13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate (PL-x 557/2020) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 15, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Avem 12 poziţii cu amendamente admise. Ne aflăm în procedură de urgenţă. Caracter ordinar. Este PL-x 557/2020. Iniţiatori care doresc să ia cuvântul? Nu sunt. Sunt? Nu. Din partea Comisiei pentru muncă... (Vociferări.) A mai fost o dată? Când? (Vociferări.) Eu îl am în... (Vociferări.) Nu, începusem să-l dezbatem şi am revenit la poziţia 12. N-am apucat să-l finalizăm pe acesta. Te-am întrerupt... (Vociferări.)

Violeta Răduţ Deci raportul nu s-a citit, nu? Nu s-a citit nici raportul.

Carmen-Ileana Mihălcescu El este în vraful meu de proiecte. Nu s-a citit raportul. Nu, nu. Te rog, Violeta.

Violeta Răduţ Mulţumesc frumos. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000, urmărindu-se îmbunătăţirea cadrului legal în materie, în sensul introducerii unor definiţii, precum şi a unor prevederi referitoare la activitatea desfăşurată cu caracter sezonier, a clarificării cuprinsului ofertelor firmelor de locuri de muncă în străinătate pentru încheierea contractelor individuale de muncă, al stabilirii unor elemente noi referitoare la condiţii de cazare, costuri de transport şi condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru asigurarea hranei zilnice. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamentele redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc, Violeta. La dezbateri generale dacă sunt intervenţii? Domnul Codreanu. Vă rog.

Constantin Codreanu Mulţumesc, doamnă vicepreşedinte. Grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară susţine cu fermitate această iniţiativă legislativă. O spun în calitate de deputat de diaspora, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru al Comisiei de anchetă în dosarul "Sparanghelul". Am constatat cu toţii, în primăvara acestui an, cât de necesare sunt aceste modificări pe care le votăm astăzi şi cât de important este să pledăm şi în Parlament, şi la Palatul Victoria, şi chiar la Palatul Cotroceni pentru egalitate de tratament, egalitate de salarizare pentru cetăţenii români care pleacă să muncească în afara ţării. Fie că vorbim de cei care pleacă cu contracte permanente, temporare, fie că vorbim de cei care pleacă în calitate de lucrători sezonieri. Trebuie să facem acest lucru pentru că românii din afara graniţelor ţării, diaspora economică, sunt cei mai mari investitori în economia României. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Dacă sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Domnul Seidler?

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Referitor la cetăţenii români care lucrează în străinătate, sigur, orice modificare legislativă care îmbunătăţeşte condiţiile contractuale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, pentru a ne asigura că nu vor ajunge abuzaţi, din orice punct de vedere, este binevenită. Dar mai trebuie spus un adevăr. Problema este, de cele mai multe ori, nu firma de recrutare, nu intermediatorul contractului de muncă, ci tocmai lipsa acestuia. Dacă vom verifica şi ne vom uita la cazuistică, vom observa că acolo unde există un recrutor, o firmă de recrutare, condiţiile mai degrabă sunt respectate şi că problemele, abuzurile se produc mai ales în cazul în care asemenea intermediator, asemenea recrutor nu există. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Alte intervenţii în cadrul dezbaterilor generale? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 12 sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Aprobate. Proiectul merge la votul final.