20 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2020 pentru prorogarea termenului de aplicare a măsurilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică (PL-x 442/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2020 pentru prorogarea termenului de aplicare a măsurilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică; PL-x 442/2020. Comisia pentru industrii. Domnul preşedinte Bumb. Vă rog, prezentaţi raportul.

Sorin-Ioan Bumb Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Raport asupra Proiectului de Lege PL-x 442/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2020 pentru prorogarea termenului de aplicare a măsurilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 21 iulie 2020. Ordonanţa de urgenţă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare aprobarea următoarelor măsuri: prelungirea obligaţiei Societăţii Complexul Energetic Hunedoara - S.A. de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem, la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, în condiţiile reglementărilor emise de ANRE, în vederea menţinerii nivelului de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional, până la data de 31 decembrie 2020, prelungirea obligaţiei pentru Operatorul de transport şi sistem - Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. de a stabili capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem, reprezentând rezerva terţiară lentă, până la data de 31 decembrie 2020. De asemenea, se menţine prevederea din Ordonanţa de urgenţă nr. 26/2018, respectiv ca, în cazul unor situaţii accidentale sau neprevăzute în funcţionarea grupurilor energetice din cadrul centralelor termoelectrice Mintia şi Paroşeni, care determină indisponibilitatea tehnică şi financiară cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, să poată fi cesionate drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractele de vânzare-cumpărare a serviciilor tehnologice de sistem, în conformitate cu reglementările emise de ANRE. Perioada propusă pentru aplicarea măsurilor este de la 1 iulie 2020 până la 31 decembrie 2020. Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor propune adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2020. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Dacă sunt intervenţii din partea colegilor? Nu sunt. Avem şase amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. De la 3 la 6 dacă sunt intervenţii? Rămâne la votul final; are caracter ordinar. Mergem mai departe.