6 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea comună Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Politica privind Parteneriatul estic după 2020 - Consolidarea rezilienţei - un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toţi JOIN(2020)7 (PHCD 37/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache Şi ultimul COM. Este vorba de COM-ul care vizează politica privind Parteneriatul estic după 2020 - Consolidarea rezilieţei - un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toţi. Este vorba de JOIN 7/2020. (20. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea comună Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Politica privind Parteneriatul estic după 2020 - Consolidarea rezilienţei - un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toţi JOIN(2020)7; PHCD 37/2020) Domnule preşedinte Tîlvăr, vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc. Raportul privind Comunicarea comună către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Politica privind Parteneriatul estic după 2020 - Consolidarea rezilienţei - un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toţi. Este vorba de JOIN 7/2020. Am avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică externă, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, nota transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia din cadrul Camerei şi analiza realizată în cadrul comisiei. În principal, domnule preşedinte, susţinem obiectivul conferinţei legat de revigorarea democraţiei europene, prin implicarea mai largă a cetăţenilor în procesul decizional de la nivelul Uniunii. Subliniem potenţialul reprezentat de dezvoltarea conectivităţii între Uniunea Europeană şi statele partenere, din punct de vedere al coridoarelor de transport şi energetice, şi notăm în acest sens sau am luat notă şi apreciem operaţionalizarea gazoductului Iaşi-Chişinău. Totodată, recomandăm stabilirea unei noi priorităţi de cooperare în domeniul energetic, vizând microreţelele electrice, consumatorii producători de energie şi tehnologiile emergente. Opinia noastră a fost adoptată în unanimitate pe 21 septembrie anul acesta şi v-o supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Întreb colegii, dacă sunt intervenţii sau comentarii de ordin general? Nu. Intervenţii la titlu? La articolul unic? La... (Vociferări.) A, da, vă rog, din partea Grupului USR, doamna Iurişniţi.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte. Uniunea Salvaţi România salută acest comunicat. Este absolut necesar ca tinerii care nu sunt înscrişi în rândul celor care urmează un curs de pregătire sau au la dispoziţia lor un parcurs profesional, aceştia trebuie să fie incluşi în pregătirea aceasta nonformală. Pentru că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest tip de educaţie. Şi acest comunicat privilegiază pregătirea tinerilor. Avem garanţia pentru tineri în exerciţiul financiar 2021-2027. Iar următoarea Guvernare va trebui să pună accent pe integrarea tinerilor în câmpul muncii, prin înfiinţarea acestor şcoli profesionale, pe care întârziem să le sprijinim cu adevărat, printr-un parcurs educaţional flexibil şi mai ales printr-o diferenţiere a parcursului educaţional. Avem nevoie de anumite programe care să vină în sprijinul acestor tineri, deci să îi ajute să se integreze în societate. Prin urmare, acest 15%, cât avem în momentul de faţă, de tineri, deci un procent semnificativ, care nu se regăsesc nici în sistemul educaţional, nici în câmpul muncii, deci pe piaţa muncii, este absolut îngrijorător. Iar educaţia nonformală la nivelul adulţilor este, din nou, un procent foarte alarmant pentru România. Ca să nu mai vorbim despre PIB-ul alocat educaţiei, în jur de 3%. Niciodată nu respectăm Legea nr. 1... (Vociferări.)... da, Legea nr. 1/2011, care prevede acel 6% utopic şi pe care niciodată nu-l respectăm. Deci este binevenită această abordare. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Grupul PNL, domnul Matei Dobrovie. Vă rog, faceţi legătura. Tot la dezbateri generale. Aveţi două minute, domnule coleg.

Matei-Adrian Dobrovie Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Parteneriatul estic este într-adevăr un instrument extrem de important pentru a avansa reformele în ţările din vecinătate. Vedem că avem alegeri în Republica Moldova, în curând, prezidenţiale, extrem de importante. Trebuie să susţinem în continuare europenizarea, parcursul european al Republicii Moldova. Trebuie să susţinem presa independentă de acolo. În acest sens, am propus un amplu proiect privind susţinerea presei independente. Pentru că această presă independentă este legată de conceptul de rezilienţă. Rezilienţa înseamnă inclusiv capacitatea societăţii de a discerne în acest noian de fake news, în acest noian de dezinformare care vine din cauza propagandei ruseşti şi căruia trebuie să-i opunem o prezenţă mediatică...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.

Matei-Adrian Dobrovie ...românească puternică. De asemenea, vreau să subliniez, în încheiere, faptul că acest Parteneriat estic a cunoscut un proces de reflecţie, de regândire, în perioada preşedinţiei româneşti la Consiliul Uniunii Europene. Sperăm ca acest proces să dea rezultate palpabile şi să avem în curând...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Matei-Adrian Dobrovie ...noi criterii, pe baza cărora să putem îmbunătăţi acest instrument. Vedem ce s-a întâmplat în Belarus şi vedem ce se întâmplă în toate societăţile unde regimurile autocrate...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. Vă mulţumesc mult.

Matei-Adrian Dobrovie Vă mulţumesc.

Florin Iordache Am finalizat dezbaterile. În urma consultării cu Comitetul liderilor, la aceste COM-uri nu vom mai interveni. S-au dezbătut în comisie. Vom asculta poziţia prezentată de preşedintele comisiei. Începem dezbaterea. La titlu, dacă sunt intervenţii? Nu. La preambul? Nu. La articolul unic? Nu. Rămâne la votul final. Domnul Tîlvăr. Este vorba de...