13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat (PL-x 522/2019) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 19, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat; este PL-x 522/2019; are caracter organic şi avem 4 amendamente admise. Violeta, prezentarea raportului. Comisia pentru muncă? Te rog.

Violeta Răduţ Mulţumesc frumos. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 71 din Legea nr. 223/2015 în scopul încetării acordării pensiei militare pentru cei care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente redate în anexa care face parte din prezentul raport comun. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Dezbateri generale. Domnul Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte. Am solicitat cuvântul în calitate de iniţiator. Alexandru Vişinescu este un nume care a rămas în memoria foarte multor deţinuţi politici care au fost supuşi torturii în perioada în care domnul Vişinescu era comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat. 131 de deţinuţi politici au fost torturaţi, schingiuiţi, înfometaţi, puşi la muncă până la epuizare, iar foarte mulţi dintre ei n-au mai ieşit din puşcărie. Foarte mulţi şi-au lăsat trupurile neînsufleţite între zidurile reci ale puşcăriei de la Râmnicu Sărat. După acest episod, Alexandru Vişinescu s-a pensionat. Şi râdea în continuare în faţa victimelor pe care le-a nenorocit în închisoare, fiind beneficiarul unei pensii substanţiale, unei pensii speciale, în calitate de fost comandant de penitenciar. Prezentul proiect de lege vine să facă dreptate victimelor regimului comunist, în sensul că cei care sunt dovediţi, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, de crime comise împotriva umanităţii să nu mai poată să râdă, cu o pensie specială generoasă în buzunar, în faţa victimelor cu care se întâlnesc pe stradă. Le facem dreptate acestor oameni, chiar dacă târziu, pentru ca toţi călăii să ştie că nu mai pot tortura un deţinut politic în România. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Alte intervenţii la dezbateri generale dacă sunt? Nici colegii din online? Nu. Trecem la dezbaterea proiectului de lege. Avem 4 amendamente admise. Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 4 sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final. Următoarea.