13 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 (PL-x 590/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache La poziţia 7, Proiectul de Lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2; PL-x 590/2020. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Din partea Comisiei pentru muncă, doamna Violeta Răduţ. Vă rog doamnă, prezentaţi dumneavoastră raportul.

Violeta Răduţ Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi pentru personalul didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamentele redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Dacă sunt intervenţii sau comentarii? Da, vă rog. Vă rog, domnule Simonis.

Alfred - Robert Simonis Da, domnule preşedinte. Mulţumesc. Practic este o iniţiativă a Partidului Social Democrat. O iniţiativă contestată de Guvern şi de cei de la PNL şi USR. O iniţiativă prin care, considerăm noi, se face dreptate sau, mă rog, aduce un gram de dreptate în sistemul naţional de învăţământ, de educaţie. Avem în ultima lună peste 4.000 de copii infectaţi cu COVID-19. Patru mii de copii! De 6 luni de zile, de când se pregătesc cei de la Guvern pentru deschiderea anului şcolar, de câteva luni ne spune şi premierul Orban, ne spune şi preşedintele României, ne spun şi membrii Cabinetului - pe doamna ministru n-o ascult -, ne spun că vom fi în siguranţă şi că nu există niciun fel de pericol odată cu deschiderea şcolilor, dar iată că am ajuns la această cifră alarmantă, de 4.000 de copii, într-o lună, infectaţi. Acest număr se multiplică, dacă ne gândim că acei copii merg acasă, au în jurul lor profesori, au dascăli, au părinţi acasă, au bunici. Şi cine ştie care va fi deznodământul acestei cifre alarmante, acestei creşteri alarmante? Până la urmă, această iniţiativă încearcă să-i ajute pe dascălii români, şi pe dascăli şi pe personalul auxiliar din învăţământ, astfel încât, din aceşti 2.000 de lei pentru dascăli şi 1.500 de lei pentru personalul auxiliar, să poată, atunci când practic se fac cursurile la şcoală, în sala de clasă, să-şi asigure minimul necesar pe care dumneavoastră, Guvernul, nu aţi fost capabili să-l asiguraţi. Să-şi cumpere măşti, să-şi cumpere dezinfectanţi, să-şi facă cursuri pentru pregătirea online, pentru că i-aţi trimis pe copii şi pe părinţi să facă cursuri online. Nu aţi fost în stare să le cumpăraţi tablete, nu aţi fost în stare să-i instruiţi pe oameni să facă acele cursuri online. Această sumă de 2.000 de lei pe lună nu e suficientă, dar e un prim pas care arată că ne pasă de dascălii şi de copiii României. Şi e foarte bine ca, astăzi, împreună, să votăm această lege care nu are un impact foarte mare. Şi, oricum, şi dacă ar avea impact, atunci când e vorba de sănătate, de educaţie, nu ne gândim la impact bugetar. Sau n-ar trebui s-o facem. Noi, cel puţin, n-o facem. Vă rog pe toţi să votaţi această iniţiativă, pentru ca dascălii României să poată să asigure aceste cursuri copiilor din România, indiferent că sunt prezenţi fizic sau online, să poată fi asigurat măcar un nivel minim de siguranţă.

