colegii noştri de la Comisia pentru agricultură, colegii noştri de la PSD. De aceea, ne vom abţine la vot, fiindcă este o lege incompletă.

Petru Gabriel Vlase Domnul Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul este, fără îndoială, perfectibil şi sunt multe lucruri care ar fi trebuit reglementate suplimentar, dar la ora actuală este singurul care poate oferi soluţia la această problemă şi vă reamintesc că am depus în Parlament inclusiv un proiect de lege prin care pedepsele faţă de violenţa desfăşurată împotriva animalelor să fie dublate. Lucrurile sunt suficient de critice în această ţară la ora actuală, iar dacă vorbim despre ce înseamnă violenţă împotriva animalelor, aş putea spune că în anumite segmente vorbim chiar de un iad al animalelor, la numărul de animale agresate, schingiuite, mutilate, care pot ajunge chiar şi la două, trei pe zi, iar, din câte ştiu eu, sunt peste 542 de cazuri de abuz împotriva animalelor raportate anul trecut autorităţilor. Este un prim pas, sunt convins că se pot face modificări care să aducă un plus de siguranţă pentru animale, iar, măcar prin astfel de proiecte de lege, ele vor fi mai bine protejate. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Korodi Attila.

Attila Korodi Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Grupul UDMR va susţine acest proiect de lege. Circul, la ora actuală, oferă condiţii imposibile pentru animalele sălbatice, numai de dragul de a face un mic profit. Circul adevărat, care înseamnă acrobaţie, care înseamnă măiestrie, care înseamnă artă, a dispărut. Circurile volante, mobile, efectiv utilizează câteva animale pentru a atrage oameni creduli de a vedea animale sălbatice şi de a plăti foarte mulţi bani, fără să ofere nimic, dar oferă ceva. Oferă condiţii improprii, condiţii pot să spun inumane, condiţii nefavorabile animalelor sălbatice ţinute în captivitate, transportate în condiţii neprielnice. De aceea, trebuie să oprim acest fenomen, de aceea trebuie să împingem circurile, realmente să se întoarcă la tot ce înseamnă artă a circului, acrobaţie, programe de caritate şi copiii care ajung acolo realmente să vadă ceva util. Grădinile zoologice din România au avut investiţii majore din partea statului român, au redimensionat tot ceea ce înseamnă condiţii de captivitate, au revăzut politicile interne, de aceea, dacă cineva doreşte să arate copiilor, nepoţilor, animale sălbatice, poate să o facă într-un mod civilizat în grădinile zoologice reconstruite din România, dar nu în aceste circuri care sunt...orice putem să spunem, dar nu circ în sensul bun al cuvântului. De aceea, Grupul UDMR va susţine acest proiect de lege şi era important să adoptăm acest proiect de lege. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Seidler.

Cristian-Gabriel Seidler Dragi colegi, Chinuirea animalelor nu este un semn de civilizaţie, dimpotrivă, a nu chinui animalele este un semn de civilizaţie. Animalele sălbatice pot fi observate şi admirate în grădinile zoologice, atunci când acestea sunt la standarde similare habitatelor naturale. Ca norocul, precum specii precum zebrele sau tigrii, acestea nu sunt disponibile spre vânătoare în România. Grupul USR va vota pentru această lege. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Dohotaru. Dohotaru am spus! (Domnul deputat Corneliu Olar solicită cuvântul.) Nu sunteţi aici!

Adrian-Octavian Dohotaru Mă alătur celor peste 63.000 de semnatari care au spus un "nu" hotărât ca animalele în circuri să fie abuzate şi exploatate. Această petiţie circulă în paralel cu alte petiţii şi sunt sute de mii de români care se împotrivesc activ unor astfel de măsuri abuzive. Vreau să pun această acţiune într-un context mai general. Trăim într-un sistem economic care are costuri sociale şi de mediu clare. World Wide Fund, care a venit cu o petiţie foarte bună semnată de 63.000 de români, arăta în diverse studii că peste 50% din fauna sălbatică a omenirii a dispărut în ultimii 40-50 de ani, sunt studii făcute pe 4.000 de populaţii. Deci trebuie să punem astfel de acţiuni într-un context mai generic, în care generăm costuri de mediu mai puţine. Locul animalelor este în natură, nu la circ, unde să fie abuzate. Atât!

