8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul Regiunilor şi Banca Europeană de Investiţii Strategia anuală pentru 2020 privind creşterea durabilă COM(2019)650 (PHCD 14/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 13. Este vorba despre PHCD 14/2020; Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul Regiunilor şi Banca Europeană de Investiţii Strategia anuală pentru 2020 privind creşterea durabilă COM(2019)650. Domnule preşedinte Tîlvăr, vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Şi le mulţumesc şi colegilor pentru răbdarea pe care o au faţă de ceea ce spunem noi de la microfonul Parlamentului. Am avut în vedere, pe acest COM(2019)650, am avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor, precum şi analiza realizată în cadrul comisiei noastre. În principal, am susţinut modelul de creştere propus, care respectă limitele resurselor naturale şi abordarea propusă pentru funcţionarea economiei în serviciul cetăţenilor şi pentru promovarea preocupărilor legate de climă şi de mediu. Am atras atenţia asupra necesităţii de a fi impulsionată dubla tranziţie, digitală şi climatică, în beneficiul tuturor statelor membre. Şi am considerat că îmbătrânirea populaţiei şi scăderea productivităţii necesită o abordare distinctă şi prioritară în noua agendă economică a Uniunii, care să conducă la măsuri tangibile şi benefice pentru toţi cetăţenii. Opinia noastră a fost supusă dezbaterii în 18 mai şi a fost adoptată în unanimitate. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Din partea Grupului USR, doamna Prună Cristina-Mădălina. Vă rog, doamnă. Faceţi legătura.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Este clar că avem nevoie de o creştere economică durabilă, iar eforturile de la nivel european tind în această direcţie. Cu toţii ne dorim să luptăm împotriva încălzirii globale, să avem un aer cât mai curat şi să trăim într-o lume care emite mai puţin dioxid de carbon în atmosferă. Evident, acest lucru neafectând potenţialul de creştere al Uniunii Europene. Decarbonarea sectoarelor de producţie a energiei electrice şi a economiei, în ansamblul său, trebuie să aibă, însă, loc fără a produce distorsiuni pe piaţă, fără a pune în pericol securitatea energetică şi fără a transfera valoarea şi efortul noilor investiţii în factura consumatorilor, prin tot felul de scheme de subvenţionare păguboase. Am mai avut noi astfel de lucruri în România, în trecut. Este, de asemenea, regretabil că Banca Europeană de Investiţii nu mai finanţează proiecte pe bază de gaze naturale, o resursă pe care România încă o are şi pe care îşi bazează tranziţia energetică. Mai mult decât atât, acest lucru riscă să afecteze şi eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, ale Europei. Este nevoie ca România să fie vârf de lance în iniţiativele de la nivel european şi să identifice noi arii în care se pot dezvolta sau adapta industrii pe care România le are. Şi ţara noastră poate deveni unul dintre liderii europeni în producerea de materii prime rare şi de materiale pentru industria viitorului. Vorbim aici despre electromobilitate şi de capacităţi de stocare. Şi aceste investiţii pot avea loc mai ales în zonele carbonifere, afectate în prezent de tranziţia energetică, precum Valea Jiului sau Gorj, sau în alte judeţe unde există industrii. De pildă, Argeşul, pentru tot ce înseamnă industrie a mobilităţii, electromobilitate, da, industrie auto, care suferă transformări şi va suferi, în următorii ani, sau Vâlcea. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Trecem la dezbaterea pe articole. La titlul proiectului dacă sunt intervenţii? Nu. La preambul? La articolul unic? Rămâne la votul final.