Florin Iordache Domnul Roman. Şi apoi doamna Csép, din partea Grupului UDMR. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Văd că colegii de la PSD au terminat campania de la locale, s-au apucat de campania pentru alegerile parlamentare. Văd că oferă generos tot felul de bonusuri, tot felul de sume, ca şi cum ar avea de unde. Aşteptam să aud de la liderul dumneavoastră de grup şi care este sursa de finanţare. Pentru că legea e foarte clară - atunci când propui un proiect cu impact bugetar trebuie să prezinţi şi sursa de finanţare. Dar, sigur, ne-am obişnuit ca, în ultima vreme, majoritatea PSD să vină cu tot soiul de propuneri care mai de care mai populiste, fără să susţină şi sursa de finanţare. Din păcate, axa răului, formată din Partidul Social Democrat, din Curtea Constituţională a lui Dorneanu şi Renate Weber, continuă să facă rău României. Noi sperăm că nu pentru mult timp. Sper că în două luni de zile românii vor face ceea ce trebuie şi vor da un vot împotriva acestei axe a răului. Le promitem românilor că, imediat ce vom avea majoritate, o vom demite şi pe Renate Weber, care nu este avocatul poporului, ci este avocatul Partidului Social Democrat. Vă promitem, stimaţi români, că va trebui să începem şi o reformă profundă constituţională, astfel încât Curtea Constituţională să fie a României, şi nu a domnului Dorneanu. Această axă a răului, stimaţi colegi, încă de la începutul pandemiei a încurajat campaniile "Nu purtaţi mască!", "Nu există virus!", "Nu există boală!", "Nu există nimic!". Iar, dacă astăzi avem un număr mare de persoane infectate, principalul vinovat este Partidul Social Democrat, cel care, din dorinţa de a da jos Guvernul, în permanenţă a încurajat nerespectarea regulilor, nepurtarea măştii. Amintiţi-vă, dragi colegi din PSD, cum aţi contestat sancţiunile, cum aţi blocat orice demers al Guvernului pentru a apăra populaţia împotriva acestei pandemii! Partidul Social Democrat este cel mai iresponsabil partid din istoria postdecembristă a României! În momentul în care, cu bună ştiinţă, faci nişte lucruri astfel încât oamenii să se îmbolnăvească, şi apoi să ai tupeul să vii să spui că Guvernul nu face şi nu drege, asta înseamnă iresponsabilitate. Dragi români, 6 decembrie e ziua în care le putem plăti factura celor de la PSD, lui Renate Weber şi lui Dorneanu! Până atunci, va trebui să rezistăm şi vom ataca orice demers populist, demagogic al Partidului Social Democrat. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Doamna Csép. (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.) Bun. Vreau să am şi eu o intervenţie apoi, domnule Simonis.

