Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 32, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare; este PL-x 18/2020; caracter ordinar; procedură de urgenţă. Din partea Guvernului? Nu există Guvernul României. Din partea Comisiei pentru agricultură sau a Comisiei pentru buget, pentru prezentarea raportului. Vă rog. Domnul Vişan.
George-Gabriel Vişan Mulţumesc, doamnă preşedinte. Aţi făcut o observaţie foarte corectă - nu există Guvernul României. Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare. Proiectul de lege supus dezbaterii online are ca obiect de reglementare modificarea unor acte normative din domeniul agriculturii, precum şi din domeniul fiscal-bugetar. Principalele prevederi se referă la: modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013, prin prelungirea termenului de la care devine obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, suspendarea aplicării în anul 2020 a Legii nr. 509/2006, amânarea intrării în vigoare a Legii nr. 133/2019, abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată. În urma dezbaterii online a proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport comun de adoptare a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1, amendamentele respinse regăsindu-se în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. La dezbateri generale, domnul deputat Magyar Loránd. Vă rog. Faceţi legătura cu domnul deputat Magyar Loránd? Doreşte să intervină la dezbateri generale.
Loránd-Bálint Magyar Bună ziua, doamnă preşedinte!
Carmen-Ileana Mihălcescu Bună ziua! Vă ascultăm.
Loránd-Bálint Magyar Grupul UDMR susţine această iniţiativă legislativă. Considerăm că ordonanţa de urgenţă trebuie modificată şi trebuie să redeschidem şi pieţele în spaţii închise, de tip hală. Considerăm că nu este normal, în condiţiile în care supermarketurile rămân deschise, pieţele de tip hale să fie închise. Considerăm că revenim la normalitate şi asigurăm condiţiile corespunzătoare atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător, să aibă acces la alimente de calitate superioare. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Daniel Suciu, dezbateri generale. Vă rog.
Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Da, acolo ar fi trebuit să fie Guvernul Partidului Naţional Liberal. Şi vreau să vă spun tehnic ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce vom vota noi astăzi. Guvernul liberal vine şi ne spune că închide pieţele, iar parlamentarii Partidului Naţional Liberal, astăzi, în comisie, au votat împotriva acestei decizii. Cred că este cel mai bun lucru pe care îl puteaţi face, stimaţi colegi, pentru că o asemenea măsură este aberantă, este o prostie, şi pieţele, pentru producătorii români, trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi de prevenţie. Şi pentru că ieri - şi cu asta o să închei - până şi cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, chiar şi "Înger, îngeraşul meu", o să-i rog pe colegii noştri, dacă tot au această apropiere faţă de biserică, să încerce alt verset din Biblie, care spune: "Ne lepădăm de Satana!". Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Florin Roman, vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, E adevărat, se închid pieţe. Şi aceste pieţe, chiar organizate în aer liber, sunt închise în special acolo unde sunt primari ai Partidului Social Democrat. (Vociferări.) Iar cei care doriţi să vă convingeţi de acest lucru, mergeţi în teritoriu şi veţi vedea că se repetă acelaşi scenariu din perioada stării de urgenţă, când, deşi Guvernul Partidului Naţional Liberal a prins în ordonanţa militară menţinerea deschisă a pieţelor, foarte mulţi primari ai Partidului Social Democrat, la comandă politică, au ţinut acele pieţe în aer liber închise, deşi deasupra lor nu era decât un acoperiş. Partidul Social Democrat politizează absolut orice. Partidul Social Democrat, cel care plânge de mila oamenilor, este acelaşi Partid Social Democrat vechi, condus de Liviu Dragnea, care a alungat românii din ţară. Partidul Social Democrat nou este Partidul Social Democrat vechi, acelaşi căruia nu i-a păsat niciodată de români. Pentru că mai întâi i-a scos în stradă cu Ordonanţa nr. 13, apoi i-a bătut în stradă, în 10 august, şi acum mimează un anumit interes, o anumită grijă faţă de românul de rând. Oameni buni, sunt aceiaşi PSD-işti care v-au bătut în stradă şi care v-au alungat din ţară! (Vociferări.) Acum... (Vociferări.) Doamnă Şarapatin, dacă aveţi ceva de spus, veniţi la tribună, nu vă ascundeţi în ultima bancă!
Carmen-Ileana Mihălcescu Nu dialogaţi cu sala, domnule Roman, vă rog! Mulţumesc.
