24 noiembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 168/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative (PL-x 668/2020) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 39. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 168/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative; PL-x 668/2020; caracter ordinar; procedură de urgenţă; 4 amendamente admise, două respinse. Din partea Guvernului României, doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Din partea Comisiei juridice, prezentarea raportului? Doamna Căruceru? PL-x 668, da?

Aida-Cristina Căruceru Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 168/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 179/2020, cu completările ulterioare, în vederea modificării termenelor de convocare ale organelor de conducere ale asociaţiilor şi fundaţiilor prevăzute în actele constitutive, pe perioada stării de alertă. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil proiectul de lege. Iniţiativa legislativă se încadrează în categoria legilor ordinare.

Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale sunt intervenţii? Domnul Alfred Simonis? Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Foarte scurt, doamnă preşedinte. Iniţiativa e una care a fost votată şi de colegii parlamentari, membri ai Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Vom vota şi la votul final această iniţiativă. Ce ar fi de menţionat, şi cred că este extrem de important, este că, pe lângă multe lucruri bune care se întâmplă şi au fost modificate în comisiile de specialitate, s-a adăugat un amendament, al domnului Daniel Zamfir, prin care băncile nu mai pot percepe dobândă la dobândă pentru creditele de consum. Sper ca membrii Grupului PNL sau USR să nu atace şi de această dată la Curtea Constituţională această lege şi să-i lăsăm pe oamenii care au credite de consum - deci 80% din piaţă, 80% din piaţă! - să nu plătească într-o perioadă grea dobândă la dobândă. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Dacă la titlu sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. De la nr. crt. 2 la nr. crt. 4, obiecţii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final.