Petru Gabriel Vlase Domnul Olar.

Corneliu Olar Domnule preşedinte, Mai atent la tehnica noastră! Domnilor parlamentari, Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi fost şi aţi vizitat...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat...

Corneliu Olar ...şi aţi vizitat...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat...

Corneliu Olar Da.

Petru Gabriel Vlase Dumneavoastră aţi apăsat de vreo 30 de ori, în care aţi închis şi aţi deschis. Nu mai îmi spuneţi mie să fiu eu atent la ce faceţi dumneavoastră acolo!

Corneliu Olar Păi dacă am apăsat de 30 de ori, n-aţi văzut niciodată?!

Petru Gabriel Vlase Păi am văzut că aţi renunţat de 30 de ori!

Corneliu Olar N-aţi memorat! Bine.

Petru Gabriel Vlase Da.

Corneliu Olar Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi fost şi aţi vizitat Circul Globus. Să ştiţi că l-am văzut de cel puţin zece ori şi am adus peste 2.500 de elevi din Munţii Apuseni, care au vizitat Circul Globus. Eu am discutat şi în comisie, n-am fost de acord să scoatem animalele din circ. Niciodată n-am văzut că sunt chinuite animalele când... Chiar cineva mă pusese şi pe mine să merg în patru mâini şi am spus că, la nevoie, mă duc în patru mâini, când mă joc şi eu cu nepoţeii. Ne compara pe noi, oamenii, că de ce câinele trebuie să meargă în două labe. Dar câinele când îi dai o bucăţică de pâine, n-aţi văzut ce voios stă în două picioare?! Nu-i un chin pentru el! Dragii mei, Circul Globus este o mândrie naţională la ora actuală. Este una dintre cele mai căutate instituţii, de şcoli, de elevi, de copii. Nu-l putem compara, la ora actuală, nici cu circul de la Moscova. Să ştiţi că oarecum concură. De ce trebuie noi să scoatem animalele de acolo?! De ce trebuie să falimentăm?! Eu am vorbit şi cu reprezentanţii de la Primăria Capitalei. Chiar vreţi să distrugeţi Circul Globus?! Dacă mergeţi acum şi vedeţi câţi vizitatori are Circul Globus, cred că nu sunt 50%, faţă de ce se întâmpla în urmă cu un an. Noi - şi cel puţin eu - din Comisia pentru agricultură, cerem retrimiterea la comisie, deoarece nici animalele... Să ştiţi că a fost o luptă. Animalele domestice...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat....

Corneliu Olar ...să le mai lăsăm în circ...

Petru Gabriel Vlase Domnule primar, n-aveţi calitatea să cereţi retrimiterea...

Corneliu Olar Am calitate!

Petru Gabriel Vlase A...!

Corneliu Olar Iar greşim, domnule preşedinte! Vă rog, uitaţi-vă în Regulament!

Petru Gabriel Vlase Da, în Regulament scrie că sunteţi vicelider dumneavoastră, pe viaţă?!

