Carmen-Ileana Mihălcescu 27. Reexaminarea Legii privind modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 147 din 13 martie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 338 din 3 mai 2019; PL-x 354/2018/2020. Sunt 10 amendamente admise şi are caracter organic. Pentru prezentarea raportului suplimentar? Domnule preşedinte Halici? Comisia juridică? Laura? La PL-x 354, cine prezintă raportul? Doamna Laura Moagher, vă rog.
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Da. Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Raport suplimentar asupra reexaminării ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 147/2019 a Legii privind modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. În temeiul dispoziţiilor art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificări şi completări, plenul Camerei Deputaţilor în data de 20 mai 2020 a decis trimiterea la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Legii privind modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat în şedinţa din 10 februarie 2020 Legea privind modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 14887/13 decembrie 2018, respectiv nr. 33/DPSG/17 ianuarie 2020, precizează că nu susţine adoptarea iniţiativei legislative. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005, în sensul instituirii unor măsuri care au ca scop facilitarea recuperării prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor, precum şi evitarea efectuării de cheltuieli cu detenţia condamnatului. Membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor menţinerea raportului de adoptare a Legii privind modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu amendamentele admise redate în anexa la raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, legea face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Dezbateri generale? Domnule Stelian, vă rog.
Stelian-Cristian Ion Acest proiect este o reminiscenţă din epoca Dragnea, o promisiune făcută. Acum, din păcate, ne aflăm în ultima zi, în ultima şedinţă din această legislatură şi, iată, surprinzător, mi se pare că se pune problema trecerii unui astfel de proiect. Are raport de adoptare de la Comisia juridică, în ciuda tuturor promisiunilor făcute de PSD că nu se va da un astfel de raport. Este deosebit de nociv acest proiect şi nu va aduce bani la buget, aşa cum pretind unii dintre iniţiatori. El va încuraja evaziunea fiscală în mod masiv, pentru că proiectul presupune următorul lucru. Dacă prejudiciul este până în 50.000 de euro şi se recuperează până la terminarea judecăţii, adică, vede, infractorul, dacă e prins, dacă i se dă condamnare şi ce şanse are, achită prejudiciul, se alege doar cu o amendă. Mai mult decât atât, cea mai nocivă prevedere nu este aceasta. E aceea în care dacă achită cu 20% mai mult decât prejudiciul, scapă efectiv de orice pedeapsă, indiferent cât este prejudiciul. Indiferent... poate să fie de milioane de euro prejudiciul. Eu înţeleg că zilele trecute a fost reţinut fostul deputat Octavian Goga, fostul deputat al PSD, pentru evaziune fiscală. Înţeleg că vreţi să vă schimbaţi haina, aceea de oameni care i-au ajutat pe infractori, în cea în care, chipurile se reformează, partid reformat. L-aţi adus pe doctorul Rafila, vă folosiţi de numele său, dar continuaţi cu apucăturile acestea, de a-i ajuta pe evazionişti. Dacă printre dumneavoastră sunt oameni - mă refer la colegii din PSD - de bună-credinţă, care cred că proiectul acesta este bun şi că îi va încuraja pe cei care săvârşesc fapte penale să recupereze prejudiciile, eu vă spun că nu este aşa. Îi veţi încuraja pe oameni să săvârşească infracţiuni, pentru că vor şti că nu vor păţi absolut nimic. Îşi pun deoparte nişte bani... Cu ce vreţi să plătiţi alocaţiile acelea, că vă tot lăudaţi când eraţi la guvernare că vreţi să dublaţi alocaţiile, să le înzeciţi şi aşa mai departe, dacă voi nu vreţi să aduceţi bani la buget şi lăsaţi oamenii - îi încurajaţi, nu că îi lăsaţi - îi încurajaţi pe români la evaziune fiscală? Legea aceasta este legea de instigare la evaziune fiscală! Categoric o vom ataca la Curtea Constituţională. Dar eu sper ca o licărire de conştiinţă să existe la unii dintre colegii noştri din PSD şi cu toţii mi-aş dori să votăm împotriva acestui proiect. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Alfred Simonis, dezbateri generale. Vă rog.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Eu sunt destul de iritat atunci când unii se erijează în deţinători absoluţi ai adevărului. Pentru că pot înţelege suspiciunea unor colegi, unde văd în stânga şi în dreapta numai infracţiuni şi hoţie, pentru că, de mici, a fost dovedit, unii că au furat apartamente, dându-se ceea ce nu erau, alţii, care ne ţin lecţii de moralitate, au fost dovediţi. Şi, apropo, poate daţi apartamentul acela înapoi, că acum nu mai aveţi nevoie de el, aveţi salarii mari la Parlament! (Vociferări.) N-are sens să intru... Dacă doriţi, pot detalia.
