24 noiembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 501/2020) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 5. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; PL-x 501/2020; caracter organic. Ne aflăm în procedură de urgenţă; cu 9 amendamente admise şi unul singur respins. Guvernul României? Vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul preşedinte Solomon. Prezentarea raportului înlocuitor. Vă rog.

Adrian Solomon Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020, prin care se completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmărindu-se includerea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale a acelor activităţi încadrate în grupa I de muncă din industria de armament, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, întrucât aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, fiind necesar ca persoanele care lucrează în aceste locuri de muncă să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi. Comisia propune adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Pentru dezbateri generale? Domnul Florin Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Guvernul a preluat în această ordonanţă de urgenţă o iniţiativă legislativă pe care am depus-o ca deputat liberal de Alba, pentru includerea Uzinei Mecanice Cugir în Anexa nr. 3. Era o mare nedreptate, pentru că aceşti oameni, din neglijenţa managerilor din anii 2004, au fost omişi din această ordonanţă. Ulterior, Guvernul a preluat şi a rezolvat o mare problemă aşteptată de 16 ani, de unii de 20 de ani, din industria de apărare sau industria militară, cum îi spun unii, mai nou. Practic, a fost nevoie de 20 de ani pentru ca acestor oameni să li se facă dreptate, iar singurul Guvern care i-a ascultat timp de 20 de ani şi a înlăturat această discriminare este Guvernul Orban. Vreau să-i mulţumesc ministrului Cîţu, pentru că legea are un impact bugetar destul de serios, pentru faptul că şi-a dat avizul şi acordul pentru această ordonanţă de urgenţă şi mă bucur că în textul final a fost preluat şi acel amendament care era iniţial în Proiectul de Lege privind Cugirul, privind retroactivitatea pentru cei care s-au pensionat după 2001. Mulţumesc Guvernului liberal. Astăzi facem dreptate celor din industria militară. Doamne ajută!

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale? Domnul Petru Movilă?

Petru Movilă Da.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog.

Petru Movilă Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur, e o picătură într-un ocean de nevoi, pentru că sunt încă multe alte categorii de pensionari din diverse domenii de activitate care au nevoie ca Guvernul, ca Parlamentul, indiferent de majorităţi, de culoare politică, să vină să le reglementeze corect, fie că vorbim de locuri de muncă sau de alte facilităţi, alte drepturi legale pe care ar trebui să le primească toţi, la fel. Este important să tratăm cu aceeaşi măsură pensionarii din România. Astăzi, PMP va vota acest proiect de lege. Este absolut necesar, este bun, este o conştientizare a faptului că cei din industria de armament au lucrat în condiţii speciale şi merită un tratament corespunzător. Însă mai avem multe lucruri de rezolvat, de clarificat, în ceea ce priveşte sistemul de pensii, cum am spus, pentru diversele domenii, activităţi socio-profesionale derulate în România, la care nu se uită nimeni. Este important de spus. Sigur că eu, ca parlamentar de Iaşi, aş putea vorbi de fostul Combinat de Utilaj Greu care a produs componente pentru industria de armament. Mai toată a fost cantonată în zona Ardealului, puţin spre Bucureşti. Cu toate acestea, noi vom vota, toţi colegii, pentru că este corect să votăm ca oamenii să primească aceste drepturi. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dacă la titlu sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. De la pct. 2 la pct. 9 dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul de lege rămâne la votul final.