3 noiembrie 2020 – Aprobarea desfăşurării lucrărilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi a Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi în paralel cu plenul, pentru a dezbate proiectele aflate pe ordinea de zi care nu au raport.

Florin Iordache Bună ziua, stimaţi colegi! Vă propun să luaţi loc, să putem începe. Vă anunţ că, din totalul celor 326 de deputaţi, sunt prezenţi 105. Ordinea de zi şi programul au fost distribuite. Vom discuta iniţiativele care au fost cuprinse în ordinea de zi. (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.) Imediat. Pentru început, chestiuni procedurale, domnul lider Simonis, Grupul PSD. Şi apoi colegii, dacă doresc.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Avem 3 comisii care au cerut acordul plenului de a lucra în paralel cu plenul, şi anume Comisia pentru cultură, Comisia pentru apărare şi Comisia juridică. Şi vă rog să întrebaţi colegii, liderii de grup, dacă sunt de acord. Dacă nu, să supunem votului această propunere.

Florin Iordache Păi, dacă este consens, nu cred că există... Domnul Benedek Zacharie, Grupul UDMR. Vă rog.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Suntem de acord ca şi comisiile să lucreze în paralel cu plenul, dar ar trebui să ţinem cont, începând de săptămâna viitoare, şi comisiile să lucreze, dacă de la 11,00 avem plen, şi comisiile să lucreze până la ora 10,00, pentru că avem o grămadă de propuneri legislative la care nu avem încă rapoartele, care o să vină, probabil, în paralel, cât ţinem noi plenul. Şi, atunci, cel puţin, să existe o oră de când se finalizează comisiile şi până când începe plenul. Dacă azi începem la ora 11,00, comisiile trebuiau să finalizeze până la ora 10,00. Vă rog mult să ţinem cont de această propunere, începând de săptămâna viitoare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Propunerea dumneavoastră este foarte pertinentă. În acelaşi timp, rog Comitetul liderilor... că până la urmă dumneavoastră sunteţi cei care aprobaţi programul de lucru. Avem, într-adevăr, o ordine de zi foarte stufoasă, dar, la o primă lectură, văd că din 30 şi ceva de iniţiative n-avem rapoarte nici la 7 sau 8 dintre ele. Deci, de aceea, am rugămintea ca pe viitor Comitetul liderilor să stabilească modul de lucru astfel încât să nu se mai suprapună... şi să poată veni, să facem rapoartele. Domnul Drulă. Vă rog.

Cătălin Drulă Nu e... Nu e consens pe...

Florin Iordache A, nu sunteţi de acord! (Vociferări.)

Cătălin Drulă Trebuia să fie acordul meu. Fără acordul meu nu. Daţi-mi drumul la microfon! Nu suntem de acord. Deci nu există consensul liderilor. Grupul USR nu este de acord cu acest mod de lucru, cu desfăşurarea şedinţelor de comisii în paralel cu plenul. Aşa că, dacă doriţi să luaţi această decizie, trebuie să o supuneţi votului.

Florin Iordache Domnul Simonis. Vă rog. Grupul UDMR? De acord. Grupul PNL? De acord. Minorităţi? De acord.

Alfred - Robert Simonis Domnule preşedinte...

Florin Iordache Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Ştiţi, avem o vorbă: "Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge". Domnul Drulă, care a întârziat la şedinţa de plen, a fost informat că acum 3 minute s-a luat decizia, prin consens. Or, în lipsa reprezentanţilor Grupului USR, s-a considerat că nimeni nu se opune.

Cătălin Drulă Nu e adevărat! Este aici viceliderul şi...

Alfred - Robert Simonis A spus viceliderul la tribună că nu e de acord?

Cătălin Drulă N-a apucat...

Alfred - Robert Simonis S-a constatat de la prezidiul Camerei Deputaţilor că se poate lucra, că avem consens. Să ne întoarcem acum 3 minute şi să luăm vot şi să... Putem să votăm ce-a fost alaltăieri, dacă doriţi, să reluăm. Nu ştiu...

Florin Iordache Da. Domnule coleg...

Alfred - Robert Simonis Hai să încercăm să ajungem la timp la şedinţă şi să nu avem problemele astea!

Florin Iordache Numai puţin. Voi supune votului. Mai puţin Grupul USR, care nu este de acord. Toate grupurile parlamentare sunt de acord să lucreze în paralel cu plenul. Bun. Să înceapă votul. (Vociferări.) Am finalizat. Am depăşit. (Vot electronic la distanţă.)

Cătălin Drulă Vot! Vot!

Florin Iordache Păi, vot. Asta fac!

Cătălin Drulă Vot!

Florin Iordache Am spus, mai puţin Grupul USR - toate celelalte grupuri susţin. Repet, mai puţin Grupul USR - toate grupurile parlamentare susţin. Pentru a putea finaliza. Păi, pe de o parte, stimaţi colegi, doriţi să avem proiecte. Pe partea cealaltă, dacă din partea comisiilor, care nu lucrează, nu avem rapoarte, despre ce discutăm? Deci, voturi pentru - 77, voturi împotrivă - 10, o abţinere. Cele 3 comisii nominalizate lucrează în paralel cu plenul. Alte chestiuni procedurale dacă sunt? Domnule Márton, doriţi să interveniţi? (Vociferări.) A, bun!