Stelian-Cristian Ion Vreau drept la replică!
Alfred - Robert Simonis Oameni buni... (Vociferări.) Oameni buni, Haideţi să nu mai privim mediul de afaceri - şi aşa vă pretindeţi partide de dreapta - ca fiind un mediu de infractori în masă! Poţi deveni societate comercială care nu ţi-ai plătit taxele la timp, din varii motive. Poate să-ţi ia foc întreprinderea, şi să nu primeşti banii de la asigurări! Poate ca Guvernul să-ţi închidă activitatea, cum e în întreaga industrie HoReCa, astăzi, şi să devii evazionist! Poţi să nu încasezi sumele, facturile facturate către diferite companii cărora le-ai prestat servicii, să nu încasezi aceşti bani şi să devii evazionist! Şi, atunci, ce doriţi? Să-i trimitem pe toţi aceşti oameni? Pentru că în lege e foarte bine stipulat că trebuie să dovedească că e cu rea-credinţă. Să meargă toţi la închisoare? Sau să încercăm să recuperăm banii? Până la sume de 100.000 de euro. Dumneavoastră aveţi impresia că marii evazionişti ai României sunt aceia care au câteva zeci de mii de lei la statul român de plată? Cu aceia vă luptaţi dumneavoastră? (Vociferări.) De ce nu vă luptaţi cu aceia care au furat milioane şi zeci de milioane? Şi, acolo, da, se dovedeşte rea-credinţă şi, evident, trebuie să meargă mai departe urmărirea penală. Faţă de proiectul iniţial s-au introdus câteva amendamente, unul extrem de important, e adevărat. Pentru că am promis că forma aceea nu va fi votată. Şi nu este votată! Faţă de propunerea iniţială a iniţiativei, a legii, s-a adăugat acel procent de 20% pe care cel care este descoperit că n-a plătit la timp taxele trebuie să-l adauge debitului integral, adică plăteşti suma pe care n-ai plătit-o iniţial, plus 20%, plus penalităţile conform legii. Ce doriţi mai mult? Nu ne dorim să aducem bani la bugetul de stat, să putem mări pensii, alocaţii şi a face investiţii? Nu vă doriţi un mediu de afaceri mai sigur şi oameni care sunt mai relaxaţi? Cine, Dumnezeu, credeţi că vrea să nu plătească, pentru ca după aceea să plătească suma, plus 20%, plus penalităţi? E un nonsens. Aşa e când furi de mic, ai impresia că tot ce e în stânga şi în dreapta e hoţie! (Aplauze. Vociferări.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. (Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.) Să ştiţi că nu v-a fost invocat numele, domnule Stelian! (Vociferări.) Vă simţiţi ofensat, înseamnă, cu musca pe căciulă!
Stelian-Cristian Ion Nu, nu. Este un atac frontal de cea mai joasă speţă. Şi e incorect. Chestiunea aceea, la care vă referiţi, a fost un atac de campanie ordinar. Şi problema dumneavoastră nu este cu milioanele furate de Liviu Dragnea, de colegii dumneavoastră, cu averile pe care dumneavoastră înşivă le-aţi făcut - legal sau ilegal, asta rămâne de văzut, da? Este cu faptul că cineva trăieşte cu familia într-o garsonieră dobândită legal, perfect legal. Dincolo de chestiunea aceasta de ordin personal, eu vă spun următorul lucru. Proiectul de lege pe care îl votaţi astăzi îi avantajează pe toţi evazioniştii, inclusiv pe cei care fură milioane de euro, da? Pe marii evazionişti. Dacă ei plătesc tot prejudiciul, până la sfârşitul judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, plus încă 20%, vor avea cazierul curat. Deci nici măcar o amendă... (Vociferări.) Citiţi! Vă rog să citiţi amendamentele, că nu ştiţi ce votaţi! Deci vor avea cazierul curat. Nu vor avea nici măcar o amendă penală în cazier. Deci e o mizerie acest proiect şi nu vă face cinste! Dacă spuneţi că v-aţi schimbat optica şi v-aţi reformat, demonstraţi nu prin vorbe şi gargară, demonstraţi prin vot şi citind proiectele pe care le votaţi!
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Simonis, vă rog. Şi haideţi să închidem aici dezbaterile!
Alfred - Robert Simonis Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Eu am spus aşa, că sunt unii care au furat apartamente. Domnul Stelian a cerut drept la replică. Eu n-am spus că dumneavoastră aţi furat apartamente, domnule Stelian. (Râsete. Aplauze.) Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Dacă la titlul legii sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptat. De la nr. crt. 2 la nr. crt. 10, obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final.