8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Consolidarea procesului de aderare - O perspectivă credibilă de aderare la UE pentru Balcanii de Vest COM(2020)57 (PHCD 22/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 14. Este vorba despre PHCD 22/2020; Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Consolidarea procesului de aderare - O perspectivă credibilă de aderare la UE pentru Balcanii de Vest COM(2020)57. Domnul preşedinte Tîlvăr.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos. Am avut în vedere pentru elaborarea raportului în ceea ce priveşte COM(2020)57, am avut în vedere, spuneam, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică externă, Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de Direcţia pentru Uniunea Europeană şi analiza realizată în cadrul comisiei noastre. Domnule preşedinte, Comisia, în principal, a susţinut obiectivele şi abordarea propuse pentru consolidarea procesului de aderare împreună cu măsurile de asigurare a unei perspective credibile de aderare la Uniunea Europeană pentru Balcanii de Vest. Am reamintit rolul benefic al cooperării cu Uniunea Europeană în domeniul educaţiei, pentru sprijinirea reformelor în domeniul democraţiei, statului de drept şi economiei, din ţările din Balcanii de Vest. Şi considerăm că integrarea socio-economică şi valorificarea oportunităţilor economiei verzi ar beneficia de pe urma consolidării conectivităţii dintre întreprinderile mici şi mijlocii din statele din Balcanii de Vest şi cele din Uniunea Europeană. Totodată, domnule preşedinte, am subliniat că România are capacitatea de a participa în continuare la sprijinirea procesului de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, prin expertiza şi experienţa sa în regiune, aşa cum am demonstrat în mod constant, în special în perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Opinia noastră a fost supusă dezbaterii în data de 9 iunie şi a fost adoptată în unanimitate.

Florin Iordache Mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Doamnă Prună, doriţi să interveniţi din nou?

Cristina-Mădălina Prună Da, doresc să intervin.

Florin Iordache Vă rog, doamnă, aveţi cuvântul. Aveţi 3 minute.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc. Susţinem, evident, continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene şi aderarea ţărilor din Balcanii de Vest la blocul comunitar. România poate deveni, într-adevăr, un actor important în regiune, printr-o politică externă bazată, exact aşa cum a spus şi colegul meu, pe expertiza şi pe experienţa sa. România poate avea un cuvânt mai puternic de spus în extinderea Uniunii Europene şi poate să se profileze în regiune ca un furnizor de stabilitate, dar şi ca un reper de stat democratic, precum şi să împărtăşească experienţa proprie de aderare la Uniunea Europeană, având în vedere şi deschiderea pe care România a arătat-o de-a lungul timpului în această regiune. USR crede că e necesar ca Uniunea Europeană să ofere ţărilor din Balcanii de Vest perspective politice clare, în funcţie de progresul pe care îl face fiecare stat către nişte ţinte agreate de comun acord. Şi evident că susţinem acest proiect de hotărâre. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. La titlu, intervenţii? Nu. La preambul, intervenţii? Nu. La articolul unic? Nu. Rămâne la votul final.