6 octombrie 2020 – Proiectul de Lege pentru aprobarea obiectivului de investiţii "Autostrada Nordului" (PL-x 167/2019) ( discuţii procedurale ).

Florin Iordache La poziţia 3 avem Proiectul de Lege pentru aprobarea obiectivului de investiţii "Autostrada Nordului"; PL-x 167/2019. Da, domnul Simionca. Şi apoi... da, sigur. Nici aici nu avem raport. Vă rog, domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Mă bucur că proiectul meu legislativ, Autostrada Nordului, a ajuns pe poziţia 3, dar sunt foarte dezamăgit că PSD şi PNL blochează acest proiect în Comisia pentru transporturi, fără să se gândească la oamenii din Transilvania, să se gândească la cei 2,5 milioane de români care nu au infrastructură şi care aşteaptă această autostradă. Suntem dependenţi şi avem nevoie de această autostradă ca de oxigen. Nu ştiu de ce dumneavoastră, în Parlament, în comisiile de specialitate, blocaţi această lege. Mai este un singur raport, de la Comisia pentru transporturi, şi după aceea putem să mergem să începem să construim această autostradă. Nu se poate să se întâmple aşa ceva! Şi vă rog frumos să veniţi cât de repede cu acest raport, pentru că bistriţenii şi ardelenii au nevoie de această autostradă. Sunt cinci judeţe care sunt dependente de această infrastructură. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule Simionca. Vă rog, domnul deputat Suciu. Vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Acest proiect se află pe poziţia 3 a ordinii de zi pentru că săptămâna trecută liderul de Grup PSD, domnul Simonis, a solicitat în Comitetul liderilor să fie pe ordinea de zi. Problema este următoarea, dacă există consecvenţă. În campania electorală - şi mă refer la domnul premier Ludovic Orban, care, la Bistriţa, a spus că această Autostradă a Nordului este o prioritate. De săptămâna trecută, Comisia pentru transporturi, condusă de un membru al PNL, a făcut solicitare la Guvern pentru punct de vedere. Abia aştept punctul de vedere al Guvernului liberal, pe acest proiect de lege. Şi vă anunţ de pe acum că toţi parlamentarii Partidului Social Democrat vor vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc. În rest, sunt doar declaraţii politice. Da, Autostrada Nordului este un obiectiv extrem de important, nu doar pentru bistriţeni, dar pentru toate cele cinci judeţe. Îl felicit pe iniţiator, pe domnul Ionuţ Simionca! Pun între paranteze acuzaţiile sale şi la adresa partidului meu. Abia aştept punctul de vedere al Guvernului liberal, vizavi de Autostrada Nordului. Să vedem dacă există ipocrizie sau se ţin de cuvânt. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Roman, liderul Grupului PNL, vă rog. Şi dumneavoastră susţineţi, fără îndoială. Cine nu vrea drumuri mai bune? Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Eu speram că unii colegi au ieşit din campania electorală pentru alegerile locale. E adevărat că au intrat în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Unii au înfrânt, alţii au câştigat. Şi sigur că acum toată lumea încearcă să ne spună cum reuşesc ei să deseneze tot felul de autostrăzi pe hârtie, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2016, până la căderea Guvernului Dăncilă. Vreau să-i spun colegului meu de la Partidul Social Democrat că Guvernul liberal, Guvernul Orban, finalizează lotul întâi al Autostrăzii Sebeş - Turda, pregăteşte finalizarea pentru lotul 2, Sebeş - Turda. De curând, inclusiv PSD-işti de-ai dumneavoastră s-au putut plimba pe autostrada de la Târgu Mureş. Şi, încet-încet, noi ne ţinem de cuvânt. Autostrăzile se fac pentru cei care propun proiecte din fonduri europene. Discutăm aici de 2007-2014, de următorul exerciţiu financiar. Cu siguranţă, tot ceea ce am spus că vom face noi chiar vom face. Nu vom desena autostrăzi doar pe hârtie sau nu vom desena autostrăzi ale corupţiei, aşa cum ne-au obişnuit cei dinaintea noastră. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Da, domnul Suciu, vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Doar o mică menţiune. Cred că nu s-a înţeles. În campania electorală, premierul liberal a promis la Bistriţa, Autostrada Nordului. Aşteptăm punctul de vedere al Guvernului. Pentru că a venit ziua în care Guvernul liberal trebuie să se pronunţe. Avem proiect de lege, avem susţinerea politică în Parlament, aşteptăm să vedem care este punctul de vedere al Guvernului. Noi vom vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mergem mai departe, dacă nu mai sunt alte intervenţii.