Florin Iordache 18. Şi ultimul proiect pentru astăzi este Propunerea legislativă pentru modificarea art. 16 alin. (1) din Legea zootehniei nr. 32/2019; Pl-x 463/2019. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Domnul preşedinte Stănescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură. Vă rog, prezentaţi raportul.
Alexandru Stănescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Propunerii legislative pentru modificarea art. 16 alin. (1) din Legea zootehniei nr. 32/2019; Pl-x 463/2019. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Propunerea legislativă pentru modificarea art. 16 alin. (1) din Legea zootehniei nr. 32/2019. Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă. Guvernul, prin punctul de vedere nr. 386/2019, nu susţine adoptarea iniţiativei legislative. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, Camera Deputaţilor este Cameră Decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 32/2019, în sensul eliminării sintagmei "ovine, caprine", astfel încât Agenţia Domeniilor Statului să încheie contracte de concesiune/închiriere/arendare a terenurilor cu destinaţie agricolă - libere de contract - prin atribuire directă, cu crescătorii de animale, persoane fizice sau persoane juridice, care nu dispun de terenuri cu destinaţie agricolă concesionate/arendate/închiriate, din următoarele specii: taurine, bubaline, suine, precum şi cu crescătorii de păsări. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru agricultură au hotărât, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentul admis redat în anexa la prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii din partea colegilor la dezbateri generale? Domnul deputat Popescu Daniel, din partea Grupului USR, la dezbateri generale. Vă rog, domnule deputat.
Nicolae-Daniel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Era bine să avem această propunere legislativă retrimisă pentru o săptămână sau două la comisie, pentru că într-adevăr propunerea iniţială era să fie eliminate ovinele şi caprinele, să nu mai fie cuprinse printre crescătoriile de animale cărora li se pot concesiona/închiria/arenda terenuri agricole prin atribuire directă de către Agenţia Domeniilor Statului. E o modificare - considerăm noi - toxică care, din fericire, a fost eliminată, însă, din păcate, nu a fost menţionat că acest proiect legislativ cuprinde practic introducerea unui amendament la alin. (2), prin care toate unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comunele şi oraşele care deţin în proprietate publică, privată sau în administrare terenuri cu destinaţii agricole libere de contract pot încheia contracte de concesiune şi închiriere. Practic cuvântul "încheie", cum era formulat iniţial în art. 16 alin. (2), a fost înlocuit cu sintagma "pot încheia", ceea ce de fapt întăreşte puterile preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor de oraşe şi de comune asupra terenurilor agricole. Din acest punct de vedere, noi nu o să votăm, nu o să susţinem iniţiativa legislativă; nu este susţinută nici de Guvern. Şi, practic, acest al doilea amendament introdus în comisia noastră este şi neconstituţional, deoarece nu respectă principiul bicameralismului, nefiind discutat în Senat. Aşadar, noi nu vom susţine această iniţiativă legislativă. Mulţumesc.
Florin Iordache Intervenţii, dacă mai sunt, din partea grupurilor? Nu. Avem patru amendamente admise. La titlul legii, intervenţii? Nu. De la 2 la 4, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter organic. Încheiem aici dezbaterile. Pauză zece minute. Rog stafful... (Vociferări.) Pauză zece minute. Liderii grupurilor să înştiinţeze colegii. Să fie afişate şi pe site legile care vor fi supuse votului.