10 noiembrie 2020 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (PL-x 15/2020) ( rămasă pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 27, Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989; PL-x 15/2020. Ne aflăm în procedură de urgenţă şi are caracter organic. Amendamentele admise sunt doar în număr de două. Guvernul României? Nu există. Din partea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, pentru prezentarea raportului? Se află cineva în sală pentru asta? Ne ajută cineva de la Comisia pentru cultură? Prezentarea raportului? Dacă nu, îl citesc eu, dacă nu avem pe nimeni. Betty!

Beatrice Tudor Mulţumesc, doamnă preşedinte. Raport comun privind Cererea de reexaminare formulată de Preşedintele României asupra Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi abrogarea Legii nr. 556/2004 privind înfiinţarea acestui institut. Legea, adoptată de Parlamentul României, a fost transmisă spre promulgare Preşedintelui României la data de 18 iunie 2020. În temeiul art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată şi având în vedere competenţa exclusivă a Parlamentului, Preşedintele României a solicitat reexaminarea Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenţi, admiterea Cererii de reexaminare a Preşedintelui României şi, în consecinţă, întocmirea unui raport comun de adoptare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, cu amendamente prevăzute în anexa ce face parte integrantă din prezentul raport. Prin obiectul de reglementare şi conţinutul său, legea face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Da, înainte de a intra în dezbateri generale, avem o notă de informare. Violeta, o să te rog să o prezinţi!

Violeta Răduţ Mulţumesc frumos.

Carmen-Ileana Mihălcescu Să specifici şi Pl-x, te rog.