6 octombrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România (PL-x 532/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 2. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România; PL-x 532/2020. Domnule Silviu Vexler, vă rog interveniţi ca iniţiator. Şi apoi, de la Comisia juridică, cine susţine raportul?

Silviu Vexler Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor, Stimaţi colegi, Proiectul pe care-l avem în dezbatere se referă la un subiect foarte dureros, şi anume una din traumele regimului comunist. Foarte pe scurt, proiectul îşi propune să simplifice şi să eficientizeze procedura aplicabilă şi să acorde un minim de respect şi înţelegere faţă de toţi cei care au suferit în perioada comunistă. Suplimentar faţă de acest lucru, proiectul conţine şi două prevederi foarte importante privind supravieţuitorii Holocaustului din România şi recunoaşterea reciprocă a documentelor emise pe acest subiect, respectiv Holocaustul, de către Statele Unite, Statul Israel şi ale state din lume. Este un gest mai mult decât de normalitate pe care-l facem, cu atât mai mult cu cât vineri, în România, se marchează Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului. Este un gest de demnitate pe care Parlamentul României îl face faţă de aceşti oameni. Proiectul a fost adoptat în unanimitate de către Senat şi le mulţumesc pentru acest lucru tuturor grupurilor parlamentare. Vă rog să-l susţineţi şi v-aş fi recunoscător dacă am adopta proiectul în acelaşi mod, în unanimitate, în semn de respect faţă de victimele Holocaustului şi toţi cei care au suferit în perioada comunistă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Deocamdată, din partea Comisiei juridice, vă rog, prezentaţi raportul. Şi la dezbateri generale, colegii... Vă rog, doamnă Laura Moagher, prezentaţi raportul. Şi la dezbateri generale, colegii care vor să intervină.

Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 91 alin. (8) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Guvernul României nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ, prin avizul nr. 807 din 13 august 2020, a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii şi propuneri. Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil acest proiect de lege. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil proiectul de lege, cu avizul 4c-6/468 din 9 septembrie 2020. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 21 alin. (6) şi a art. 33 alin. (4), precum şi completarea cu un nou alineat la art. 31 din Legea nr. 165/2013. La dezbateri, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au fost prezenţi conform listei de prezenţă. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea acestui Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Doamna Venera Popescu. Vă rog, doamnă deputat, din partea Grupului minorităţilor. Renunţaţi? Da? Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem şase amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la poziţia 2 la poziţia 6, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final, are caracter ordinar. Trecem la poziţia 8.