13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art. 199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x 103/2018) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu 18. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal; este PL-x 103/2018. Are caracter organic, 3 poziţii şi un singur amendament admis. Din partea Comisiei juridice, prezentarea raportului. Domnul Varga, vă rog.

Vasile Varga Mulţumesc, doamnă preşedinte. Într-adevăr, Comisia juridică a fost sesizată spre dezbatere în fond cu acest proiect de lege. Senatul a fost prima Cameră sesizată, care a adoptat iniţiativa legislativă. Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil. Comisia pentru drepturile omului şi Comisia pentru egalitatea de şanse, de asemenea. Guvernul, prin punctele de vedere transmise cu adresele din 2017 şi 2020, precizează că nu susţine adoptarea acestei iniţiative care are ca obiect de reglementare modificarea art. 199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracţiunilor, la art. 193 - Lovirea sau alte violenţe şi la art. 196 - Vătămarea corporală din culpă, săvârşite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, aşa cum este reglementat în prezent. În urma reexaminării iniţiativei legislative, a expunerii de motive, a avizului Consiliului Legislativ şi a punctelor de vedere transmise de Guvern, membrii Comisiei juridice au hotărât, cu unanimitate de voturi, menţinerea raportului de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea art. 199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu un amendament admis. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa face parte din categoria legilor organice.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. La dezbateri generale, doamna Adriana Săftoiu. Vă rog.

Ana Adriana Săftoiu Spun - în sfârşit, am ajuns în acest punct. Adică, punctul este următorul. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei domestice face plânge, după care îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări lucrurile sunt foarte simple. Odată ce o persoană depune plângere pentru că este bătută, este supusă violenţei domestice. Chiar dacă ulterior îşi va retrage această plângere, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de data asta de pedeapsă. Mulţumesc foarte mult comisiei juridice că, într-un final, a adus raportul şi putem vota această lege. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Doamna Oana Bîzgan. Vă rog.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral În sfârşit, aş spune şi eu. Reiau ceea ce spune colega mea, Adriana Săftoiu. În sfârşit reuşim să scoatem acest punct din Codul penal, care până acum nu făcea altceva decât să lase o portiţă celor care efectuau presiuni asupra victimelor, pentru a-şi retrage plângerea şi pentru a da uitării un act extrem de grav, care în România a ajuns la cote inimaginabile. Felicitări, Adriana Săftoiu! Felicitări celorlalţi colegi! Şi sper să avem un vot pozitiv în această direcţie, acum, pe final de mandat. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Doamna Iurişniţi. Vă rog.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, doamnă preşedinte. Ştim foarte bine că aşa cum arată într-un stat educaţia în momentul de faţă, aşa va arăta ţara peste ani de zile. Aşa putem spune şi în privinţa condiţiei femeilor. Aşa cum sunt tratate femeile într-un stat, aşa arată acea ţară. Haideţi să dăm un vot pozitiv pentru drepturile femeilor! Pentru ca ele să nu mai fie victime. Pentru ca ele să nu mai fie abuzate. Acest articol, art. 199, trebuia modificat de foarte mulţi ani. Acest proiect de lege stă în Comisia juridică. Comisia juridică a trenat foarte mult, iar acolo trebuia de mult modificat acest articol pe care îl aşteptam de ani de zile, noi, femeile. Pentru că, chiar dacă unele dintre noi, din această sală, nu suntem victime ale violenţei, suntem alături de ele, empatizăm şi suntem solidare. Pentru aceste învingătoare, victimele violenţei domestice. Prin urmare, Uniunea Salvaţi România va susţine acest proiect de lege. Este absolut necesar. Iar în calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse, salut în sfârşit o modificare care vine în favoarea femeilor, a statutului lor, a protecţiei femeilor în România. E nevoie ca oamenii, copiii, tinerii să fie informaţi zilnic despre ceea ce se întâmplă cu adevărat. Suntem ţara care are 51% femei, dar iată că o mare parte dintre ele sunt zilnic abuzate. 15.000 de plângeri penale sunt ale acestor femei, victime ale violenţei domestice. Haideţi, ca aceste numere, aceste cifre să nu le mai regăsim în viitor! Mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Doamna Ana Birchall. Vă rog.

Ana Birchall Bună ziua, doamnă preşedinte de şedinţă! Mulţumesc frumos. Aş vrea să o felicit pe doamna deputat Adriana Săftoiu pentru tenacitatea, profesionalismul şi răbdarea de care a dat dovadă în această perioadă, pentru maniera în care s-a luptat pentru ca astăzi să ajungem să discutăm despre acest proiect de lege extrem de important şi sper eu ca, prin votul nostru, care să fie un vot favorabil, să punem punct violenţei, pentru că ştim că violenţa naşte violenţă şi cred eu că prin votul nostru putem să spunem un hotărât "nu" violenţei de orice fel. Mulţumesc frumos.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Vasile Axinte. Domnul Halici. Vă rog.

Nicuşor Halici Doamnă preşedinte de şedinţă, Vreau să specific doar atât. Iniţiativa legislativă a avut toată susţinerea Partidului Social Democrat şi am dat un raport încă din decembrie 2019. Dacă iniţiatorii nu au fost pe deplin satisfăcuţi de iniţiativă, l-au întors în comisie, unde a stat până astăzi, şi astăzi, având un consens, cred că aducem plusvaloare şi acestei categorii de persoane defavorizate.

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Axinte doreşte să intervină. Vă rog să refaceţi legătura cu domnul Axinte. Între timp, domnul Márton Árpád. Vă rog.

Árpád-Francisc Márton Doamnă vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Mă bucur şi eu că astăzi, în sfârşit, cu toţii, suntem de acord că acest raport e bun. Dacă am fi avut o mai mare empatie din partea colegilor şi colegelor noastre, deputaţi, acum câteva săptămâni, când a fost acelaşi raport care a fost retrimis la comisie, deja de vreo trei săptămâni am fi avut această lege pe care acum văd că o salută toată lumea. Poate ar fi bine să ne ascultăm, să nu se întâmple exact ca şi acum, că cineva vorbeşte cu altcineva, şi pe urmă se supără şi nu este de acord cu ceea ce a fost propus de comisie. Mă bucur că, în sfârşit, cu toţii, am fost de acord că această lege, varianta de la comisie, este bună. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Aţi refăcut legătura cu domnul Vasile Axinte? Dorea să intervină. Nu? Nu. OK. Nu mai sunt alte intervenţii. Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 3 sunt obiecţii? Nu sunt. Aprobat. Proiectul merge la votul final.