27 octombrie 2020 – Dezbateri asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate (PL-x 641/2019) ( retrimis comisiilor ).

Florin Iordache 38. Proiectul de Lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate; PL-x 641/2019. Raport comun Comisia juridică, Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru buget. Cine prezintă raportul? Vă rog. Domnul Vişan.

George-Gabriel Vişan Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate. Proiectul de lege supus dezbaterii online are ca obiect de reglementare instituirea unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, în scopul dezvoltării activităţilor economice, al creării de locuri de muncă şi al creşterii veniturilor bugetare. Astfel, sunt avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, fiind exceptate terenurile care intră sub incidenţa Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". În urma examinării online a proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor trei comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport comun de adoptare a Proiectului de Lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Roman, la dezbateri generale.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În cazul în care acest proiect de lege va trece de votul plenului Camerei Deputaţilor, Grupul Partidului Naţional Liberal va ataca acest proiect de lege la Curtea Constituţională a României, pentru că avem voinţă şi, spre deosebire de alţii, avem şi un grup care ne permite să avem numărul necesar de semnături pentru a ataca singuri la Curtea Constituţională a României. Deşi domnul Nicolae înţeleg că a trecut la alt partid, umbra Domniei Sale încă bântuie deasupra Partidului Social Democrat. Ştiţi foarte bine, stimaţi colegi, că acest proiect a fost declarat deja o dată neconstituţional. Ştiţi foarte bine că nu s-a schimbat aproape nimic în ceea ce aţi pus prima dată în proiectul de lege. Şi, prin urmare, să stea toată lumea liniştită, inclusiv domnul Dragnea acolo, în puşcărie, unde e, că nu va fi paradis fiscal la Belina. Vom ataca la Curtea Constituţională, în cazul în care Partidul Social Democrat nu înţelege ceea ce clamează. Eu nu cred că PSD-ul cel nou trebuie să susţină PSD-ul cel vechi. E un moment foarte bun să demonstraţi că sunteţi altceva. Şi, dacă sunteţi altceva, atunci vă cerem să votaţi împotriva unui proiect care, ştiţi foarte bine, înseamnă un paradis fiscal pentru visurile lui Dragnea din puşcărie. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Drulă.

Cătălin Drulă Avem un proiect de lege iniţiat de... L-aţi pierdut, dragi colegi... Hagi, nu? A spus Şerban Nicolae. L-aţi pierdut pe Gheorghe Hagi. Un proiect cu regim fiscal derogatoriu pentru cazinouri, pe insule, nu ştiu dacă e Belina sau prin ce lacuri se întâmplă. Dar, ce vreau să vă zic e că constat de vreo două luni, aşa, tot felul de proiecte dubioase în Parlament, care sunt pe câteva teme: pe terenuri, pe imobiliare, acesta cu cazinourile, cu păcănelele. Mă rog, şi pe la Guvern mai auzisem ceva cu păcănelele şi mă gândeam, aşa, imobiliare, păcănele, arme pentru infractori. Parcă suntem într-un episod de "Netflix" cu mafioţi aici. Aceasta este realitatea pe care o trăim de câteva săptămâni şi se tot încearcă nişte proiecte, cum a fost şi cel cu Romexpo, că dacă am vorbit de... în care privatizăm pe gratis un teren al statului, cum este şi acesta, în care pentru nişte şmecheri se scot impozitele, ca să poată să-şi facă nu ştiu ce cazinouri şi păcănele pe nu ştiu ce insule. De ce? Astea sunt priorităţile României, acum când suntem în pandemie, când avem probleme economice? Şi se tot încearcă să fie împinse aşa, se mai retrag, se mai bagă. Evident că nu sunt în interesul public aceste proiecte, ci în interesul unor persoane, în interes clientelar. Vom vota, evident, împotrivă. Dacă trece proiectul, suntem gata să semnăm o sesizare către Curtea Constituţională, împreună cu partidele care doresc să facă acest lucru, şi vă cerem să opriţi acest asalt al zonei interlope asupra Parlamentului, sau câteodată chiar şi al Guvernului. Mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Am trecut de la domnul Nicolae la mitralieră. Văd că mitraliera acum bântuie înspre oamenii noi cu năravuri vechi. Haideţi să vorbim deschis nişte lucruri. Tot aud de chestiunea cu Romexpo, cu sute de mii de... sau, cum spuneţi dumneavoastră, de hectare de teren date cuiva pentru nu ştiu ce megatun. Eu am auzit altceva. Eu am auzit că, de exemplu, o firmă concurentă - Nepi, dacă nu mă înşel, dar dumneavoastră o cunoaşteţi bine, că, din câte ştiu, e apropiată de Fundaţia "Dan Voiculescu" - are un interes de a dezvolta un proiect imobiliar, ceea ce nu e rău, zic eu. Numai că, prin această lege, ce a făcut Parlamentul, a spus: "Terenul acela nu pleacă nicăieri şi acolo nu se va construi niciodată nimic în domeniul imobiliar". Acolo vor rămâne spaţii expoziţionale. Asta spune legea votată de către Parlamentul României. Ceea ce faceţi dumneavoastră nu este decât o imensă manipulare. Am să fac o dezvăluire. În ziua în care s-a votat acest proiect de lege m-a sunat cineva din partea acestei companii private şi, ca să vezi, ca să fie de încredere, mi-a spus că a vorbit cu un coleg de la USR. I-am spus: "Domnule, cred că aţi greşit! Aţi sunat la Grupul PNL". M-aş bucura ca atunci când se încearcă lansarea unor fake news-uri să fie şi probate, pentru că altfel aceste lucruri se întorc împotriva celor care le-au iniţiat. Dacă o să insistaţi pe acest subiect, şi m-aş bucura să insistaţi, o să pun la dispoziţie, de fapt, ce este în spatele acestei campanii care, vezi Doamne, are grijă de ceea ce se întâmplă cu situaţia de la Romexpo. Şi atunci, stimaţi colegi, unii dintre dumneavoastră, veţi observa că nu sunteţi atât de sfinţiţi, de daţi cu apă sfinţită precum susţineţi, de regulă, în mediul online, unde încercaţi să generaţi o percepţie, în baza unei campanii de fake news. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnule Drulă, ia insistaţi, că parcă eraţi colegi de alianţă! Ia insistaţi dumneavoastră!

