Florin Iordache Începem cu poziţia nr. 1, cererea de urmărire penală, şi aşa mai departe. Deci, din acest moment, cei opt colegi vor avea posibilitatea să voteze şi vor fi adăugaţi la cvorum. Mulţumesc. Continuăm. În urma discuţiilor din şedinţa de Birou permanent, cât şi a Comitetului liderilor, avem astăzi pe ordinea de zi Solicitarea nr. 1904/C/2020 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de efectuare a urmăririi penale împotriva domnului deputat Nicolae Bănicioiu, fost ministru al sănătăţii şi fost ministru al tineretului şi sportului, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul nr. 528/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Raportul Comisiei juridice şi proiectul de hotărâre întocmit de comisie v-au fost distribuite. În Biroul permanent şi în Comitetul liderilor am stabilit prezentarea raportului Comisiei juridice. Avem apoi dezbateri asupra scrisorii Procurorului General şi a Raportului Comisiei juridice. În final avem vot secret cu bile asupra proiectului de hotărâre. Dau cuvântul doamnei Laura Moagher, din partea Comisiei juridice, pentru prezentare. Vă rog, doamnă.
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport privind cererea de urmărire penală faţă de domnul Nicolae Bănicioiu, fost ministru, în prezent deputat în Parlamentul României. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, în şedinţa din data de 21 octombrie 2020, a luat în discuţie scrisoarea doamnei Gabriela Scutea, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care transmite solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea exercitării de către Camera Deputaţilor a dreptului de a cere urmărirea penală faţă de domnul deputat Nicolae Bănicioiu, fost ministru. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înaintat Camerei Deputaţilor solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de domnul deputat Nicolae Bănicioiu. Membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au analizat solicitarea Procurorului General al Parchetului. În urma exprimării punctelor de vedere, s-a trecut la procedura de vot secret, conform prevederilor art. 158 alin. (5) din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Rezultatul votului a fost următorul: 19 voturi pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale; două voturi împotriva cererii de efectuare a urmăririi penale. Având în vedere rezultatul votului, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât să înainteze Biroului permanent prezentul raport, cu recomandarea ca plenul Camerei Deputaţilor să aprobe cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de domnul Nicolae Bănicioiu, fost ministru, în prezent deputat în Parlamentul României. Proiectul de hotărâre se regăseşte în anexă. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. V-a fost distribuit proiectul. Dacă din partea grupurilor parlamentare? Începem din partea stângă, Grupul USR. Domnul lider Cătălin Drulă. Vă rog.
Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte. Vom vota pentru ridicarea imunităţii. Vom vota la vedere. Am cerut să fie şi o cameră acolo, pentru cine doreşte să nu îşi expună votul, să fie vizibil. Eu nu ştiu dacă domnul Bănicioiu este vinovat sau nu, dar aceasta trebuie să hotărască justiţia şi aşa trebuie să fie în cazul tuturor parlamentarilor, întotdeauna, şi cred că astăzi va fi ridicată această imunitate. Domnul Bănicioiu nici nu mai face parte din Grupul PSD. Este şi înainte de campanie electorală cu câteva zile, dar mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul domnului Eugen Bejinariu, şi în cazul domnului Bodog, şi în cazul doamnei Plumb, unde Partidul Social Democrat a făcut scut în jurul lor, i-a protejat de ceea ce toţi cetăţenii trebuie să facă, adică să se prezinte în faţa justiţiei. Nu uităm aceste lucruri, nu uităm că PSD a dat atacuri la justiţie timp de trei ani de zile şi ne dorim ca pe viitor, şi în legislatura care urmează, şi în toate, parlamentarii să fie egali cu toţi ceilalţi cetăţeni în faţa legii. Imunitatea trebuie să fie numai pentru declaraţiile politice, aşa cum este şi în celelalte parlamente, nu pentru celelalte infracţiuni. Acolo procurorii şi justiţia trebuie să poată să-şi urmeze cursul şi chiar vom susţine în cadrul unei reforme constituţionale ca parlamentarii, şi inclusiv foştii miniştri, să nu mai fie protejaţi de această blestemată imunitate care i-a protejat de braţul lung al legii de foarte multe ori, prin votul dumneavoastră, al colegilor lor. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Continuăm. Grupul PNL. Domnul Florin Roman. Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Constituţia sfântă spune că nimeni nu este mai presus de lege. Nici chiar noi, parlamentarii, nu suntem mai presus de lege. Şi, prin urmare, Grupul Partidului Naţional Liberal va vota, ca de fiecare dată, atunci când există astfel de solicitări, indiferent de numele pe care vine solicitarea, sau de grupul politic, va vota afirmativ, pentru ca toţi colegii care au probleme de natură penală să poată să meargă în faţa procurorilor şi ulterior în sălile de judecată să-şi susţină nevinovăţia. Colegii din Grupul PNL vor vota în favoarea solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi colegii din Partidul Naţional Liberal vor vota la vedere această solicitare. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PMP. Voi da cuvântul tuturor celor care doresc să intervină.
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Cum spunea şi antevorbitorul meu, colegii din PMP vor vota în favoarea acestei cereri şi, la fel, noi, cei din Partidul Mişcarea Populară, vom vota cu bilele la vedere, pentru că suntem oameni corecţi, oneşti şi vrem să dăm un mesaj clar.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul UDMR? Domnul Benedek Zacharie. Vă rog.
Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul UDMR va vota ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului şi nu vom vota cu bilele la vedere, pentru că noi avem încredere în colegii noştri. Vă mulţumim.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Faceţi legătura cu doamna deputat Ana Birchall.
