17 noiembrie 2020 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale (Pl-x 626/2020) ( rămasă pentru votul final );

Carmen-Ileana Mihălcescu 45. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Este Pl-x 626/2020. Avem şase poziţii cu amendamente admise. Procedură de urgenţă. Iniţiatorul, domnul Roman, a luat cuvântul deja pe această propunere legislativă. Comisia pentru administraţie sau cea pentru buget, prezentarea raportului comun. Domnul Zisopol.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimată doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, Raport comun asupra Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 7 octombrie 2020. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma examinării online a propunerii legislative, membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi cei ai Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun de adoptare a Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul raport comun. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. La dezbateri generale dacă sunt intervenţii? Da. Domnul Tudor Benga. Vă rog.

Tudor - Vlad Benga Bună ziua! Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Un lucru doream să precizez. Bulibăşeala de mai devreme cu cele două proiecte de lege nu e taman întâmplătoare. Bineînţeles că e foarte bine să dăm cât mai multe resurse către administraţiile locale, bineînţeles că anul acesta este un an cu particularităţi şi resurse de care este nevoie în teritoriu. Ceea ce însă cred că e important de precizat este că valsul acesta anual, în care distribuţia procentuală a cotelor defalcate se schimbă - şi chestia aceasta a început odată cu revoluţia fiscală a lui peşte prăjit, iniţiată în 2017 de PSD Dragnea. Dacă ne vom tot juca ani şi ani şi le vom schimba, asta nu va crea predictibilitate fiscală. Dacă acest mod, an de an, de a schimba distribuţia procentuală, se împământeneşte, aceasta va deveni an de an un mod de rectificare bugetară mascată şi nu acesta este drumul către cât mai multă putere de decizie în teritoriu şi cât mai multă descentralizare. Mulţumesc frumos de tot.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte... (Domnul deputat Benedek Zacharie solicită să ia cuvântul.) Ba da, mai sunt intervenţii la dezbateri generale. Vă rog.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Bineînţeles că UDMR susţine această propunere legislativă, dar doresc să fac o precizare. Mai există, mai există prin Parlament, încă două în Camera Deputaţilor, încă două propuneri legislative pe acest subiect şi ar fi fost bine dacă şi cele două propuneri legislative, adică Pl-x 413/2017 şi propunerea UDMR, Pl-x 431/2017 ar fi primit raport de respingere şi atunci am fi încheiat acest subiect. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Florin Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Eu am prezentat punctul de vedere, am încercat să explic, să înţeleagă toată lumea de ce e nevoie ca, cu două luni de zile înainte de sfârşitul anului să avem o predicţie foarte clară despre modul în care sunt distribuite la nivel local cotele din impozitul pe venit. Administraţia nu e o treabă nici uşoară şi nici foarte predictibilă, din păcate, în ultima perioadă, pentru că fiecare Guvern a avut propria viziune de distribuire a acestor surse la nivel local. Cert este că toate au avut un punct de vedere comun, în sensul că au vrut cât mai mulţi bani la Bucureşti şi cât mai puţini bani la nivel local. Este pentru prima dată, vă repet, când un Guvern îşi întoarce cu adevărat faţa către autorităţile locale. Eu, cel puţin, l-am întrebat pe ministrul finanţelor de mai multe ori dacă este de acord cu această repartizare, pentru că niciun ministru de finanţe, până acum, până la Florin Cîţu, nu a fost de acord cu creşterea procentelor pentru cotele defalcate din impozitul pe venit. E normal ca aceşti bani să rămână la nivel local. E nevoie de bani mai mulţi, ca şi venituri proprii, ale autorităţilor locale, atât timp cât cheltuielile cresc, iar, din păcate, şi noi, din Parlament, le dăm de foarte multe ori diferite sarcini în plus, fără a le şi transfera sursele de finanţare. Vreau doar să-i spun colegului meu Tudor Benga că de aceste prevederi va beneficia şi Braşovul, condus de primarul Coliban, va beneficia şi Alba Iulia, condusă de primarul Pleşa, va beneficia şi Timişoara, condusă de domnul Fritz, şi toate localităţile conduse de cei 40-50 de primari ai USR. E bine că aveţi primari acum. Poate o să înţelegeţi mai exact care sunt necesităţile unor comunităţi. Nu cer aceste lucruri pentru ei, cer pentru a-şi acoperi, în acest caz, nevoile necesare în vreme de pandemie. Nimic mai mult, nimic mai complicat, totul este foarte simplu! Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu.

Bogdan-Ionel Rodeanu Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Este un proiect pe care Uniunea Salvaţi România îl va susţine astăzi, aşa cum este votat în fiecare an. Dincolo de orice predictibilitate care ar trebui să existe în zona de finanţare a administraţiei publice, încă ne străduim ca la finalul fiecărui an să introducem şi să armonizăm sume necesare pentru ca administraţiile publice din România să-şi desfăşoare activitatea cât de cât sau să supravieţuiască. În acest moment, sincer, vă spunem că ne luptăm din greu şi vă putem relata situaţii de neimaginat pe care le-am găsit în administraţia publică locală. Ceea ce USR îşi asumă este cheltuirea banului public într-un mod eficient şi cât mai transparent. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dacă la titlul legii sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptat. De la poziţia 2 la poziţia 6 dacă sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptate. Propunerea merge la votul final. Şi ultimul punct.