3 noiembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (PL-x 613/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache La poziţia 14 avem Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii; PL-x 613/2020. Din partea Comisiei juridice? Vă rog, doamnă deputat Căruceru, prezentaţi raportul! PL-x 613. Vă dau eu raportul, doamnă, dacă nu-l aveţi. Vă rog, doamnă Căruceru, vă rog, prezentaţi raportul Comisiei juridice.

Aida-Cristina Căruceru Mulţumesc, domnule preşedinte. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Dacă la dezbateri generale sunt intervenţii? Domnul Năsui. Vă rog. Domnul Năsui, din partea Grupului USR.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Şi mulţumesc frumos tuturor grupurilor parlamentare - PSD, PNL -, care au susţinut acest proiect de lege şi la Senat, şi în Camera Deputaţilor. Mulţumesc frumos domnului Halici, preşedintele Comisiei juridice, domnului George Vişan, alături de care am semnat acest proiect de lege. Foarte scurt. Despre ce este vorba? Tot despre birocratizare! Avem foarte multe hârtii care se cer deodată, acum. În oglindă cu ce am făcut deja pentru firme, pentru societăţi comerciale, facem şi pentru ONG-uri, pentru asociaţii şi fundaţii, eliminăm foarte multe cazuri în care se cere acea faimoasă declaraţie de beneficiar real, care a fost un chin foarte mare birocratic pentru foarte multe persoane. Am reuşit s-o scoatem de la firme, acum o scoatem şi de la ONG-uri, debirocratizăm. Scoatem nevoia să fie şi un act constitutiv, să fie şi un statut, le facem una singură, exact ca la firme. Şi sunt foarte multe lucruri pe care le facem, care oglindesc modificările pe care le-am făcut în sectorul comercial. Să le facem şi în sectorul nonprofit. Treaba ONG-urilor este să se ocupe de domeniul lor de activitate, să ajute oamenii, să facă transparenţă, să facă ceea ce-şi doresc ele, ceea ce şi-au propus, nu să facă hârtii inutile şi nu să lucreze foarte mult pentru stat, şi nu să fie amendate dacă nu au bifat cum trebuie nu ştiu ce formular. Genul acesta de legi sunt legi care pot să facă din Parlamentul acesta o instituţie mai credibilă în ochii oamenilor, legi care nu ajută pe cineva anume, ci ajută pe toată lumea şi toată industria. De aceea, vă mulţumesc pentru susţinerea acestei legi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Domnul Márton Árpád, vă rog. La dezbateri generale.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi colegi de la USR, În mod evident vom susţine acest proiect de lege şi ne bucurăm că vă preocupă această problematică. Sper să vă aduceţi aminte, în Comisia de cultură, când vreţi să luaţi cu cealaltă mână ceea ce daţi acum cu o mână. Adică, în Legea privind modificarea Legii legate de informaţiile publice, să nu legiferaţi contrar acestor intenţii expuse aici, să nu puneţi în cârca ONG-urilor nişte obligaţii de care nu se pot ţine! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Avem 8 amendamente respinse. Dacă se susţine vreunul? Nu. Avem 128 de amendamente admise. La titlul legii, intervenţii? De la 2 la 50, intervenţii? De la 50 la 100? De la 101 la 128? Rămâne la votul final; are caracter ordinar.