Cătălin Drulă E foarte simplu. Atunci când un teren care valorează 300 de milioane de euro este privatizat pe gratis, asta se numeşte tun imobiliar şi devalizarea statului. Despre probe sper să întrebe procurorii, sper să întrebe ce s-a întâmplat cu poziţia Guvernului, care s-a pierdut prin sertare şi n-a mai ajuns la Parlament. Şi mai sper ceva, ca, pe 11 noiembrie, când Curtea Constituţională se va pronunţa pe sesizarea făcută de noi, să vă daţi demisia din Parlament, domnule Roman, în momentul în care CCR va constata că această lege este neconstituţională, pentru că este un furt de la poporul român.

Florin Iordache Dar nu spuneţi ce faceţi dumneavoastră dacă Curtea va spune că e constituţională. Domnul Simonis. Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Pe mine, domnule Roman, domnule Drulă, nu mă sună niciun proprietar de mare mall sau de mall-uri din România, nici din greşeală, nici intenţionat, ca să-mi spună cum să votez legi în Parlamentul României. Pare că pe dumneavoastră vă caută, ceea ce este cel puţin imoral. (Aplauze.) Domnul Barna nu mai este în sală tura aceasta, dar îi adresez întrebarea asta, retorică, e adevărat. Domnule Barna, săptămâna trecută vă întrebam cum veţi face dumneavoastră Guvern cu domnul Roman şi cu Claudiu Năsui. Săptămâna asta vă întreb din nou. Domnule Barna, şi domnule Orban, cum veţi face Guvern cu domnul Roman şi cu domnul Drulă, lideri ai grupurilor parlamentare al PNL, respectiv USR?! Va fi extrem de interesant, dar dramatic pentru ţara asta. Ca să revenim la legea pe care o dezbatem, până la urmă, că, dincolo de modurile şi de traficul de influenţă din spatele zidurilor Grupurilor PNL şi USR, avem o lege pe care o dezbatem astăzi. Şi încep aşa. Domnule Iordache, vă rog să identificaţi în raport dacă avem vreo posibilitate de a elimina de la regimul fiscal derogatoriu activitatea de jocuri de noroc, respectiv cazinouri. Dacă avem undeva un amendament admis în forma asta, să o eliminăm din start. Dacă nu, să convocăm o comisie şi să facem eliminarea acelui tip de activitate astăzi, în timpul plenului. Pentru că ceea ce dumneavoastră n-aţi văzut sau n-aţi citit, ori n-aţi înţeles, ceea ce e explicabil, este următorul lucru: această iniţiativă, care într-adevăr a fost depusă în urmă cu doi ani de Şerban Nicolae, şi care de doi ani de zile stă în sertare, are nişte modificări substanţiale. Dacă pe baza acelei iniţiative orice insuliţă, chiar şi din Herăstrău, de exemplu, ar fi beneficiat de regim fiscal derogatoriu, deci şi persoane private şi juridice, astăzi sunt amendamente care dimensionează şi pun o limită. Beneficiază de regim fiscal derogatoriu insulele care au peste 35 de hectare. Ştiţi cine are insule mai mari de 35 de hectare, în România? (Vociferări.) În România! Grecia încă nu e din România! Ştiţi cine are mai mult de 35 de hectare? Statul român are astfel de insule. Practic, dumneavoastră vă opuneţi ca statul român să poată desfăşura activităţi şi să revitalizeze acele insule care - în toată lumea aceasta dezvoltată există regim fiscal derogatoriu la ele! - care se dezvoltă datorită acestui regim fiscal derogatoriu. Staţi să crească bălării pe ele, staţi să nu se întâmple nimic, pentru că vreţi dumneavoastră să nu fie nu ştiu ce cazinouri. Foarte bine! Haideţi să scoatem din raport cazinourile! Belina. Oameni buni, ori aveţi memorie scurtă, ori n-aţi înţeles nimic nici atunci! Păi, n-aţi venit acum o lună, două, în Parlament, să ne spuneţi că Belina s-a întors la statul român, pentru că a expirat concesiunea? Dumneavoastră ne-aţi spus! Orban ne-a spus! Ne-a minţit Orban? Ca să înţeleg. Păi, dacă Belina acum e la Guvern, la statul român, înseamnă că de această lege a beneficiat statul român, nu altcineva! Haideţi să nu credeţi că suntem ... (Vociferări.) Chiar credeţi dumneavoastră că nimeni nu poate să înţeleagă ceea ce dumneavoastră ne spuneţi aici? E foarte simplu. Statul român are aceste insule mari. Haideţi să se investească în ele! Este o lege-cadru prin care se pot dezvolta zone de turism din România. (Aplauze.)