Alfred - Robert Simonis Sigur că da, domnule preşedinte. Dumneavoastră conduceţi, puteţi să aveţi intervenţii câte doriţi. Dacă nu l-aş cunoaşte pe domnul Roman mai bine, aş putea să-l bănuiesc că-i este foarte simpatică doamna Weber. Pentru că prea îi pronunţaţi numele des. Domnule Roman, Dumneavoastră vă certaţi cu Weber şi cu CCR, dar noi vorbim de o iniţiativă foarte simplă, clară, prin care încercăm să oferim nişte stimulente dascălilor care sunt în prima linie. Unde? În şcoli în care există acest virus blestemat. Şi avem această cifră, de 4.000 de copii infectaţi, într-o lună de zile. Nu vorbim de CCR, nu vorbim de avocatul poporului, nu vorbim de altceva. Dumneavoastră trebuie să aveţi foarte mult tupeu - foarte mult tupeu, ca să fiu elegant - să vorbiţi, să spuneţi că PSD a îndemnat la nepurtarea măştii. Chiar vreţi să-i rog pe colegii mei să scoată filmele, să le proiectăm aici, pe tablete, eventual pe ecran, cu domnul Rareş Bogdan, cu domnul de la mediu, cu Ludovic Orban, în Palatul Victoria?! Chiar nu aveţi niciun fel de limită?! Cine a îndemnat la nepurtarea măştii? Eu sau Orban, stând cu Whisky şi trabucuri în birou?! Măcar aveţi decenţa să tăceţi pe astfel de subiecte! Vorbiţi de surse de finanţare şi de responsabilitate? Păi, nu mai furaţi! Sunteţi Guvernul care a cumpărat măşti şi... - cum le spune? - vizete cu mii de euro, sunteţi Guvernul care îl aveţi arestat pe şeful UNIFARM, pentru că a luat şpagă de un milion de euro, e suspectat, şi vorbiţi de surse de finanţare? Dumneavoastră îi aveţi duşmani pe Valer Dorneanu şi pe Weber? Haideţi să-i lăsăm pe aceia în pace! Haideţi să votăm legea aceasta! Luptaţi-vă cu Weber şi cu Dorneanu cât vreţi! Pe mine mă interesează ca această lege să treacă, şi acei oameni să beneficieze de acest stimulent! Aceasta e important, dincolo de retorică! Aţi mai spus, încă o dată, că am trecut campania electorală, că ne pregătim de altă campanie electorală şi că PSD-ul oferă. Domnule Roman, V-am mai spus asta şi am s-o repet: noi nu oferim nimic, pentru că nu dăm din buzunarul nostru! Noi le dăm oamenilor ceea ce merită, aşa cum dumneavoastră, sau nu dumneavoastră, preşedintele României, că nu v-a anunţat, a dat acel stimulent pentru medici. Şi atunci nu era campanie electorală, nu?! N-a vrut să-l plătească! Am încercat noi să facem asta în Parlament! Aşa, astăzi, pentru că dascălii sunt în primul rând, în prima linie împotriva acestui război împotriva COVID-ului, trebuie să le oferim acest stimulent şi lor. Nu să-l oferim - că mă iau după dumneavoastră - să facem să beneficieze de ceea ce au dreptul. În final, la fel ne-aţi spus că suntem o axă a răului. Dacă axa răului este aceea care încearcă să-i ajute pe oameni, puteţi să ne numiţi şi aşa. Mie îmi convine! Să fim axa răului care vrea să-i ajute pe dascăli, pe medici, pe pensionari, pe copii, pe români. Numiţi-ne aşa, dar veţi fi taxaţi la alegeri. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Domnule Roman, vă rog! Numai puţin, doamnă, vă dau cuvântul.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Am ascultat acelaşi discurs agresiv, populist, demagogic, pe care PSD îl foloseşte în ultima perioadă şi care a dus Partidul Social Democrat în pragul opoziţiei, unde va sta mult şi bine. N-aţi înţeles, stimaţi colegi, n-aţi înţeles că poporul nu mai suportă minciunile voastre, că atunci când vorbiţi de tunuri, nu sunteţi credibili. Raportul Curţii de Conturi, condus de un om propus de dumneavoastră, arată foarte clar că n-au fost chestiuni majore, ci mai degrabă interpretabile şi în unităţi administrativ-teritoriale conduse de liberali şi de social-democraţi. Voi vorbiţi de tunuri, voi care aţi inventat tunurile?! Vreţi să vă amintesc, de exemplu, de ANIF? Vreţi?! Unde aţi păpat 500 de milioane de euro, şi pe acolo nu curge un metru liniar de apă, pe investiţii inexistente făcute de baronii voştri? Voi vorbiţi de UNIFARM, când l-aţi susţinut şi l-aţi pus pe acel director cercetat? Voi vorbiţi de tunuri?! Serios! Voi vorbiţi de tunuri?! Guvernul Partidului Naţional Liberal a respectat legea, v-a spus-o şi premierul de la microfon. Nu a luat în viaţa lui un ban care nu i se cuvenea! Cum aveţi voi curajul să vorbiţi de tunuri, când voi le-aţi inventat, iar baronii voştri le-au executat?! Aici nu e vorba de ceea ce spuneaţi dumneavoastră, domnule lider, aici e vorba de iresponsabilitatea de care daţi dovadă. Încercaţi să vă substituiţi Guvernului, încercaţi, din Parlament, să faceţi munca Guvernului aşa cum o doriţi, în scop electoral. Nu vă pasă de oameni, pentru că dacă măcar un gram vă păsa de oameni, nu le spuneaţi că boala nu există, nu o puneaţi pe Renate Weber să atace la Curtea Constituţională toate măsurile luate de Guvern, nu făceaţi ceea ce aţi făcut, să vă jucaţi în Parlament cu legea, doar pentru ca să creaţi o perioadă în care nu pot fi aplicate sancţiuni. O să vedeţi pe 6 decembrie că lumea nu uită aceste lucruri! Pe 6 decembrie veţi fi trimişi în opoziţie. Până atunci însă, vom lupta cu toate mijloacele constituţionale, astfel încât să nu aruncaţi ţara în aer, aşa cum vă doriţi. Doriţi să aruncaţi în aer finanţele României, doriţi să daţi foc României, pentru că vreţi un singur lucru - să vă răzbunaţi pe cei care nu vă mai votează. Pe 6 decembrie veţi fi trimişi în opoziţie!

Florin Iordache Domnul Simonis, ultimul, dar vă rog, nu mai pronunţaţi nume, să nu mai fiu obligat la drept la replică. Vă dau şi dumneavoastră, fără probleme!

