14 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art. 1 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri (PL-x 431/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache Poziţia 15, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 1 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri; PL-x 431/2020. Din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Domnul preşedinte Solomon, Comisia pentru muncă. Vă rog, prezentaţi raportul.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 1 din Legea nr. 52/2011, în sensul introducerii în categoria beneficiarilor muncii prestate de zilieri şi a autorităţilor publice locale. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. A fost adoptat de Senat în 30 iunie 2020. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Da, Grupul UDMR. Vă rog, doamnă deputat. Doamna deputat Csép Andrea. Vă rog, doamnă.

Éva-Andrea Csép Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Prin acest proiect de lege, o să oferim autorităţilor publice locale dreptul de a angaja temporar zilieri. Ştim cu toţii foarte bine că numărul de angajaţi este limitat în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale. În ciuda faptului că au nişte clădiri care trebuie întreţinute, nu pot angaja personal. Totodată, va ajuta, pentru că, pentru a efectua aceste lucrări, de reparaţii, de exemplu, atunci, pentru o singură zi sau două zile, pot beneficia de lucrul pe care îl prestează zilierii. Precis că vă puneţi cu toţii întrebarea, de ce nu apelăm la cei care fac muncă în folosul comunităţii, cei cu ajutoare sociale şi de ce nu sunt prestate aceste lucrări de către aceste persoane. Ştim cu toţii foarte bine şi cred că vedem îndeaproape că aceşti oameni nu pot efectua o muncă de calitate. Sunt lucrări în care trebuie intervenit cu mai mult profesionalism şi cu mai multă responsabilitate. UDMR a iniţiat acest proiect de lege, întrucât credem că ar fi timpul să putem să ajutăm, parţial, şi UAT-urile, unităţile administrativ-teritoriale. Mulţumesc pentru sprijin Comisiei pentru muncă şi domnului preşedinte Solomon, pentru adoptarea acestui proiect de lege. Şi mulţumesc pentru sprijinul colegilor.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Domnul Seidler, vă rog. Grupul USR.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. Această modificare este a noua modificare a acestei legi în ultimii 4 ani. Mediul de afaceri ne cere să fim predictibili şi stabili în procesul de legiferare. Şi nouă şi Guvernului. Referitor la această lege, nu reuşim, ba chiar eşuăm. Sigur, modificarea de faţă aduce înapoi în lege o prevedere care a existat şi anterior. Explicaţia, în schimb, nu stă acolo unde a precizat doamna deputat care a vorbit anterior, pentru că muncile ziliere, în general, sunt munci necalificate. Cu toate astea, într-adevăr, există situaţii în care administraţia publică locală ar putea beneficia de munca zilierilor. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 5 amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? De la poziţia 2 la poziţia 5? Nu. Rămâne la votul final.