Florin Iordache Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Foarte scurt, domnule preşedinte. Să stea liniştit liderul de grup al PSD. Din decembrie, după alegerile parlamentare, Partidul Naţional Liberal, împreună cu forţele democratice vor guverna România. Să nu aibă nicio grijă de treaba asta! Iar Partidul Social Democrat va fi trimis acolo unde îi este locul - în opoziţie. Sigur că vom fi atenţi atunci când ne vom alege partenerii de guvernare. În altă ordine de idei, vreau să vă spun cu sinceritate - şi sper să nu vă supăraţi - atâta timp cât există PSD, ne este teamă, domnule lider, că o să rămânem şi fără aer, pentru că sunteţi în stare să furaţi şi aerul pe care-l respirăm. Aţi dovedit asta în timpul guvernării dumneavoastră. Spuneţi: "Vor trece în patrimoniul statului". Păi, şi Belina a fost la stat până n-aţi ciordit-o, ca să spun aşa, transferând-o la consiliul judeţean şi de acolo la TelDrum. Gata, s-a terminat cu tunurile! În guvernarea PNL tot ceea ce este administrat de stat este administrat de stat, nu pleacă spre prietenii politici, aşa cum aţi făcut dumneavoastră, dând insule şi apoi legi ca, acolo, să vă jucaţi la păcănele sau mai ştiu eu ce, împreună cu tinerii dumneavoastră colegi. La revedere!

Florin Iordache Da. Domnul Simonis.

Alfred - Robert Simonis Pare că domnul Roman continuă să ne spună aşa - gata cu tunurile altora! Să rămână doar tunurile dumneavoastră - asta vreţi să spuneţi dumneavoastră. Pentru că, de trei luni de zile, de şase luni de zile, încercăm să vă facem să înţelegeţi să nu vindeţi companii româneşti la preţuri de nimic, dar nu faceţi altceva decât să daţi ordonanţe peste ordonanţe, să atacaţi la Curtea Constituţională legi care vă interzic să vindeţi companii româneşti. Alea sunt tunurile, domnule Roman! Companiile profitabile pe care dumneavoastră le vindeţi acum la preţuri de nimic. Pe de altă parte, domnule preşedinte, cred că pentru a elimina şi ultima îndoială asupra acestei iniţiative, ar fi foarte important ca tipul acela de activitate, şi anume jocul de noroc, cazinoul, să fie eliminat din această iniţiativă. Dacă nu găsim varianta să o facem în raport, am să vă cer retrimiterea o săptămână la comisii pentru a fi eliminat acel tip de activitate. Şi să înţeleagă toţi cei care ascultă manipularea celor care se pregătesc să devină aliaţi şi să formeze un nou Guvern, dar se acuză de trafic de influenţă în fiecare zi, că aceste insule mai mari de 35 de hectare, în proprietatea statului român, pot fi dezvoltate turistic dacă există acest tip de stimulent. Prin urmare, dacă nu avem variantă, vă rog să o retrimitem o săptămână la comisie.

Florin Iordache Bun. Întreb, pentru a nu mai avea vot. USR? De acord. PNL? De acord. PMP? De acord. UDMR? De acord. Se retrimite la comisii; termen o săptămână.