Alfred - Robert Simonis Colegul meu repetă obsesiv că cineva a inventat tunul sau tunurile şi că din cauză că acel cineva a inventat tunurile, cei care sunt astăzi la guvernare le pot da. Ei, eu nu pot justifica hoţia dumneavoastră şi a Guvernului dumneavoastră cu hoţia altora dinainte. Nu sunt de acord cu asta. Indiferent cine a inventat tunurile, solicitarea mea şi a colegilor mei este să nu le mai faceţi. Indiferent cine le-a inventat, că aici e o întreagă dezbatere. Domnule preşedinte, Cât va sta Partidul Social Democrat în opoziţie, nu o stabileşte nici antevorbitorul, nici preşedintele României încă într-o Românie semidemocratică, şi nici colegii de la PNL sau de la Guvern, o vor hotărî românii pe 6 decembrie. Atunci o vor hotărî. Asta e important de ştiut. Domnule antevorbitor, stau şi mă întreb, că tot purtaţi războaie cu diferiţi lideri, şefi de instituţii din România, că vorbim de CCR, că vorbim de Avocatul Poporului, şi nu numai. Stau şi mă întreb, vreţi - că aţi anunţat - după ce veţi avea o majoritate ipotetică, în Parlament, dacă o veţi avea am mari dubii, îi veţi schimba pe aceştia şi poate îl aduceţi pe domnul Barangă la conducerea acestor instituţii? Ştiţi, domnul Barangă, şeful de la Spălarea Banilor, ăla care şi-a falsificat diploma şi a fost numit de dumneavoastră, nu de fostul Guvern, de dumneavoastră, de Ludovic Orban, şi care înţeleg că are o soţie importantă, într-o funcţie importantă, consilier prezidenţial. Despre asta e vorba. Ne-aţi spus acum - şi cu asta închei - că am negat existenţa virusului. Din nou, trebuie să aveţi foarte mult tupeu să spuneţi asta! Păi noi am spus că este o simplă răceală acest virus?! Nu preşedintele României ne spunea că e o simplă răceală şi că nu trebuie să ne îngrijorăm? Nu preşedintele României şi premierul doreau alegeri anticipate, când toată lumea, Globul acesta pământesc, se pregătea de lupta cu această pandemie?! Chiar aveţi impresia că, dacă repetaţi minciuni la nesfârşit, oamenii vă vor crede?

Florin Iordache Bun. Continuăm. Doamna Csép, de la Grupul UDMR şi apoi... (Vociferări.) S-a înscris înaintea dumneavoastră. Vă rog, doamnă.

Éva-Andrea Csép Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, După colegii mei antevorbitori e foarte greu să revin la realitatea de astăzi şi să vorbesc despre ceea ce mi-am propus înainte, când m-am înscris la cuvânt. Dar, totuşi, cred că e foarte important de menţionat faptul că putem să acordăm indemnizaţii pentru risc profesorilor, doctorilor, medicilor, şi nu în ultimul rând personalului din asistenţa socială, dacă acestea sunt doar pe hârtie. Pentru că avem foarte clar dovezi că aceste plăţi nu s-au făcut. Am înţeles, stimaţi colegi, suntem în campanie electorală. De acum încolo, de la acest microfon toată lumea va face campanie electorală, pe lângă faptul că noi, cu toţii, avem responsabilitatea de a ne preocupa de legile ţării, de a aduce legi în favoarea cetăţenilor şi în favoarea dezvoltării ţării. Doresc să atrag atenţia Guvernului şi pe această cale că acele indemnizaţii de risc care s-au votat, a fost lege promulgată de preşedintele ţării, în valoare de 2.500 de lei pentru personalul din asistenţă socială, în centrele rezidenţiale, nu s-au plătit. Sunt persoane care s-au mutat în aceste centre de două săptămâni de zile, aşteaptă acest stimulent de risc, şi această sumă încă nu li s-a alocat lor. Stă pe masa Guvernului şi aşteaptă! Stimaţi colegi, Să facem demersuri în aşa fel încât să fie eligibile, să poată să beneficieze şi cetăţenii de aceste lucruri. Aşa că vă îndemn şi atrag din nou atenţia Guvernului că aveţi plăţi neefectuate pe care de îndată trebuie să le faceţi. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă. Grupul USR. Doamnă deputat, vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Aşa un circ ieftin şi prost cum am văzut astăzi, de aici, de la tribuna Parlamentului, mi-a mai fost dat să văd, din păcate, în aceştia patru ani, dar parcă niciunul nu a fost atât de intens şi pus pe seama elevilor şi a sistemului de educaţie. Vă amintesc că suntem în plină pandemie şi problemele reale ale sistemului de educaţie, problemele reale ale profesorilor, problemele reale ale elevilor sunt lipsa tabletelor, nu au conexiune stabilă la Internet, ţin de faptul că acest sistem de educaţie a fost o bătaie de joc pentru toate guvernele care s-au perindat de 30 de ani, că, deşi vorbim de reformă în educaţie, în realitate copiii devin din ce în ce mai stresaţi, materiile pe care le învaţă sunt din ce în ce mai inutile şi nu-i ajută să facă pasul acela către viaţa profesională, nu sunt suficient de pregătiţi. Şi, din păcate, aici, dumneavoastră, vechea clasă politică, şi PSD, şi PNL, veniţi la tribună şi vă faceţi unii pe alţii hoţi şi vă arătaţi cu degetul, şi în aceste momente sunt copii care poate nu au acces la educaţie şi profesori care sunt total descumpăniţi şi nu ştiu cum să facă mai bine să-i înveţe pe copii materiile acelea, chiar şi inutile, multe dintre ele. Reveniţi-vă! Reveniţi-vă, pentru că nu aşa vom evolua, nu aşa vor creşte copiii, nu aşa România o să se dezvolte! Chiar nu vă este ruşine nici în "ceasul al 15-lea"?! Terminaţi o dată cu toată această luptă inutilă pe care o faceţi de fiecare dată, de la această tribună a Parlamentului! Oare vă mai puteţi uita în oglindă? Şi dumneavoastră, domnule Simonis, şi dumneavoastră, domnule lider de grup de la PNL!

