6 martie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.73/2016 privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat în municipiul Bistriţa, str. Arţarilor nr.20, ca urmare a exploziei produse în data de 19 octombrie 2016 (PL-x 118/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase Punctul 12, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2016 privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat în municipiul Bistriţa, str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produse în data de 19 octombrie 2016. Guvernul?

Petru Gabriel Vlase Comisia pentru administraţie?

Constantin Avram Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra proiectului de lege supus dezbaterii. În conformitate cu art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată prin adresa PL-x 118/2017, din 17 februarie 2017, cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 73/2016 privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat în municipiul Bistriţa, str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produse în data de 19 octombrie 2016, şi înregistrat sub nr. 6/70 din 14.02.2017. Senatul a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 8 februarie. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. Avem avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, avizul favorabil al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi menţionăm că proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat în municipiul Bistriţa, str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produse în data de 19 octombrie 2016. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, comisia a examinat proiectul de lege, în şedinţa din 28 februarie 2017. La lucrările comisiei au fost prezenţi 24 de deputaţi, din totalul de 25. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiei, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2016 privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat în municipiul Bistriţa, str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produse în data de 19 octombrie 2016, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Suciu, dezbateri generale.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, În luna octombrie a anului trecut, un incident nefericit s-a soldat cu distrugerea aproape în totalitate a unui bloc de locuinţe în municipiul în care şi eu locuiesc. După ce s-au efectuat toate expertizele, s-a ajuns la concluzia că 10 dintre familiile afectate nu mai pot să locuiască în acel bloc şi au pierdut, pe lângă locuinţă, şi absolut toate bunurile necesare vieţii. Cum Primăria municipiului Bistriţa nu are teren şi nu are nici locuinţe pe care să le pună la dispoziţie, s-a făcut o iniţiativă la Guvernul României, iar ceea ce vom vota, sper, favorabil, mâine, este rezultatul acestui demers. Practic, în fapt, prin acest proiect de lege, din patrimoniul ANL, 10 locuinţe cu destinaţia locuinţe pentru tineri îşi vor schimba regimul juridic în locuinţe de necesitate, astfel încât cele 10 familii să poată să locuiască până când acest bloc va fi reabilitat, pe o perioadă de maximum 5 ani de zile, aşa cum prevede proiectul de lege. Nu este doar o reparaţie morală, ci şi o obligaţie a tuturor parlamentarilor de Bistriţa. Iar Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine acest proiect de lege. Şi vă încurajăm pe toate celelalte grupuri parlamentare să faceţi la fel. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, După cum spunea şi colegul de la PSD, acest nefericit accident a afectat 21 de familii, dintre care 10 nu mai pot să locuiască, iar o persoană a decedat. Şi eu vă rog să susţineţi acest proiect, şi personal am să mă implic să găsesc fonduri pentru reabilitarea acestui imobil, pentru că oamenii aceştia trebuie să aibă o casă, trebuie să aibă un loc unde să stea. Mulţumesc mult. PMP o să voteze pentru.

Petru Gabriel Vlase Domnul Sighiartău.

Robert-Ionatan Sighiartău Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Aşa cum şi colegii mei deputaţi de la Bistriţa au spus mai devreme, a avut loc anul trecut un eveniment nefericit, în urma căruia 21 de familii au rămas fără locuinţe. Mă bucur că Guvernul Cioloş a găsit o soluţie pentru a susţine persoanele afectate, având în vedere că la nivel local, pentru că asta trebuie precizat, nu există un fond locativ care să poată fi pus la dispoziţia persoanelor afectate, pentru a veni în sprijinul lor, sub aspectul spaţiului locativ. Bineînţeles, aceste locuinţe vor fi provizorii, până la momentul în care aceste familii îşi vor putea renova apartamentele. Prin urmare, Grupul Partidului Naţional Liberal va vota pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Vot final. Suspendăm şedinţa de dezbateri. Urmează şedinţa de răspunsuri.