Ana Birchall Bună ziua! Voi vota pentru ridicarea imunităţii şi eu sper ca, pe viitor, în atât de necesara reformă constituţională, Parlamentul României şi orice parlamentar să nu mai aibă imunitate decât pentru vot şi pentru declaraţiile politice. Într-adevăr, legea trebuie să fie egală pentru toţi şi vinovăţia sau nevinovăţia trebuie să fie stabilite în sala de judecată, nu în Parlamentul României. Şi sper ca pe viitor să nu mai avem rapoarte MCV în care, de exemplu, domnul senator Bodog a fost menţionat, sau şi alţii au fost menţionaţi, tocmai pentru că s-au ascuns sub imunitatea parlamentară, lovind în interesele şi în imaginea României. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Continuăm. Din partea minorităţilor doreşte cineva? Nu. Din partea Grupului PSD, domnul lider Alfred Simonis. Vă rog.
Alfred - Robert Simonis Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Tot mă chinui să caut şi eu o zi în care avem consens şi nu politizăm nimic. Nu reuşesc să prind acea zi în acest mandat. Nu Grupul USR a cerut o cameră la votul pe ridicarea imunităţii. De fiecare dată aceste voturi au fost filmate şi transmise în direct. Am avut această consultare în Comitetul liderilor şi cu toţii am stabilit ca acest vot şi de data aceasta să fie transmis în direct. Observ, constat în glasul colegilor de la USR o tristeţe, pentru că, neavând ce acuza, despre ceea ce face PSD în prezent, se întoarce la anii trecuţi, când, într-adevăr, s-au făcut greşeli. Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, colegii deputaţi, membri ai Partidului Social Democrat, vor vota la vedere, în favoarea ridicării imunităţii parlamentare a domnului Nicolae Bănicioiu.
Florin Iordache Mulţumesc. Dacă nu mai sunt alte intervenţii, am finalizat dezbaterile. Proiectul de hotărâre v-a fost distribuit, stimaţi colegi. Urmează dezbaterea pe articole. Dacă la titlu sunt obiecţii? Nu. La preambul, intervenţii? Nu. La articolul unic dacă sunt intervenţii? Nu. Urmează votul secret cu bile. Aşa cum v-am anunţat, votul se va desfăşura în Sala "Barbu Catargiu", după următorul program: De acum şi până la 11,50, deci 20 de minute - Grupul Parlamentar al PSD şi deputaţii neafiliaţi; De la 11,50 până la 12,05 - Grupul parlamentar al PNL; 12,05 - Grupul USR; 12,15 - Grupul parlamentar PRO România; 12,25 - Grupul parlamentar al UDMR; La 12,35 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; Iar la 12,45 - Grupul parlamentar al PMP. În sală vor fi permanent prezenţi chestorii care înmânează bilele, cât şi secretarul care consemnează prezenţa deputaţilor. Vă rog, stimaţi colegi, liderii grupurilor parlamentare, vă rog să constituim o comisie de numărare şi validare. Din partea Grupului PNL, domnul Roman. Vă rog, faceţi propuneri. Grupul PNL? Din partea Grupului PSD, domnul Vasile Cîtea va fi reprezentant. Grupul PNL, vă rog, faceţi propuneri pentru Comisia de numărare şi validare. Grupul PNL? Grupul USR, faceţi... Domnule Andronache, vă rog, faceţi... Domnul Andronache, Grupul PNL.
Gabriel Andronache Din partea Grupului PNL îl propunem pe domnul Pavel Popescu pentru Comisia de numărare şi validare.
Florin Iordache Mulţumesc. Grupul USR?
Bogdan-Ionel Rodeanu Din partea Grupului USR, domnul deputat Vlad Duruş ne va reprezenta. Mulţumesc.
Florin Iordache Grupul UDMR?
Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Din partea UDMR, domnul Kulcsár-Terza József-György. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Da, domnule Andronache, vă rog.
Gabriel Andronache Din motive obiective, domnul Pavel Popescu nu poate participa. De aceea, îl propunem pe domnul deputat Gigel Ştirbu. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Şi din partea Grupului PMP?
Ionuţ Simionca Din partea Grupului PMP, îl propunem pe colegul nostru, Gabriel Rădulescu. Mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Din partea minorităţilor, nominalizare? Nu. Bun. Supun votului dumneavoastră această propunere. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă) Cu unanimitate, cu 82 de voturi pentru, comisia a fost aprobată. Deci, invit grupurile parlamentare, PSD... Şi apoi urmăriţi programul pe care vi l-am anunţat. După exercitarea votului
Florin Iordache Vă rog să luaţi loc, stimaţi colegi, să putem începe. Îl rog pe domnul Leoreanu. Domnule chestor, vă rog să prezentaţi rezultatul.
Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vă prezint procesul-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputaţi asupra Proiectului de Hotărâre privind cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de domnul Nicolae Bănicioiu, fost ministru şi membru al Camerei Deputaţilor. Comisia de numărare şi validare a voturilor, procedând la verificarea şi numărarea voturilor exprimate de deputaţi, prin vot secret cu bile, asupra Proiectului de Hotărâre privind cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de domnul Nicolae Bănicioiu, fost ministru şi membru al Camerei Deputaţilor, în dosarul nr. 528/P/2019 a constatat următoarele: Potrivit art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată şi a art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, hotărârea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Având în vedere că din totalul de 326 de deputaţi au fost prezenţi 214, din care 202 au votat "pentru", se constată că a fost adoptată Hotărârea privind cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de domnul Nicolae Bănicioiu, fost ministru şi membru al Camerei Deputaţilor, în dosarul nr. 528/P/2019. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Intrăm în ordinea de zi. Dacă sunt...? Da, domnule Andronache, vă rog. Şi apoi domnul Paşcan, faceţi legătura cu domnul Paşcan. Domnul Andronache, vă rog.