Florin Iordache Bun. Da, domnule deputat, vă rog, că şi eu vreau să am o intervenţie.

Pavel Popescu Mulţumesc. Nu pot să mă abţin, stimate colegă, pentru că suntem politicieni din aceeaşi generaţie, politicieni tineri, şi faptul că ne criticaţi aici, în Parlamentul României, că acuzăm furturile mari care s-au făcut în statul român, sub PSD, e un lucru deloc îmbucurător pentru mine. Şi chiar în aceste zile, uitându-mă pe paginile de Internet, am văzut un banner, aşa, mare de tot, cu Palatul Parlamentului, cu sigla partidului dumneavoastră, pe care scrie mare "Fără hoţie ajungem departe!". Da, aveţi perfectă dreptate! Astăzi, în Parlamentul României, ne gândim la elevi, la profesori, la medici şi facem legi pentru ei, dăm ordonanţe de urgenţă, în plină pandemie, pentru susţinerea lor, pentru cei care luptă în linia întâi în această pandemie, dar în spiritul a ceea ce promovaţi dumneavoastră. Şi vă felicit pentru ceea ce promovaţi! Trebuie să vorbim despre tunurile care s-au dat sub PSD aici! Aşa că, pe viitor vă invit, cu toată deschiderea, să puneţi umărul cu noi, în mod real şi nu populist. Dacă scrieţi "Fără hoţie!" şi puneţi o siglă, trebuie să şi credeţi, şi să veniţi, să vă luptaţi aici pentru hoţiile de care discutăm. Pentru că da, puteţi să ne faceţi o clasă politică veche, deşi nu ştiu dacă v-aţi uitat la faţa Partidului Naţional Liberal...

Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog, domnule coleg!

Pavel Popescu ...în ultimii ani de zile, dar aveţi toată datoria de a lupta în mod real şi nu doar populist, pe interes, când aveţi nevoie de o semnătură. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnule Drulă, drept la replică, aveţi un minut, vă rog.

Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte. N-aş fi intervenit, dar am şi eu limitele mele în care pot accepta ipocrizia. Eu m-am uitat 26 de ani, după Revoluţie, ca cetăţean, la politica aceasta, şi nu eu am făcut USL, nu am fost eu în PDL, care a dat terenuri şi a devalizat statul acesta, nu eu am băgat votul în două tururi, ci Turcan, nu eu am fost cu PSD, cu Ponta, nu eu i-am susţinut, din Parlament, cum susţinea PNL Guvernul lui Tăriceanu, când era la PNL, nu eu am dat tunuri la Ionel, în partea cealaltă. Şi haideţi că ştim toţi care e realitatea, că v-aţi întors un pic discursul în anii aceştia, cei de la PNL, pentru că existăm noi. Ar trebui să ne mulţumiţi, că niciodată în istoria Parlamentului acestuia nu s-a ajuns să vă faceţi unii pe alţii hoţi, şi voi aveţi oameni mai proşti. Era totul sub tăcere. Şi am apărut noi, cetăţeni care am intrat în Parlament, şi am arătat lucrurile acestea, şi v-aţi schimbat discursul, pentru că pierdeaţi voturi. Dar nimeni nu-şi face nicio iluzie că reţelele de interese şi clientelare ale PNL şi ale PSD, că unele sunt pe roşu, sau pe galben, nu sunt acelaşi lucru în statul român. Aşa că încetaţi cu ipocrizia aceasta, pentru că există o singură alegere reală, care a venit din afara politicii, de oameni care făceau business, IT, doctori şi aşa mai departe, care s-au săturat de politică, şi aceea e USR PLUS. Asta o să vedem pe 6 decembrie!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Varujan Pambuccian, din partea minorităţilor naţionale. Vă rog, faceţi legătura.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. N-aş fi luat cuvântul, pentru că e campania electorală clasică pe care şi-o fac toate partidele. Dar aici s-a spus un lucru foarte periculos. S-a vorbit despre materii inutile. Şi aş vrea să o întreb pe doamna care a spus lucrul acestea - nu ştiu cine a vorbit - care sunt, după părerea dânsei, nu ştiu, după părerea cui vrea să-şi exprime părerea aici, materiile inutile? Pentru că, în ultimii 30 de ani, am asistat, pe raţionamente de genul acesta, folosite în momente electorale, de cele mai multe ori, la proliferarea de sorbonici, la eliminat materiile care ţin de ŞTIM, adică de ştiinţe, inginerie, matematică, din programa şcolară, la diminuarea orelor, în favoarea unor aiureli de balet şi bune maniere care au creat generaţii întregi de oameni care ştiu din ce în ce mai puţin şi se descurcă din ce în ce mai greu în lumea reală. Este adevărat, lumea se polarizează. Se polarizează chiar în interiorul aceleiaşi ţări, între un grup care ştie să facă lucrurile care duc lumea înainte şi e o masă care de obicei este uşor de dus de nas şi e dusă de nas. Dar nu ştiu dacă acesta este viitorul pe care-l doresc pentru ţara în care trăim. Deci, rugămintea mea este să nu mai proliferăm de la microfonul Parlamentului genul acesta de gândire, care s-a dovedit extrem de păgubos, nu numai la noi, şi care poate să ducă ţara într-o direcţie ireversibil greşită, pentru că atunci când vorbim de sistemul de învăţământ, vorbim de lucruri pe termen lung. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. ( Coboară la tribună.) Chiar mă încadrez într-un minut, stimaţi colegi. Că putem susţine sau nu un proiect de lege care vizează stimulente pentru profesori, pentru medici, pentru asistenţi, pentru copii, pentru ce vreţi dumneavoastră, că avem bani în buget sau nu avem bani, este o opţiune politică. Dar a spune că ne dorim ca viitorul Parlament să cucerească şi Avocatul Poporului, să cucerească şi Curtea Constituţională, mi se pare foarte grav. Este un atac la democraţie. Înţeleg că vă doriţi să aveţi Parlamentul dumneavoastră. Aceasta rămâne ca românii să-şi exprime votul pe 6 decembrie. Dar nu cred că este oportun ca două instituţii fundamentale ale ţării, şi mă refer la Avocatul Poporului, care a avut tăria să lupte pentru drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor, cum Curtea Constituţională, care, repet, este aleasă aleatoriu din trei în trei ani, şi preşedintele României are posibilitatea, cât şi Parlamentul, să numească nişte judecători, iar deciziile Curţii Constituţionale care nu întotdeauna ne-au fost favorabile, am spus că trebuie să desfiinţăm sau să modificăm modul în care sunt aleşi judecătorii. Adică, cred că democraţia are câteva elemente pe care se bazează. Are Parlamentul, pentru că avem posibilitatea de a ne exprima liber şi a spune diverse lucruri, are Avocatul Poporului, are Consiliul Legislativ, are Curtea Constituţională. Dacă fundamentele democraţiei trebuie modificate, dacă în viitorul Parlament, indiferent de coloratură şi indiferent de cei care vor fi în viitorul Parlament, îşi propun să şubrezească democraţia, cred că este un drum total greşit. (Revine la prezidiu.)

