13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii asistenţei sociale nr. 292/2011 (PL-x 175/2020) ( rămas pentru votul final ).

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 8, Proiectul de Lege pentru completarea Legii asistenţei sociale nr. 292/2011; este PL-x 175/2020. Avem 7 amendamente admise şi are caracter organic. Violeta, prezinţi raportul la PL-x 175?

Violeta Răduţ Mulţumesc frumos. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 292/2011 în sensul reformării sistemului de protecţie socială la nivel naţional prin acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia, pachet care include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamentele redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Carmen-Ileana Mihălcescu În cadrul dezbaterilor generale doreşte cineva să intervină? Vă rog. Oana. Oana Bîzgan.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, doamnă preşedinte. Dragi colege şi dragi colegi, Fiecare copil din România are dreptul să crească în condiţii de demnitate şi de bază, în orice situaţie, astfel încât egalitatea şi demnitatea lor umană să fie respectate. Criza sanitară este, aşa cum ştiţi, un motiv în plus de îngrijorare în ceea ce priveşte categoriile vulnerabile, şi mai ales copiii care sunt parte din această categorie. Copiii din comunităţile expuse unor riscuri precum discriminarea, sărăcia sau excluziunea socială sunt dintre cei mai afectaţi. Aceştia au nevoie de sprijin pentru a putea în continuare să se bucure de drepturile garantate de Constituţie şi trebuie să înţeleagă că noi ne uităm la ei ca şi la copiii noştri, copiii României. Vă invit, aşadar, să susţineţi acest proiect legislativ. Şi doresc să le mulţumesc în special Ralucăi Dinu şi întregii echipe UNICEF pentru toate acţiunile întreprinse de-a lungul timpului, pentru susţinerea bunăstării copiilor din România şi pentru colaborarea pe care am avut-o în special pe acest proiect, şi nu numai. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Alte intervenţii la dezbateri generale? Vă rog. Domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Stimaţi colegi, Doamnă preşedinte, Este un proiect bun, la care am lucrat, sunt unul dintre iniţiatorii acestui proiect. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au semnat pentru acest proiect. Grupul PMP va vota pentru acest proiect, în unanimitate. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Alte intervenţii? Doamna Săftoiu? Da, vă rog.

Ana Adriana Săftoiu Mulţumesc. Primul lucru pe care am să-l spun este că acest proiect de lege aparţine în primul rând UNICEF România. UNICEF România, care a avut încredere în toţi parlamentarii, a selectat câte un parlamentar de la fiecare grup şi ne-a oferit acest proiect, pe care ei, de altfel, l-au şi pus în practică în câteva judeţe. Este un proiect care, în primul şi în primul rând, va ajuta copilul. Şi aici aş vrea să vă ofer câteva date. O treime dintre copiii din România trăiesc în sărăcie persistentă, iar riscul de perpetuare a acestei situaţii vulnerabile este mult mai ridicat în rândul lor decât în cazul oricărei alte grupe de vârstă. Deşi numărul lor a scăzut constant în ultimii 10 ani, 52.000 de copii sunt în continuare separaţi de familie, aproape 33% dintre ei trăind în instituţii. Ceea ce face această lege este să le ofere un pachet minimal de servicii. Şi să sperăm că după ce va fi şi implementat, numărul copiilor din România care trăiesc în sărăcie să fie într-o continuă scădere. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Avem 7 amendamente admise. Dacă de la 1 la 7 sunt observaţii sau comentarii? Nu sunt. Aprobate. Proiectul merge la votul final.

Adrian Solomon Mulţumesc, doamnă preşedinte. Pentru stenogramă, în şedinţa de dimineaţă s-a discutat PL-x 175/2020. Observaţiile Departamentului Legislativ ne obligă să facem câteva precizări cu privire la intrarea în vigoare a legii. La nr. crt. 7 din raport, referitor la intrarea în vigoare a legii, a fost omisă prevederea care preciza că dispoziţiile art. II intră în vigoare la trei zile de la publicare, astfel încât metodologiile de aplicare a legii să intre în vigoare odată cu prevederile de bază. Ca atare, vă rugăm să aprobaţi corectarea necesară, astfel încât legea să poată fi aplicată, inclusiv normele metodologice emise pentru aplicarea ei. Astfel, textul art. III va fi următorul: "Prezenta lege intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. II, care intră în vigoare la trei zile de la publicare". Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Florin Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Grupul PNL va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. El, practic, înlătură o discriminare existentă în acordarea sporurilor, în sensul că cei care lucrau la birouri beneficiau de aceste sporuri, iar veterinarii, care erau obligaţi să meargă în focare COVID, nu beneficiau de aceeaşi reglementare. Prin urmare, proiectul de lege vine să înlăture această discriminare existentă între personalul celor din ANSVA. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Continuăm.