14 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti (PL-x 11/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache Bun! Haideţi să intrăm în ordinea de zi. 1. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti; PL-x 11/2020. Îl invit pe domnul preşedinte Buicu să prezinte raportul comun al Comisiei pentru sănătate şi al Comisiei pentru buget. Domnul Buicu şi apoi intervenţii.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Este vorba despre un raport comun de înlocuire asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în Clubul Colectiv. Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare extinderea perioadei pentru care se suportă plata tratamentelor medicale şi a cheltuielilor aferente tratamentului în străinătate pentru aceste persoane, pe o perioadă nelimitată, în condiţiile în care, actualmente, această plată a fost reglementată anual, pentru perioada 2015-2020. La întocmirea prezentului raport comun de înlocuire, comisiile au avut în vedere avizele favorabile de la Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii din data de 13 octombrie 2020. În urma examinării proiectului de lege, membrii celor două comisii - Comisia pentru sănătate şi familie şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci - au hotărât să propună spre adoptare raportul comun de înlocuire, cu amendamentele admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Doamna deputat Oana Bîzgan. Şi apoi faceţi legătura cu domnul deputat Ungureanu.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Colectiv, un cuvânt cu atât de puternică încărcătură! Sunt convinsă că pentru mulţi dintre noi! 250 de destine schimbate într-un minut! 65 de vieţi pierdute şi alte 185 care luptă zi de zi să se regăsească, iar lupta lor este una din ce în ce mai grea şi mai apăsătoare pe zi ce trece. De 5 ani de zile aceşti oameni aşteaptă ca noi să le venim în întâmpinare, să le redăm dreptul la demnitate! Avem astăzi şansa aceasta şi le datorăm tuturor acestor oameni măcar atât! Şi ne datorăm nouă şi întregii ţări, să dăm astăzi un vot favorabil acestei legi! Acest proiect legislativ nu aparţine niciunui partid politic, la fel cum nu aparţine niciunei deputate sau senatoare pe persoană fizică! Acest proiect legislativ este proiectul instituţiei Parlamentului României! Este proiectul prin care întreg Parlamentul României îşi cere iertare, iertare faţă de victime, iertare faţă de familiile lor, iertare faţă de întreaga naţie, pentru că o astfel de tragedie a fost posibilă în România. Supravieţuitorilor le datorăm o lege care să le permită să-şi trateze rănile fizice şi să-şi mai aline puţin din rănile psihice. Votul de astăzi nu va fi, aşa cum se întâmplă de obicei, unul politic. Colectiv a fost pentru România un motor al schimbării. Tragedia a schimbat ceva în fiecare dintre noi, iar eu şi mulţi dintre noi, astăzi, suntem aici datorită acestei tragedii. Pe cei 65 de tineri şi tinere, care şi-au pierdut viaţa, însă, acest proiect nu-i mai poate ajuta.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Faceţi legătura cu domnul deputat Ungureanu, din partea Grupului USR.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Am avut nefericirea să văd ochii unui tată de copil care s-a stins la Colectiv, tatăl lui Narcis Hogea. Omul acela mi-a spus, atunci când m-a întâlnit, să am grijă, alături de colegii din Parlament, ca ceea ce s-a întâmplat cu copilul lui să nu se întâmple cu alţi mari arşi. Marea provocare pe care o avem ca stat, la această oră, este aceea de a avea grijă şi de alţi mari arşi, nu doar de cei care au trecut prin tragedia de le Colectiv. Şi domnul Hogea îmi spunea atunci "să lupt pentru ca în România să existe centre de mari arşi". La această oră, noi nu ne-am ţinut de promisiunea aceasta. Noi, ca stat, noi, ca oameni, de stat, trebuie să ştim că avem datoria să spunem un adevăr crunt. Primul instinct pe care-l are Ministerul Sănătăţii la această oră, când avem un mare ars în ţară, este să chemăm elicopterul sau să căutăm avioane şi locuri de mari arşi în spitale din Bruxelles sau din alte oraşe care au centre de mari arşi civilizate. România, la această oră, are o secţie renovată de mari arşi la Iaşi, dar care nu are încă toate dotările necesare pentru a face faţă unei tragedii mult mai mici decât cea de la Colectiv. Astăzi, facem o reparaţie morală faţă de o tragedie care ne-a zguduit pe toţi. Dar nu este de ajuns! Îi invit pe parlamentarii din Comisia pentru sănătate şi nu numai să se aplece, alături de Ministerul Sănătăţii şi să găsească soluţii în teren pentru mari arşi! Nu avem o secţie funcţională în capitală. Avem probleme imense şi trebuie să le rezolvăm, în aşa fel încât, atunci când ne mai întâlnim cu domnul Hogea, să putem să-i spunem că am rezolvat problema. Şi dacă, un copil al altuia, aşa cum a fost copilul Domniei Sale, va fi într-o situaţie limită, să putem să-l ajutăm, pentru că avem condiţii mai bune. Deocamdată, nu ne-am ţinut de cuvânt! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Doar o scurtă precizare, domnule preşedinte de şedinţă, pentru că s-a invocat punctul de vedere al Guvernului. În acest proiect de lege, Guvernul a făcut ceea ce trebuie, cinstind memoria acelor tineri, şi punctul de vedere al Guvernului este pozitiv... ca lucrurile să fie foarte clar înţelese. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Domnul Benedek. Întâi Grupul UDMR... În ordinea mărimii... Şi apoi Grupul PMP, domnul Simionca.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Într-adevăr, este o zi foarte importantă şi discutăm despre o iniţiativă legislativă care aduce nişte reparaţii, bineînţeles ulterioare, numai că ar trebui să mai reflectăm un pic, de ce s-a ajuns la posibilitatea de a se întâmpla ceea ce s-a întâmplat la Colectiv. Şi ar trebui ca şi justiţia să-şi facă după atâta timp treaba, să ştim cine a fost vinovat acolo, pentru că a existat eroare umană acolo, şi chiar a existat eroare umană, începând de la instituţiile statului, probabil, până la persoane private. Ar trebui şi partea aceasta rezolvată. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Simionca, Grupul PMP.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Şi Grupul PMP va susţine această iniţiativă legislativă. Este o reparaţie morală şi o reparaţie pe care noi trebuie să o facem în detrimentul politicilor rele care au fost făcute în România şi care au ţinut sistemul de sănătate blocat, iar aceste tratamente nu au putut fi făcute în România. Vreau să vă reamintesc că parlamentarii PMP au fost iniţiatorii unei propuneri legislative care a fost intitulată de presă Legea Colectiv, acea lege cu panouri de avertizare la intrarea în locaţii. Cel puţin acum, cetăţenii pot fi informaţi, ei pot să vadă că acea locaţie nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu şi să decidă ei, pe propria răspundere, dacă se expun unor riscuri sau nu se expun. Toţi parlamentarii PMP vor vota această iniţiativă legislativă.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii din partea colegilor? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea proiectului. La Titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. La Articolul unic, intervenţii? Nu. La 3 şi 4 marginal? Nu. Rămâne la votul final. Are caracter ordinar.