Florin-Claudiu Roman Vă rog, spuneţi-i şi colegei noastre, care stă în ultima bancă şi vociferează, dacă are ceva de spus, să vină la microfon!
Carmen-Ileana Mihălcescu Avantajul dumneavoastră este că sunteţi la tribună. Vă rog, domnule Roman.
Florin-Claudiu Roman Da. Păi, o invit şi pe doamna la tribună. Deci, oameni buni, nu vă lăsaţi minţiţi de aceiaşi PSD-işti conduşi de Liviu Dragnea! (Vociferări.) Nu este niciun nou PSD, este acelaşi vechi PSD! (Vociferări.) Astăzi colegii au votat, la comisie, o ordonanţă care are foarte multe lucruri bune. Aşa cum ne-am obişnuit, Partidul Social Democrat, majoritatea toxică şi nocivă din Camera Deputaţilor, intervine pe ordonanţele de urgenţă ale Guvernului şi le modifică. Colegii noştri au susţinut în comisie o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Ceea ce se întâmplă la ora actuală este, din păcate, un joc politic, de campanie, ieftin. PSD-iştii speră că vor mai obţine nişte voturi. Nu le pasă de voi, oameni buni! Pentru că, dacă le păsa de voi, nu se opuneau acelor măsuri pe care le-am luat la începutul pandemiei. Vă amintiţi - n-au fost de acord cu sancţiunile, n-au fost de acord cu amenzile, n-au fost de acord cu restricţiile. Pe ei i-a interesat un singur lucru, ca în plină pandemie să fim singura ţară din lume în care nu există restricţii. De ce? Pentru ca să crească numărul infectărilor. Şi, atunci, cine este de vină că acest număr al infectărilor creşte? Sigur, aşa cum aţi auzit de la socialişti, de la acest microfon, de vină sunt liberalii. (Vociferări.) De parcă pandemie este doar în România. De parcă pandemie nu este în Statele Unite, nu este în Italia, nu este în Germania, nu este în Franţa, în lumea întreagă. De parcă, de exemplu, în Franţa nu au fost măsuri de restricţionare a pieţelor din spaţii deschise. Ceea ce faceţi dumneavoastră este o bătaie de joc la adresa producătorului român. În momentul în care, în mod intenţionat, nu faceţi distincţia între pieţe în spaţii deschise şi pieţe în spaţii închise înseamnă că nu vă pasă. Dragi români, nu vă lăsaţi păcăliţi!
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumim, domnule Roman.
Florin-Claudiu Roman Un singur lucru trebuie să ştiţi. Nu-i interesează sănătatea dumneavoastră, îi interesează voturile dumneavoastră, pentru ca Dragnea să poată să trăiască bine-mersi în puşcărie!
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Daniel Suciu. Vă rog.
Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Prea multe cuvinte, ca să ascundeţi o bâlbâială. Mai spun o dată. Guvernul PNL închide pieţele, parlamentarii PNL votează, cu o singură excepţie, pentru amendamentul socialiştilor. Cui... cui... sau cine se gândeşte la voturile românilor, în plină pandemie? PSD sau PNL? Cine insistă cu atâta abnegaţie, demnă de o cauză mai bună, să ţinem alegeri, când avem 10.000 de cazuri pe zi? PSD sau PNL? Aveţi ocazia, stimaţi colegi de la PNL, să demonstraţi că sănătatea este mai importantă şi să vă duceţi la Senat şi să fiţi de acord cu iniţiativa noastră legislativă. Sănătatea, într-adevăr, este mai importantă decât orice!
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Drulă.
Vasile-Daniel Suciu Şi apropo! Nu vorbiţi de producătorii români pe care tocmai i-aţi scos în frig, pe străzi, să-şi vândă bruma de muncă! Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Drulă. Vă rog. Şi apoi trecem la dezbaterea pe articole.
