Carmen-Ileana Mihălcescu Ne întoarcem la poziţia 39, Propunerea legislativă pentru modificarea art. 32 din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale; Pl-x 173/2018; caracter ordinar. Prezentarea raportului comun suplimentar. Comisia pentru buget sau Comisia pentru administraţie publică? Sau... domnul Zisopol, vă rog.
Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimată doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, În şedinţa Comitetului liderilor grupurilor parlamentare din data de 13 noiembrie 2020, s-a decis retrimiterea Propunerii legislative pentru modificarea art. 32 din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din data de 5 martie 2019 şi punctul de vedere negativ al Guvernului. La lucrările Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi ale Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din data de 16 noiembrie, deputaţii au fost prezenţi conform listelor de prezenţă. În urma reexaminării online a propunerii legislative, membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi cei ai Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun suplimentar de respingere a propunerii legislative anterior amintite. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Da. Domnul Florin Roman. Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte. Am solicitat cuvântul în calitate de iniţiator. Practic, e pentru prima dată, după foarte, foarte mulţi ani, când o parte din banii care se colectează din impozitul pe venit, pe care-l plătim fiecare pe unde suntem, în localităţile noastre, rămâne la nivel local. Principala modificare constă în creşterea procentului din cotele defalcate din impozitul pe venit, care rămân la nivel local, la nivelul primăriilor de municipii, oraşe şi comune. Avem o creştere cu 2% şi această creştere este justificată, o dată, de autonomia locală şi de creşterea cheltuielilor pe care autorităţile publice locale le-au avut în perioada de pandemie pentru achiziţiile de aparatură medicală, materiale sanitare şi aşa mai departe. Era important să stabilim acest lucru astăzi, pentru ca toţi cei care îşi pregătesc bugetul pe anul viitor să ştie exact pe ce formulă de repartizare a cotelor defalcate din impozitul pe venit vor lucra începând de anul viitor. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Alfred Simonis. Vă rog.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, doamnă preşedinte. Da, Partidul Social Democrat susţine această iniţiativă. Este foarte important să ajutăm autorităţile locale, pentru că în această perioadă au avut cheltuieli majore, iar din partea Guvernului au avut sprijin spre deloc. Pe de altă parte, nu pot să nu susţin, ca timişorean, ca timişean, ori de câte ori vorbim despre descentralizare, despre autonomie locală, dacă doriţi, pentru că Timişoara şi Timişul contribuie, după Bucureşti, în ultimii 30 de ani, probabil cel mai mult la bugetul statului şi de 30 de ani primesc aproape nimic sau nimic înapoi. Prin urmare, e un prim pas ca banii fiecărei zone să rămână acolo şi poate vom continua cu aceste demersuri şi vom ajunge la un moment dat să se autofinanţeze fiecare regiune, astfel încât să nu mai fie nevoie neapărat să susţinem de la nivel local autorităţile centrale.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnule Simonis, veniţi puţin, vă rog? (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Da, doar o precizare. Domnul Florin Roman. Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Precizarea necesară, doamnă preşedinte, este că Guvernul susţine această iniţiativă legislativă şi este primul Guvern din ultimii 14 ani care e de acord cu creşterea procentului pentru cotele din impozitul pe venit care rămâne la nivel local.
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnilor, S-a creat o confuzie! Să ne înţelegem, că eram tare nedumerită! Noi dezbatem Propunerea legislativă Pl-x 173/2018. Ceea ce dumneavoastră vedeţi pe ecran, în spate...
Alfred - Robert Simonis Asta voiam să spun!
Carmen-Ileana Mihălcescu ...este o altă propunere legislativă. Această propunere Pl-x 173/2018, la care aţi intervenit în mod eronat amândoi, este o propunere de respingere. Da?
Alfred - Robert Simonis Doamnă preşedinte, Ecranul din spatele dumneavoastră arată proiectul pe care-l dezbatem.
Alfred - Robert Simonis Şi eu, şi domnul Roman ne-am lăsat influenţaţi...
Carmen-Ileana Mihălcescu Exact! Am fost în eroare. Aţi fost în eroare!
Alfred - Robert Simonis Am fost în eroare din cauza erorii făcute de stafful Camerei Deputaţilor, pentru că noi citim acolo!
Carmen-Ileana Mihălcescu Ei, nu mai daţi vina pe ei, lăsaţi-i!
Alfred - Robert Simonis Haideţi atunci să reluăm dezbaterile pe Pl-x 173/2018 şi revenim la Pl-x 626/2020.
Carmen-Ileana Mihălcescu Bun. La Pl-x 173/2018 s-a citit raportul, domnul Zisopol deja a citit raportul. Domnule Florin Roman, vă rog să interveniţi.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte. Doar pentru clarificare. Au fost trei iniţiative legislative, cu trei variante de împărţire a acestor cote din impozitul pe venit la nivel local. Pl-x 173/2018 a fost discutată şi a fost respinsă, ca urmare a adoptării Pl-x 626/2020. Practic, pe această decizie există consens şi fac şi precizarea că urmare a notei primite de la Departamentul Legislativ şi având în vedere modificările aduse la art. 32, se impune corelarea art. 33 alin. (3), astfel sintagma "de 18,5" se va înlocui cu sintagma "de 14%". Iar, tot ca şi corelare legislativă, la art. 1 avem "Legea pentru modificarea şi completarea art. 32 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale". Deci, ca procedură, vă propunem respingerea... A venit cu raport de respingere Pl-x 173/2018 de la comisii şi cu raport de adoptare Pl-x 626/2020, având obiect de reglementare comun. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Staţi puţin, că acum noi suntem la Pl-x 173/2018! Nu le putem lua la pachet. Dacă mai sunt alte intervenţii pe această respingere, la Pl-x 173/2018? Nu mai sunt. Propunerea merge la votul final. Ce s-a întâmplat? (Vociferări.) Cu respingere la Pl-x 173/2018 şi... OK. Perfect! Mai departe. Poziţia 41... pentru colegii de la Cameră, este Pl-x 472/2019. Bravo! V-a ieşit!