27 octombrie 2020 – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile (PL-x 438/2019) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 37. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile; PL-x 438/2020; procedură de urgenţă. Avem raport de la Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru apărare. Cine prezintă raportul? Vă rog, raportul.

Bogdan-Ionel Rodeanu Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile. În conformitate cu prevederile art. 94 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, precum şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate, cu dezbatere şi avizare pe fond, în procedură de urgenţă, vizavi de proiectul mai sus menţionat, transmis cu adresa PL-x 438/2020 şi înregistrat la comisii. Camera Deputaţilor - Cameră decizională Senatul, primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 16 iulie 2020. Consiliul Legislativ avizează favorabil. Obiectul de reglementare priveşte modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2014, în sensul stabilirii atribuţiilor DSU, prin prevederea că această structură operaţională coordonează integrat şi permanent, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de asigurare şi coordonare a fluxurilor umane, materiale, financiare şi de altă natură. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a examinat proiectul de lege în data de 12 octombrie 2020. Atât membrii Comisiei pentru administraţie publică, precum şi cei ai Comisiei pentru apărare au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei, cu amendamentele admise prezentate în anexa la prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă nu sunt intervenţii... Sunt intervenţii? Da, domnule Roman, vă rog. Avem 47 de amendamente admise. O iniţiativă bună. Guvernul este prezent şi o susţine. Vă rog, domnule Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Şi Grupul PNL susţine acest proiect de lege. Dincolo de ceea ce s-a spus de la acest microfon odată cu citirea raportului, trebuie să înţelegem că nu rezolvă doar o problemă de paralelism între structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, ci şi o chestiune de eficienţă în salvarea de vieţi omeneşti. Înţeleg că la nivelul Inspectoratului se lucrează foarte serios la acea structură care va permite scurtarea timpului de intervenţie în interiorul fiecărui judeţ la 20 de minute, ceea ce este esenţial pentru că aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, în special în zonele izolate, în zonele de munte, am avut destule probleme, iar atunci când au apărut aceste probleme, au început instituţiile statului să se calce pe picioare una pe alta. Din acest punct de vedere, mă bucur, domnule Arafat, că aţi ajuns la o înţelegere cu colegii dumneavoastră de minister. Şi sper ca după ce această lege va fi publicată în Monitorul Oficial să şi vedem în judeţe, că se întâmplă ceea ce v-aţi propus prin acest proiect de lege. Şi, practic, cu ajutorul dumneavoastră şi al bunului Dumnezeu, să avem cât mai multe... victime şi cât mai puţine probleme, cât mai puţine bâlbe din partea autorităţilor statului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. O iniţiativă bună. Văd că are susţinere din partea tuturor... Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? De la 2 la 47, dacă sunt intervenţii? Nu. Mulţumesc. Rămâne la votul final, la finalizarea dezbaterilor. Mergem mai departe.