Corneliu Olar Chiar ne-am contrazis! Haideţi să reintroducem animalele domestice în circ! Şi am uitat să introducem pisicuţele, de care mie mi-e foarte drag! Haideţi s-o retrimitem comisiei, s-o mai analizăm şi să revenim după aceea în plen! Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vot. Vot pentru retrimitere la comisie. 33 de voturi pentru, domnule primar, 113 voturi împotrivă, 4 abţineri. N-a ieşit! Mai am doi înscrişi la... Vreau să văd din nou ăsta! Au fost doi, trei vorbitori de la PSD. Domnul... Cum să fac? Domnul Bichineţ şi pe urmă domnul Bacalbaşa, să avem... (Vociferări.) Sunteţi înscris! V-a înscris domnul Olar pe cartela lui! Nu vorbiţi! Domnul Bacalbaşa primul? Domnul Bichineţ primul! Domnule Bacalbaşa, vă rog.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Un antevorbitor a spus că este foarte dificil să facă diferenţa între animalul domestic şi animalul sălbatic. Una dintre descoperirile recente ale ştiinţei, care a bulversat cumva conştiinţa publică, este anularea statutului special al omului şi înscrierea lui, din toate punctele de vedere, în seria animală. Mai mult, s-a dovedit că animalele au cultură, din punct de vedere ştiinţific. Deci, la întrebarea dacă omul este un animal domestic sau un animal sălbatic, eu spun că este foarte greu de răspuns. Din punctul meu de vedere, foarte adesea este un animal sălbatic. De ce am luat cuvântul? Am fost toată viaţa indignat, la Constanţa, când am văzut puii de lei chinuiţi şi duşi să se facă fotografii, punând toţi mâna pe ei, şocaţi, şi aşa mai departe, fără niciun fel de intervenţie a autorităţilor publice. Practic, atitudinea noastră faţă de animale este atitudinea noastră faţă de semeni. Nu există o diferenţă între animal şi om şi există un concept al pantei lunecoase - e o traducere din engleză - care arată că dacă începem să admitem cruzimea faţă de animale, vom admite cu uşurinţă cruzimea faţă de om. Deci cred că această lege este imperios necesară şi chiar tardivă. În ce priveşte Circul Globus, domnule, din câte ştiu eu, totuşi dresura presupune anumite constrângeri. Dacă pot să demonstreze că o fac fără constrângeri, la orice lege n-au decât să obţină derogare punctuală şi aşa mai departe.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Dar legea este imperios necesară şi cred că tot omul, dacă e om, nu vorbesc creştin şi altă ..., dacă e om, trebuie să o voteze. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Şi cu domnul Bichineţ încheiem.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Cred că sunteţi norocos că aţi putut genera, prin acest proiect de lege, care în esenţă ridică o problemă, o asemenea dezbatere. Am numărat 12 colegi care au intervenit când a fost vorba de şomeri, de cei care au fost persecutaţi de regimurile totalitare; n-au fost atât de ample dezbaterile. În legătură cu definiţia omului. Toată lumea care a trecut de clasa a XI-a ştie că omul este o fiinţă biopsihosocioculturală şi nu poate fi asemuit, nici confundat cu o altă vieţuitoare, decât dacă se străduieşte, în esenţă. 2. Spunea domnul primar că cel mai vizitat loc din Bucureşti este Circul Globus. Eroare! Cel mai vizitat loc din Bucureşti este Parlamentul României, Casa Poporului şi din motive diferite. Că uneori determinăm noi să se poată face asemuirea, aceasta este altă chestiune. 3. În ţara aceasta copiii sunt ai străzii şi câinii sunt comunitari. Grija pentru câini este ceva frumos, înălţător. Toţi am citit "Mihail câine de circ", "Colţ Alb", "Chemarea străbunilor". Aceste cărţi ne-au fascinat copilăria, însă toţi ştim că în subsolurile Bucureştilor sunt câteva mii de copii. Eu propun ca acest proiect de lege, prost scris, dar care se referă la o realitate dramatică, să fie retrimis comisiei, analizat şi cei care doresc, au pasiune pentru circ, pentru animale, pentru animale sălbatice... În treacăt fiind spus, dacă mergeţi în târgurile României şi vedeţi cum chinuiesc samsarii de cai aceste vietăţi, caii, şi îi supun la nişte probe inumane, veţi vedea că animalele de la circ sunt bine mersi şi au statut... mă rog... înălţător. Cam atât, domnule preşedinte. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Deci grupul dumneavoastră... Aveţi calitate, domnule? Sunteţi vicelider? Aveaţi dreptate cu asemănarea aceea cu circul. Aveţi calitate de vicelider, să ştiu dacă supun la vot. Aceasta era întrebarea? Da. Vă rog. Vot. Aşa au spus, sunt liderii în sală ai lor, ce să facem?! 38 de voturi pentru, 116 de voturi împotrivă, 3 abţineri Respinsă propunerea. Continuăm dezbaterile. Punctul 18, respingeri.