24 noiembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 464/2020) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 30. În continuare, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative; PL-x 464/2020. Ne aflăm în procedură de urgenţă. Are caracter organic şi sunt 53 de poziţii cu amendamente admise. Din partea Guvernului României există cineva? Da? Vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Din partea Comisiei pentru industrii, prezentarea raportului suplimentar. Vă rog.

Sorin-Ioan Bumb Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Raport suplimentar asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, transmis cu adresa din 27 iunie 2020. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 27 iulie 2020. Comisia pentru industrii a hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. La dezbateri generale, dacă doreşte cineva să intervină? Vă rog.

Sorin-Ioan Bumb Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Acest proiect de lege este foarte important atât pentru utilizatorii de gaze naturale şi energie electrică prezenţi, cât şi pentru cei care se vor racorda. De ce? După cum bine ştiţi, operatorii de distribuţie, mai ales în domeniul distribuţiei gazelor naturale, au exclusivitatea concesiunii pe raza unui UAT, dar nu tot UAT-ul este racordat la aceste utilităţi. Prin această lege se poate extinde racordarea, şi operatorul, la cererea UAT, în termen de 60 de zile, trebuie să extindă contractul de concesiune şi să execute extinderile de distribuţii de gaz, iar tariful va fi recuperat, va fi recunoscut în tariful de distribuţie a gazelor. Sper să fie votată această lege şi vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care vor vota această lege, pentru că sunt foarte mulţi beneficiari care se vor racorda la reţelele de distribuţie, atât la gaz, cât şi la curent. Vă mulţumesc mult.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Dacă la titlu sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptat. De la nr. crt. 2 la nr. crt. 53, obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final. Următorul proiect.