Petru Gabriel Vlase 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul economic şi social european, Comitetul Regiunilor şi Banca Europeană de Investiţii Accelerarea inovării în domeniul energiei curate COM(2016)763. Din partea Comisiei, domnul deputat Angel Tîlvăr. Acelaşi domn ministru, prietenul nostru.
Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Raportul privind Proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaţilor, redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul economic şi social european, Comitetul Regiunilor şi Banca Europeană de Investiţii Accelerarea inovării în domeniul energiei curate COM(2016)763. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, pe nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Interne, pe fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor, ca şi pe analiza realizată de Secretariatul Comisiei pentru afaceri europene. Astfel, Comisia pentru afaceri europene sprijină utilizarea instrumentelor financiare specifice şi propune ca planul de investiţii pentru Europa să fie cât mai mult extins pentru finanţarea IMM-urilor, inclusiv pentru inovaţii interdisciplinare, creatoare de pieţe; recomandă o abordare mai cuprinzătoare şi mai curajoasă pentru sprijinirea tehnologiilor emergente de obţinere a energiei electrice din surse regenerabile; sprijină eforturile de evitare a schimbării destinaţiei terenurilor şi a silviculturii, în efortul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi recomandă includerea zonelor verzi urbane. Totodată, Comisia noastră recomandă ca favorizarea colaborării strânse dintre cercetătorii şi inovatorii din ţările în curs de dezvoltare şi cei europeni să includă ca prioritară cooperarea cu statele din vecinătatea estică a Uniunii. Totodată, Comisia noastră recomandă sporirea eforturilor pentru sprijinirea şi armonizarea la nivelul Uniunii a educaţiei tehnologice în rândul copiilor şi tinerilor, în special a celei pentru inovare, investiţia în educaţie fiind indispensabilă inovării. Domnule preşedinte, Opinia a fost supusă dezbaterii, în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 16 mai 2017 şi a fost adoptată în unanimitate. În concluzie, supunem aprobării plenului Camerei, opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Doamna Mînzatu.
Roxana Mînzatu Mulţumesc, domnule preşedinte. Susţinem, desigur, inovarea, inovarea în domeniul energiei regenerabile cu atât mai mult - un domeniu de mare viitor şi care se bazează mult pe competenţele tinerilor. Tinerii români sunt, de altfel, recunoscuţi pentru aptitudinile pe care le au în zona tehnologică. În România, există o parte din resursele necesare încurajării acestui domeniu, însă mai este mult de făcut. Programul Operaţional Competitivitate, finanţat din fonduri europene, alocă un miliard de euro pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea cercetării, a inovării, încurajarea atragerii de specialişti în acest domeniu, parteneriate între mediul privat şi universităţi, pentru implicarea mediului economic în ceea ce înseamnă inovare. De asemenea, e important că în România tot ceea ce înseamnă energie, bioeconomie, toate aceste sectoare au fost identificate ca fiind prioritare în Strategia naţională de cercetare a României pentru următorii ani, aşa încât finanţarea europeană se dă ţintit pe aceste domenii. Putem menţiona că instrumente financiare se vor adresa curând şi companiilor româneşti interesate de inovare. Programul Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri alocă 546 de milioane de euro - din fonduri europene, din Programul Orizont 2020, dar şi din bani de la Banca Europeană pentru Investiţii - pentru a capitaliza, pentru a sprijini băncile să crediteze în condiţii cât mai facile start-up-urile, IMM-urile inovative. Iată deci că se face, se face ceva pe acest domeniu. Însă este nevoie de mult mai mult. Şi credem că această Comunicare este un prim pas pentru a atenţiona şi factorii din mediul privat, şi pe cei din zona publică, că este un domeniu pe care trebuie să accelerăm. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Lungu. Doamna Lungu, mă scuzaţi. Nu văd decât numele de familie aici, de aceea...
Tudoriţa Lungu Energia curată reprezintă viitorul. Din acest motiv, trecerea către o economie cu emisii diminuate de carbon reprezintă principala preocupare a Europei, cu atât mai mult cu cât oportunităţile care vor fi create de noile tehnologii ar însemna atât punerea în aplicare a politicii Uniunii Europene privind schimbările climatice, cât şi o şansă excepţională din punct de vedere economic. De aceea, stimularea economică coerentă şi a cercetării şi inovării din acest domeniu, promovarea tehnologiilor destinate obţinerii energiei din surse regenerabile constituie priorităţi asumate ale Uniunii Europene, care dispune de un ansamblu de instrumente financiare pentru a sprijini inovaţiile revoluţionare care au în vedere emisiile scăzute de dioxid de carbon. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal votează în favoarea acestei Comunicări.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? La articole. La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Proiectul merge la votul final.