27 octombrie 2020 – Aprobarea suplimentării ordinii de zi.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Distinşi colegi parlamentari, Constat că acum, la final de sesiune parlamentară, Regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor are tot mai mult rol doar orientativ. De asemenea, cele stabilite în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi în Comitetul liderilor reprezintă doar ghidaje de formă la nivelul unor comisii de specialitate ale Camerei. În mod concret, puteţi constata chiar raportându-vă la proiectele aflate pe ordinea de zi de astăzi, 40 la număr. Mai mult de jumătate nu au raport din partea comisiilor de specialitate. Prin urmare, nu vor fi dezbătute. Degeaba Biroul permanent şi Comitetul liderilor mobilează generos ordinea de zi cu proiecte, unele promovate în regim de urgenţă, câtă vreme comisiile de specialitate nu se întrunesc sau refuză şi nu formulează raport la unele proiecte legislative, chiar în condiţiile în care termenele stabilite sunt expirate de luni de zile. Partidul Mişcarea Populară a solicitat mai multe săptămâni la rând introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului privitor la construirea spitalelor regionale şi nici până azi nu s-a ajuns la un raport al comisiilor de specialitate. De asemenea, am solicitat, şi săptămâna aceasta şi în cea anterioară, introducerea pe ordinea de zi a Proiectului de Lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Degeaba. Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă nici măcar nu s-a întrunit în şedinţă de două săptămâni încoace. Vă întreb, în acest context, mai este valabil Regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor? Şi ce rol mai au Biroul permanent şi Comitetul liderilor, câtă vreme oricum ceea ce hotărăsc nu se respectă? Vă întreb, ce veţi face pentru a readuce responsabilitatea şi respectul pentru normativele noastre, organizatorice, implicit la nivelul forului legislativ şi în comisiile de specialitate? Vă mulţumesc pentru atenţie.

Florin Iordache Procedură, da, domnul... Liderul Grupului USR, vă rog. (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.)

Cătălin Drulă Are drept la replică.

Alfred - Robert Simonis Nu, nu, vreau să continui ideea. Domnule preşedinte, Mulţumesc. Domnul Paşcan are mare dreptate. În general, pe final de mandat, ar trebui să ne uităm prin sertarele Parlamentului, să vedem toate iniţiativele care au un caracter de urgenţă şi să încercăm să funcţionăm, să lucrăm mai mult în comisii şi să facem mai multe şedinţe de plen, astfel încât finalul legislaturii să ne aducă în faţa unei situaţii în care sunt foarte puţine proiecte neadoptate. Din păcate, Comisia pentru cultură are mai mult de o lună de când n-a fost întrunită. Probabil că domnul Ştirbu a intrat în vacanţă. Probabil că e în campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Însă, pe această cale, îl rog, deocamdată, să convoace Comisia pentru cultură şi să aprobe, să avizeze, să dea raport favorabil sau nu, fiecărei iniţiative care se află la acea comisie. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă rog.

Cătălin Drulă Da. Vreau să vă solicit introducerea pe ordinea de zi, prin consens, conform Regulamentului, a PL-x 578/2020. Este ordonanţa Guvernului pentru semnarea electronică a documentaţiilor de urbanism. A trecut prin Parlament, prin ambele Camere, neschimbată faţă de forma emisă de Guvernul Orban şi are raport dat ieri de comisia finală, Comisia pentru tehnologia informaţiei. E doar pentru a ajunge legea de adoptare, pentru a fi complet. Securitatea juridică e importantă pentru autorizaţii de construire şi aşa mai departe, în perioada aceasta de pandemie să fie circuitul electronic, în loc să mai plimbe oamenii mape şi dosare. Deci, dacă toţi liderii de grup sunt de acord, are raport, e în forma agreată de Guvern.

Florin Iordache Asta voi face. Dacă liderii de grup sunt...? Grupul PSD? De acord. Grupul PNL? De acord. PMP? UDMR? Deci există consens, deci nu mai... Acolo unde există consens, poate fi introdus. Bun. Dacă mai sunt alte chestiuni procedurale? Nu. Intrăm în ordinea de zi.