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Am trăit ziua să o aud şi pe asta, ca cei care au dat Ordonanţa nr. 13 să ne spună nouă, să ne vorbească despre atentat la democraţie, să-i auzim pe cei care au bătut şi au gazat românii în Piaţa Victoriei, pentru că au vrut să protesteze liber, că e atac la democraţie. Am trăit să aud că cei care au eliberat mii de criminali, violatori şi tâlhari, prin recursul compensatoriu, care au lovit, ne vorbesc nouă despre atac la democraţie. Da, domnule Iordache, Renate Weber trebuia să plece până acum din această funcţie. Ştiţi că am depus cererea la Comisia juridică de două luni de zile şi nu s-a întâmplat nimic? De ce? Pentru că majoritatea PSD o apără cu dinţii pe Renate Weber, iar Renate Weber face doar ce vrea Partidul Social Democrat. În privinţa reformei constituţionale, vă auzisem chiar pe dumneavoastră, la un moment dat, că e nevoie de o reformă constituţională mai largă. Înţeleg că reforma e bună doar când CCR-ul lui Dorneanu decide în favoarea intereselor dumneavoastră. Românii aşteaptă de la noua majoritate lucruri simple. Ştim care sunt acele lucruri şi le vom pune în practică. Şi vă mai spun un lucru: dumneavoastră vorbiţi de lipsa de democraţie, când aţi politizat tot, de sus până jos? Curtea de Conturi a României, ANCOM-ul, ASF-ul, tot ceea ce înseamnă autorităţi de reglementare, Radioul şi Televiziunea publică. Dumneavoastră, când ajungeţi la putere, credeţi că puterea este ceea ce vreţi dumneavoastră. Nu mai există Constituţie, nu mai există cutume parlamentare, nu mai există...

Florin Iordache Concluzionaţi!

Florin-Claudiu Roman Concluzionez, domnule preşedinte.

Florin Iordache Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Vă spun că pe data de 6 decembrie, apropo de ce spunea şi o colegă care vede în continuare PNL un adversar, doar PNL poate bate politic PSD şi vă vom trimite, cu ajutorul românilor, în opoziţie, ca să putem trăi cu adevărat în democraţie. Vă mulţumesc.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Eu înţeleg că dumneavoastră aveţi vise cu Weber şi Dorneanu, dar noi avem un proiect de lege care face referire la stimulente oferite dascălilor, pentru a-şi putea întreţine activitatea de dascăl. Activitate pe care dumneavoastră şi Guvernul dumneavoastră nu este în stare să o întreţină. Pe de altă parte, aţi vorbit aici de politizarea instituţiilor. Încă o dată, din nou, cât tupeu să aveţi să nu tăceţi pe acest subiect? Păi, vreţi să vă amintesc eu câţi reprezentanţi a trimis PNL, a desemnat PNL la CCR? Vreţi să vă amintesc că aţi primit reprezentanţi la ANRE săptămâna trecută sau acum două săptămâni? Vreţi să vă reamintesc că aţi trimis la Curtea de Conturi, dumneavoastră, partidul dumneavoastră, sub semnătura dumneavoastră, a trimis reprezentanţi ai PNL şi i-am votat cu toţii în Parlament pe aceştia. Dumneavoastră aveţi curajul să vorbiţi de politizare, când aveţi în acest moment doi politruci care şi-au falsificat diplomele în funcţii importante, unul la spălarea banilor şi altul pe unde o mai fi?! Dumneavoastră vorbiţi de politizare?! În orice ţară partidele care conduc îşi desemnează reprezentanţii. Condiţia minimă, obligatorie, este ca aceştia să nu-şi falsifice diplomele! Nu mai spun că ar trebui să fie şi capabili! (Aplauze.)

Florin Iordache Am finalizat discuţiile. Revenim, totuşi, la proiectul supus discuţiilor. Raportul v-a fost distribuit. Avem 4 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La 2, 3, intervenţii? 4 marginal? Rămâne la votul final; caracter ordinar. La poziţia 11... (Vociferări.) Rog liderii de grup să-şi pregătească colegii. După proiectul 668 vom supune votului, pe tabletă, votul privind vacantarea unui loc de deputat, în locul domnului deputat Zainea. Bun.