8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor Conturarea viitorului digital al Europei COM(2020)67 (PHCD 17/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 17. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor Conturarea viitorului digital al Europei COM(2020)67; PHCD 17/2020. Domnule preşedinte Tîlvăr, vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Având în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru sănătate şi familie, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru transporturi şi infrastructură, proiectul de opinie proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană şi analiza realizată de comisia noastră, susţinem strategia de cooperare digitală şi investiţiile în proiecte europene de anvergură privind spaţiile de date. Considerăm că este necesară o prioritizare a programelor pentru digitalizare şi introducerea unor criterii privind digitalizarea în cooperarea cu state terţe şi în tematica aderării. Şi subliniem că pentru atingerea unui nivel ridicat de credibilitate a transformării digitale este necesar un dialog permanent cu mediul antreprenorial, cu cel academic şi cu societatea civilă. Totodată, subliniem, domnule preşedinte, necesitatea investiţiilor în infrastructura pentru securitate cibernetică la nivelul întregii Uniuni Europene. Probabil că, dacă va interveni, domnul Barna vă va da mai multe detalii. Şi vreau să vă informez, în final, că am supus dezbaterii acest COM în şedinţa comisiei din 18 mai 2020, care a adoptat un raport în unanimitate. Vă mulţumesc frumos. Şi le mulţumesc tuturor colegilor pentru răbdarea pe care au avut-o astăzi.

Florin Iordache Mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Din partea Grupului USR, doamna deputat Cristina Prună. Vă rog, aveţi trei minute. Faceţi legătura!

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Viitorul Uniunii Europene este clar unul digital. Digitalizarea trebuie privită şi ca un facilitator pentru decarbonare, pentru reducerea emisiilor de CO 2 în toate sectoarele economiei, inclusiv în sectoarele de transporturi şi energie. Sunt lucruri susţinute de la nivel european şi prezentate în Pactul verde european Green Deal, iar soluţiile digitale ne vor ajuta să devenim neutri, din punct de vedere climatic, până în 2050. Pe de altă parte, digitalizarea trebuie privită ca facilitator pentru crearea de noi oportunităţi economice şi surse de dezvoltare, prin ceea ce se numeşte puterea datelor. Cu datele colectate de pe dispozitive conectate foarte multe procese din domenii precum industria energetică sau transportul pot fi simplificate pentru a utiliza mai puţine resurse. România mai are mulţi paşi de făcut în această direcţie. Deşi avem cel mai mare număr de IT-işti şi firme în domeniu, administraţia statului este încă în secolul al XIX-lea în ceea ce priveşte digitalizarea şi interacţiunea online cu cetăţenii şi cred că trebuie să ne aplecăm mult mai mult în anii viitori asupra digitalizării complete a statului, dacă vrem să îndeplinim aceste obiective. Susţinem acest proiect de hotărâre. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc şi eu. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? Nu mai sunt. Începem dezbaterile. La titlu, intervenţii? Nu. Preambul? La articolul unic? Nu. Rămâne la votul final.