Cătălin Drulă Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Fără îndoială, această măsură, a închiderii pieţelor agroalimentare, a fost una pripită şi nejustificată. Şi, mai degrabă pare o măsură luată în compensare, pentru că n-au fost luate acele măsuri mai stricte, care erau cerute de specialişti. Pentru că ştim cu toţii că urmează acele alegeri, pe 6 decembrie. Pieţele agroalimentare şi, în general, vânzarea de hrană a rămas deschisă peste tot în lume. E un serviciu esenţial. Prin urmare, USR-PLUS nu este de acord cu închiderea pieţelor agroalimentare, bineînţeles. Dincolo de acest lucru, rămâne acest proiect de lege, care este complet aberant. În primul rând, e neconstituţional. Ceea ce pare să fie, până la urmă, şi o minge servită la fileu de PSD-PNL, dar n-ar fi prima dată, iar tehnic şi juridic e un dezastru. Păi, ce treabă au bâlciurile cu serviciile esenţiale, de care tocmai vorbeam? (Vociferări.) Ce treabă au talciocurile cu serviciile esenţiale? Una e vânzarea de hrană, care a rămas deschisă în toate ţările, pentru că oamenii trebuie să-şi cumpere mâncare, şi alta sunt bâlciurile. Acest amendament zice, nici mai mult, nici mai puţin, că bâlciurile şi talciocurile nu vor putea fi închise niciodată, în nicio stare de alertă. Că avem o inundaţie, că avem o epidemie de holeră într-un judeţ, cândva, în viitor, această lege blochează, de acum şi până la sfârşitul timpurilor, închiderea bâlciurilor şi a talciocurilor, care astfel devin sfinte. Ceva mai iresponsabil şi mai populist n-am auzit! De fapt, aici avem prinsă esenţa tratării de către clasa politică a pandemiei, anul acesta - într-un spirit populist şi în batjocură faţă de măsurile necesare, de PSD; într-un spirit populist şi în batjocură faţă de măsurile necesare, de PNL, care e cu ochii pe sondaje şi pe alegeri, mai degrabă, decât pe măsurile de sănătate publică. La această măsură, care, aşa cum e scrisă, este neconstituţională, cu un amendament lipit la o lege care e despre cu totul altceva, şi aberantă şi iresponsabilă faţă de procesul legislativ, ne vom abţine la vot.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Gabriel Andronache. Şi, imediat, domnul Petru Movilă. Să faceţi legătura, vă rog.
Gabriel Andronache Da. O simplă completare, doamnă preşedinte de şedinţă. Vă mulţumesc pentru că mi-aţi dat cuvântul. Este o repetare a modului inadecvat, neconstituţional, neregulamentar, de reglementare, pe care majoritatea din Parlament, respectiv Grupul parlamentar al PSD... Procedură pe care a mai aplicat-o şi în cazul stării de alertă. Practic, dumneavoastră reglementaţi într-un domeniu în care poate reglementa doar Guvernul, prin hotărâre de Guvern, sau administraţia, autoritatea publică locală, prin hotărâre de consiliu local sau prin hotărâre de consiliu judeţean, dar în special prin hotărâre de consiliu local. Cum puteţi aduce o normă în lege, la nivel primar, care în mod evident aparţine autorităţilor publice locale, ca şi competenţă? Vă daţi seama ce faceţi prin această normă? Din perspectivă constituţională, vă substituiţi autorităţilor publice locale, ceea ce este de neconceput. Fac un ultim apel. Retrageţi această grozăvie neconstituţională! Nu puteţi aduce într-o lege, fie ea şi de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă, o normă care are eminamente caracter administrativ! Reflectaţi la această chestiune! Şi să sperăm că nu o veţi supune votului final. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Şi domnul Petru Movilă.
