6 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru instituirea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale (PL-x 498/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 17. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru instituirea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale; PL-x 498/2020. Vă rog, raport comun, Comisia pentru industrii şi Comisia pentru administraţie. Domnule preşedinte al Comisiei pentru industrii, vă rog, prezentaţi dumneavoastră raportul înlocuitor.

Sorin-Ioan Bumb Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Raportul comun înlocuitor asupra Proiectului de Lege nr. 498/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru instituirea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale. Consiliul Legislativ avizează favorabil. Senatul, ca primă Cameră sesizată, adoptă proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului general privind aprobarea şi includerea la finanţarea din fonduri europene a Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, cu obiectivul de a reduce emisiile de noxe în atmosferă. Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au examinat proiectul de lege în şedinţa din 6 octombrie 2020, avizând favorabil. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 128/2020. Prezentul raport comun înlocuieşte raportul comun nr. 4c-3/425/2020, respectiv 4c-7/389/2020 din data de 21 septembrie 2020. Aş vrea doar să subliniez două chestiuni foarte importante. Entităţile eligibile pentru dezvoltarea acestor distribuţii inteligente sunt UAT-urile, parteneriatele constituite prin asocierea autorităţilor publice locale şi ADI-urile. Iar astăzi am reuşit să corectăm o eroare care s-a strecurat în primul raport şi pentru care am dat acest raport înlocuitor, şi anume: "Imobilele teren şi/sau clădire pe care urmează să fie amplasate sistemele inteligente de distribuţie a gazelor naturale sunt puse la dispoziţia beneficiarului proiectului. În acest sens, beneficiarul finanţării trebuie să aibă dreptul de concesiune/dreptul de superficie/dreptul de administrare/dreptul de folosinţă ori acorduri sau avize asupra imobilului unde se realizează investiţia...". Sper ca toţi colegii să voteze acest proiect de lege pentru că prin acest proiect vom reuşi, pe POIM Axa 8, să atragem finanţări pentru a ne dezvolta sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale în întreaga ţară.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Sorin-Ioan Bumb Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc pentru intervenţii. Trecem la dezbatere. Avem 13 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La amendamentele respinse, sunt 3, dacă sunt intervenţii? Nu. Atunci, pe Anexa cu amendamente admise, de la poziţia 2 la 13, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter ordinar. Şi vă anunţ, stimaţi colegi, că avem două proiecte care au trecut tacit.