Petru Movilă Bună ziua, stimaţi colegi! Suntem într-o situaţie, din nou, ieşită din comun, aceea în care se încearcă legiferarea doar pentru secvenţe, pentru sectoare de activitate economică. În viziunea noastră, a Partidului Mişcarea Populară, noi credem că trebuie să existe o singură regulă valabilă pentru toţi, fie că vorbim de malluri, de supermarketuri, de biserici, de pieţe, de târguri, de oboare sau de alte spaţii comerciale sau activităţi publice, regula trebuie să fie aceeaşi pentru toţi. Faptul că se încearcă legiferarea pe secvenţe, pe tipuri de activităţi, este un lucru grav. Regulile privind protecţia în perioada de pandemie trebuie să fie aceleaşi, şi activităţile economice, instituţiile trebuie să fie tratate cu aceeaşi măsură, pentru că şi în mall-uri sunt oameni care îşi câştigă pâinea, şi la biserici, şi în pieţe, şi în târguri, şi în oboare, şi la bâlciuri. Din acest punct de vedere, clar, credem că este responsabilitatea administraţiilor locale să reglementeze în interiorul legilor, în interiorul reglementărilor naţionale funcţionarea unora dintre aceste activităţi, în funcţie de nivelul de infectare cu COVID al cetăţenilor din zonă, al participanţilor la aceste activităţi economice. Este unul din marile semne de întrebare ale românilor, de ce anumite activităţi economice se pot derula, cu respectarea acelor reguli minimale - măşti şi distanţare socială -, şi altele nu, de ce bisericile trebuie închise şi mall-urile sau supermarketurile nu. Deci trebuie să venim pe reglementare naţională egal distribuită pentru toate activităţile economice, şi administraţiile locale, acolo unde sunt situaţii, împreună cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, cu prefecturile, să decidă ce se întâmplă. La fel trebuie să gândim şi pentru şcoli. Sunt foarte multe localităţi din România în care nu există COVID, iar şcolile respective sunt închise, pentru că este o reglementare general valabilă. Trebuie să mergem pe reglementări secvenţiale, în funcţie de localităţi. Din punct de vedere constituţional, şi noi considerăm că această reglementare nu trebuie să ajungă într-o lege. Pe de altă parte, Guvernul trebuie să-şi asume clar responsabilitatea unui tratament egal şi corect pentru toţi cei care desfăşoară activităţi economice, activităţi publice.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnule Popescu, vă rog să vă întoarceţi în bancă! Citiţi prevederile regulamentare de la procedura de urgenţă. Vă rog să vă întoarceţi! Nota 2! Vă mulţumesc. La titlul legii dacă sunt intervenţii sau comentarii? Nu sunt. (Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.) Pe procedură? Serios?! Procedură. Vă rog frumos, procedură.
Pavel Popescu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Pe procedură, vă spun că aici este forul suprem de legiferare a ţării şi aici lucrurile trebuie să fie spuse foarte clar.
Carmen-Ileana Mihălcescu Procedură! La revedere! Vă rog să vă întoarceţi în bancă dacă nu aveţi motive procedurale pe care să le invocaţi! Vă mulţumesc.
Pavel Popescu Doamnă, am motive personale pe procedură, da? Citiţi regulamentul, da? Dacă mă simt atacat personal de colegii mei...
Carmen-Ileana Mihălcescu Personal vă simţiţi atacat?!
Pavel Popescu Da, personal! Şi vă explic. Trebuie să ştiţi, dragi colegi, şi cei de la PSD, şi cei de la USR, colegii noştri viitori de guvernare, un singur lucru. Atunci când eşti la guvernare într-o perioadă istorică, pandemică, la nivel global, îţi asumi lucruri. Nu eraţi voi, ieri şi alaltăieri, din ambele partide, cu primari în toate pieţele României...
Carmen-Ileana Mihălcescu Personal. Spuneţi-ne cu ce vă simţiţi atacat, vă rog frumos!
Pavel Popescu ... speriindu-i pe cei care vindeau că se închid pieţele,...
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Pavel Popescu, nu întreceţi măsura!
Pavel Popescu ...în timp ce ele erau deschise?
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Popescu!
Pavel Popescu Nu sunteţi voi, astăzi, cei care vă puneţi specialişti pe listele parlamentare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie?! Nu veniţi voi cu specialişti, în timp ce invocaţi că nu trebuie să facem alegeri? De unde atâta ipocrizie? Cum aveţi curaj să vă urcaţi în acest Parlament şi să cereţi să nu se facă alegeri, în timp ce vă faceţi bannere, în timp ce vă puneţi tot felul de reclame şi filmuleţe despre cât de nenorocit e PNL în această pandemie. Singurul partid care şi-a asumat cu adevărat să treacă prin istoria aceasta a ţării...
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Popescu, haideţi, gata, am înţeles! Vă mulţumesc.
Pavel Popescu Doamnă preşedinte, Este dreptul meu să spun adevărul în acest Parlament! Gata cu ipocrizia! Scoateţi-vă oamenii de pe liste!
Carmen-Ileana Mihălcescu Dacă la titlul legii sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. De la poziţia 2 la poziţia 10 sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptate. Şi învăţaţi pronumele de politeţe, domnule coleg! Măcar atât. (Vociferări.) Nu, nu respectaţi nicio regulă, ca dovadă că şi ai dumneavoastră colegi vă spun acest lucru. Dacă de la 2 la 10 sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final.